Κοσμος

ΟΗΕ: Ομόφωνο ψήφισμα για τα χημικά της Συρίας

«Απόψε, η διεθνής κοινότητα έκανε τη δουλειά της», είπε ο Μπαν Κι Μουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50043-102692.jpg

Ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Στη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη τα μέλη του Συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο είχαν πρώτα εγκρίνει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Η θετική ψηφοφορία χαρακτηρίζεται ως σημαντική διεθνή διπλωματική επιτυχία καθώς είναι το πρώτο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Σ.Α. από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011. Τρεις φορές στο παρελθόν, η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν ασκήσει βέτο σε σχέδια ψηφίσματος από δυτικές χώρες. «Απόψε, η διεθνής κοινότητα έκανε τη δουλειά της», δήλωσε στον απόηχο της ψηφοφορίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. «Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ελπίδας στη Συρία εδώ και καιρό», πρόσθεσε. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διευκρίνισε επίσης ότι η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία αποκαλούμενη και ως «Γενεύη 2» θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου και κάλεσε την κυβέρνηση της Συρία να εφαρμόσει το ψήφισμα «πιστά και χωρίς καθυστέρηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι είπε ότι «απόψε ο ΟΗΕ απέδειξε ότι η διπλωματία είναι τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να αφοπλίζει ειρηνικά το χειρότερο όπλο ενός πολέμου». Ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτησε την πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας αλλά υπογράμμισε ότι η επιτυχία «δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας αξίζει τελικά το όνομά του», δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς. Ωστόσο, επεσήμανε πως μόνο το ψήφισμα «δεν θα σώσει από μόνο του τη Συρία».

Από την πλευρά της Συρίας ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είπε μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τις ανησυχίες της κυβέρνηση Άσαντ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, το Κατάρ, και τις ΗΠΑ πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίτερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε χαρακτηρίσει το κείμενο του ψηφίσματος «νομικά δεσμευτικό και εκτελεστικό».

Λ.Χ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY