1821 Digital Gallery
Γερμανία: τίτλοι εφημερίδων

Γερμανία: τίτλοι εφημερίδων

Και πιθανά μετεκλογικά σενάρια

«Η Μέρκελ πιο ισχυρή από ποτέ» («Μπιλντ»), . «Η μανούλα μόνη στο σπίτι», η «Ταγκεστσάιτουνγκ», «Σήμανε η εποχή του μερκελισμού», «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» κλπ. Οι τίτλοι αυτοί των γερμανικών εφημερίδων δίνουν ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γερμανία.

Μια πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος, εκτιμούν "Τα Νέα",  δείχνει ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους ψήφισε CDU, χάρις ακριβώς στη Μέρκελ. Τα χθεσινά αποτελέσματα αποτελούν προσωπική της νίκη. «Είναι σούπερ αποτέλεσμα!», είπε στους οπαδούς της που την αποθέωναν. «Μαζί θα κάνουμε όλα όσα πρέπει για να είναι η επόμενη τετραετία επιτυχημένη για τη Γερμανία. Τώρας, ας γιορτάσουμε». Αυτά είπε η ίδια και ήπιε ε΄να ποτήρι καρασί.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της κ. Μέρκελ», δήλωσε χθες ο αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ, ένας από τους χαμένους της βραδιάς, αφού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του. «Και αυτό επειδή η Μέρκελ είναι εκείνη που θα πρέπει να βρει πλειοψηφία στη μελλοντική Βουλή. Αν η Χριιστιανοδημοκράτες έχουν απόλυτη πλειοψηφία, τότε το SPD θα πάει στην αντιπολίτευση».

Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι ο «μεγάλος συνασπισμός» Χριστιανιοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, δηλαδή CDU/CSU και SPD. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες. Θεωρητικά ανοιχτό είναι και το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στη Μέρκελ και στους Πράσινους, οι οποίοι σημείωσαν χθες κάποια πτώση. Ακόμη και αν το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται μακρινό, η Μέρκελ είχε προνοήσει να στρώσει το χαλί της συνεργασίας με τους Οικολόγους, κάνοντας τη στροφή στην ατομική ενέργεια με την απόφαση μετά τη Φουκουσίμα να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το οριακό αποτέλεσμα και τα ενδεχόμενα κυβερνητικών συνεργασιών που αφήνει ανοιχτά θα είναι το αντικείμενο ζυμώσεων τις επόμενες ημέρες στα κόμματα μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία της Μέρκελ.

Σχετικα
Γαλλία: Φυλάκιση και πρόστιμα σε πρώην συμβούλους του Σαρκοζί
Γαλλία: Φυλάκιση και πρόστιμα σε πρώην συμβούλους του Σαρκοζί

Ο «μεγάλος συνασπισμός» θα είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τη λοιπή Ευρώπη. Οι Σοσιαλδημοκράτες αφενός θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην απόλυτη κυριαρχία της Μέρκελ και αφετέρου θα οδηγήσουν τη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου σε φιλικότερες θέσεις για προτάσεις και πρωτοβουλίες αναπτυξιακής κατεύθυνσης, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Και για τον λόγο αυτό, η κ. Μέρκελ, την επομένη των εκλογών, θα είναι μια άλλη Μέρκελ από την καγκελάριο της προηγούμενης τετραετίας.

Η συμμετοχή στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, αυξανόμενη από το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή των πολιτών το 2002, όταν είχαν κερδίσει οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε φτάσει το 79,1%. Στις εκλογές του 2005, όταν η κ. Μέρκελ είχε γίνει για πρώτη φορά ομοσπονδιακή καγκελάριος είχε φθάσει το 77,7%.

Σχετικα
Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία (εικόνες & βίντεο)
Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία (εικόνες & βίντεο)

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών για τις ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 είναι χαμηλότερο στην ανατολική Γερμανία, την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, σε σύγκριση με την πλουσιότερη δυτική, την άλλοτε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Μ.Φ. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5