Κοσμος

Τετράποδος εισβολέας έκλεισε τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας (εικόνες)

Περιβαλλοντολόγοι χρησιμοποίησαν ζωντανές κατσίκες ως δόλωμα για να πιάσουν λεοπάρδαλη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375482-775067.jpg

Αίσια έκβαση είχε ένα ακόμη κεφάλαιο στη σκληρή σύγκρουση ανθρώπου και ειδών της Άγριας Πανίδας στην Ινδία.

Όπως μετέδωσαν ΜΜΕ της ασιατικής χώρας, ειδικοί του Τμήματος Άγριας Ζωής κατάφεραν να ναρκώσουν έπειτα από 36 ώρες συνεχούς παρακολούθησης μία λεοπάρδαλη, η οποία περιφερόταν άσκοπα μέσα στους χώρους του μεγαλύτερου εργοστασίου κατασκευής αυτοκινήτων, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Νέο Δελχί.

Η λεοπάρδαλη θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα αφεθεί ελεύθερη σε δασική περιοχή. Το άγριο ζώο εντοπίστηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Maruti Suzuki, στην περιοχή Χαργιάνα, το πρωί της Πέμπτης. Η πρώτη απόδειξη για την παρουσία του απρόσκλητου επισκέπτη δόθηκε μέσω του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας. Η φωτογραφία με τη λεοπάρδαλη να βρίσκεται σε διάδρομο του εργοστασίου έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν και επί τόπου έφθασαν υπεύθυνοι του Τμήματος Άγριας Ζωής για να ακινητοποιήσουν το άγριο ζώο. Προκειμένου να τα καταφέρουν, χρησιμοποίησαν ως δόλωμα δύο ζωντανές κατσίκες και ωμό κρέας για να προσελκύσουν το άγριο ζώο.

Άμεση εκκένωση

Το εργοστάσιο Maruti Suzuki είναι το μεγαλύτερο στην Ινδία, κατασκευάζοντας περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα ετησίως.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Άγριας Ζωής εξήγησε σε δηλώσεις του πως οι λεοπαρδάλεις μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές προς αναζήτηση τροφής. Η ανθρώπινη παρουσία τις τρομάζει, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε επιθέσεις, οι οποίες όμως γίνονται στο πλαίσιο αυτοάμυνας. Στη συνέχεια φοβισμένοι χωρικοί προχωρούν σε αντίποινα, με μοιραίο -συνήθως- αποτέλεσμα για αυτές. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε τον Νοέμβριο του 2016, όταν κάτοικοι χωριού στην πολιτεία Γκουχάρατ έκαψαν ζωντανή μια λεοπάρδαλη, η οποία είχε κατασπαράξει νωρίτερα ένα κορίτσι.

Άνιση μάχη

Η μαζική αστικοποίηση, η αποψίλωση των δασών, η καταπάτηση των δασικών εκτάσεων, η εξαφάνιση των προστατευμένων ζωνών στα δάση και η εκρίζωση των φαρμακευτικών φυτών είναι μερικοί μόνο λόγοι για την αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων στην Ινδία.

Ο βασικότερος είναι η αδυναμία του ανθρώπου να μάθει να ζει αρμονικά με τα είδη της Άγριας Πανίδας, αρνούμενος να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλα πλάσματα που χρειάζονται τον χώρο τους για να αναπτυχθούν και να ζήσουν.

Στην Ινδία, πάντως, ισχύουν αυστηροί νόμοι για τη θανάτωση άγριων ζώων. Το 2016, αρμόδιοι του Τμήματος Άγριας Ζωής κλήθηκαν να ναρκώσουν μία λεοπάρδαλη που είχε μπει σε ένα σχολείο στο Μπενγκαλούρου (νότια της χώρας), αφού πρώτα είχε κατασπαράξει έξι ανθρώπους.

Όπως μετέδωσε το BBC, στην Ινδία ζουν περίπου 12.000-14.000 λεοπαρδάλεις. Εκτιμάται πως κάθε ημέρα μία λεοπάρδαλη θανατώνεται παρά τα αυξημένα μέτρα προστασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ