- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βέλγιο: Στο χείλος της κατάρρευσης ο κυβερνητικός συνασπισμός - Τι συνέβη
Πώς το Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση
Λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ για την ειδική σύνοδο στο Μαρακές για την έγκριση του Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το συγκυβερνών εθνικιστικό κόμμα έδωσε τελεσίγραφο ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν το Βέλγιο εγκρίνει το Σύμφωνο, με τον πρωθυπουργό να απαντά με ανασχηματισμό και συνέχιση της κυβέρνησης ακόμη και με μειοψηφικό σχήμα.
Το υπουργικό συμβούλιο που έγινε με ευρεία συμμετοχή το Σάββατο και στόχευε στην εξεύρεση διεξόδου από την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει το Σύμφωνο, απέτυχε τη γεφύρωση των διαφωνιών και οδήγησε σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου. Μία του Μισέλ και μια άλλη του αρχηγού του φλαμανδικού N-VA.
«Αν δεχθούμε να παραγκωνιστούμε (…) δεν θα κρατήσουμε ποτέ τη θέση μας. Αν δεν έχουμε φωνή σε αυτήν την κυβέρνηση (…) είναι μάταιο να συνεχίσουμε» δήλωσε ο ηγέτης των Φλαμανδών εθνικιστών Μπαρτ ντε Βεβέρ.
Αν ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναχωρήσει για το Μαρόκο για να εγκρίνει αυτό το Σύμφωνο θα «αναχωρήσει ως πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού και θα προσγειωθεί ως πρωθυπουργός του συνασπισμού του Μαρακές», προειδοποίησε ο ντε Βεβέρ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του N-VA.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ακόμη και ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Σημειώνω ότι το N-VA αποχωρεί από την πλειοψηφία» και «θα προτείνω οι δύο υφυπουργοί να αντικαταστήσουν τους τρεις υπουργούς του N-VA για να διασφαλιστεί η συνέχιση και η λειτουργία των θεσμών μας» τόνισε ο Μισέλ.
«Θα επιβιβαστώ αύριο στο αεροπλάνο ως επικεφαλής της κυβέρνησης ενός υπεύθυνου συνασπισμού (και) βεβαίως θα ηγηθώ κατά την επιστροφή μου των διαβουλεύσεων στο Κοινοβούλιο» συμπλήρωσε.
Το βελγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, παρά την απειλή του N-VA ότι θα έριχνε την κυβέρνηση εάν το έπραττε.
Τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ του Συμφώνου στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Πέμπτης, με την υποστήριξη πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης. Εκτός του N-VA, το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang και το Λαϊκό Κόμμα των γαλλόφωνων τάχθηκαν εναντίον του Συμφώνου.
Η διεθνής κοινότητα θα εγκρίνει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση σε μια ειδική σύνοδο στο Μαρακές την επόμενη εβδομάδα.
Στην Ευρώπη, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, αλλά και η Ελβετία έχουν απορρίψει τη συμφωνία, όπως επίσης στον υπόλοιπο κόσμο και η Αυστραλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.