Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β'» - Η αιχμηρή ομιλία Μακρόν στο Κογκρέσο

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την προστασία του περιβάλλοντοςσ
EPA/MICHAEL REYNOLDS

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας «έναν πλανήτη όπου θα μπορούμε να κατοικούμε ακόμη σε 25 χρόνια».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι «σκοτώνουμε» τον πλανήτη, μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα.

Επιπλέον, ο Μακρόν είπε ότι οι χώρες πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σημείωσε δε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σχετικα
Η «ενηλικίωση» του πλαστικού
Η «ενηλικίωση» του πλαστικού

Απαισιόδοξος ο Μακρόν για το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκτίμησε με εμφανή απογοήτευση ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ρεπουμπλικάνο για το ζήτημα.

Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Μακρόν έκρινε ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

Σχετικα
Χαρακτήρες της Disney και σούπερ ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με την περιβαλλοντική καταστροφή
Χαρακτήρες της Disney και σούπερ ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με την περιβαλλοντική καταστροφή

«Δεν έχω καμιά εσωτερική πληροφόρηση», αλλά «μου φαίνεται» ότι ο Τραμπ δεν είναι «πολύ πρόθυμος να υπερασπίσει» αυτή τη συμφωνία, σημείωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας πως ο ρεπουμπλικάνος έχει αναφερθεί στην εγκατάλειψη αυτής της συμφωνίας επανειλημμένα, ήταν «μια προεκλογική δέσμευση που είχε κάνει πολύ καιρό πριν».

«Η λογική ανάλυση του συνόλου των δηλώσεών του δεν με ωθεί να πιστέψω ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στο ΚΟΣΔ», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Τραμπ, για τον οποίο η συμφωνία που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2015 είναι «η χειρότερη», αναμένεται να ανακοινώσει τη 12η Μαΐου αν θα «σκίσει» το κείμενο αυτό, προϊόν κοπιαστικών, διεξοδικών διαπραγματεύσεων. Ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «νέα συμφωνία», πιο ολοκληρωμένη.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει αποτυχία του ιδίου, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι σκοπός του δεν ήταν «να πείσω τον κ. Τραμπ να αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει», προσθέτοντας ότι «δεν είμαι ούτε ο Σίσυφος, ούτε ο Ζάχερ-Μαζόχ», αναφερόμενος στον αυστριακό συγγραφέα στον οποίο οφείλεται ο όρος μαζοχισμός.

Μολαταύτα, ο Μακρόν υπερασπίστηκε ξανά τη συμφωνία, σημειώνοντας πως ήθελε να «δείξει» ότι «έχει νόημα».

Η πρόταση που έκανε ο γάλλος πρόεδρος στον ομόλογό του κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ήταν να παραμείνει σε ισχύ η αρχική συμφωνία και να μετατραπεί στον πρώτο από τους «τέσσερις πυλώνες» μιας μελλοντικής. Οι άλλοι τρεις «πυλώνες» αφορούν το τι θα γίνει μετά το 2015, όταν εκπνέει η ισχύς διατάξεων του ΚΟΣΔ που αφορούν ορισμένες ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες, το ιρανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, και τον «αποσταθεροποιητικό» κατά την Ουάσινγκτον και το Παρίσι ρόλο της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

«Για εμένα αυτό είναι πρόοδος» αφού «αποτρέπει το να πέσουμε στο εντελώς άγνωστο αν η αμερικανική απόφαση είναι μια σκληρή έξοδος», έκρινε ο Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η πρόταση που έκανε στον Τραμπ προέκυψε κατόπιν συντονισμού «με τους ευρωπαίους εταίρους μας», δεν ήταν απλά προσωπική του πρωτοβουλία.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5