1821 Digital Gallery
Ιβάν Σαββίδης: «Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας - Από τη Ρωσία με αγάπη»

Ιβάν Σαββίδης: «Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας - Από τη Ρωσία με αγάπη»

Δημοσίευμα στο περιοδικό The American Interest για τον επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Με τίτλο «Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας - Από τη Ρωσία με αγάπη» το αμερικανικό περιοδικό The American Interest σκιαγραφεί το προφίλ του επιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Το περιοδικό, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφήνει υπονοούμενα για ενδεχόμενους δεσμούς του Σαββίδη με την κυβέρνηση Πούτιν στη Ρωσία και αναρωτιέται για την προέλευση των πόρων στις επενδύσεις και κινήσεις του επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

«Πώς ένας άνδρας που στα χαρτιά έχει περιουσία 760 εκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία;», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα μάλιστα με το «The American Interest» η επένδυση Σαββίδη στο στρατηγικής αξίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του Ναυτικού του NATO στα Βαλκάνια, την περιοχή όπου εφάπτονται οι σφαίρες της Δύσης και της Ρωσίας. Παρόμοιες νύξεις για την ίδια υπόθεση έχει κάνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σχετικα
Ένας στους πέντε Αμερικανούς έχει μολυνθεί με κορωνοϊό
Ένας στους πέντε Αμερικανούς έχει μολυνθεί με κορωνοϊό

Υπενθυμίζει επίσης τις μεγάλες δωρεές του κ. Σαββίδη για έργα σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αυτονομία της περιοχής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει αδιαφανείς συναλλαγές.

Το περιοδικό αναγνωρίζει πως οι καταγγελίες σχετικά με τον κ. Σαββίδη μπορεί να είναι άστοχες, όμως υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ρωσοπόντιος επιχειρηματίας έχει μία μεγάλη διαφορά από τους παραδοσιακούς «ολιγάρχες» της Ελλάδας: Οι υπόλοιποι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πάντοτε φιλοδυτικοί Ευρω-Ατλαντιστές, ενώ ο κ. Σαββίδης θυμίζει περισσότερο το γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Η διαδρομή του κ. Σαββίδη είναι «μία τυπικά σκιώδης ιστορία πλουτισμού στη μετά-Σοβιετική» περίοδο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχετικα
Νέα φονική πυρκαγιά στη Νέα Υόρκη - Ένας νεκρός (βίντεο)
Νέα φονική πυρκαγιά στη Νέα Υόρκη - Ένας νεκρός (βίντεο)

Στρατηγική συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ

Το αμερικανικό περιοδικό επισημαίνει ότι ο κ. Σαββίδης δεν κρύβει τις πολιτικές του συμμαχίες, επιλέγοντας να υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.

Το περιοδικό σχολιάζει πως ο η πολιτική συμπεριφορά Σαββίδη, ειδικά οι μομφές του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι μία δοκιμασία – ή και μία ευκαιρία – για τον πρόεδρο της ΝΔ να δείξει την εξουσία του σε περίπτωση που εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Το «The American Interest» εντοπίζει στην περίπτωση Σαββίδη ένα πρόβλημα με τη σημερινή Ελλάδα: Ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης που θεωρητικά είχαν στόχο να εκσυγχρονίσουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με όργανο τη λιτότητα δεν απέφεραν καρπούς αλλά άνοιξαν την πόρτα σε φιλόδοξους νέο-ολιγάρχες.

«Μπορούμε μόνο να φανταστούμε μελλοντικούς αξιωματούχους της ΕΕ να παραξενεύονται για την σάπια κατάσταση της Ελλάδας, διερωτώμενοι πώς αυτό συνέβη ξανά».

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5