Κοσμος

Ελεύθερη Μοσούλη: «Καθοριστικό βήμα» κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας (εικόνες)

Ένας ή δύο θύλακες παραμένουν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362939-750836.jpg
EPA/ALI ABBAS

Επίσκεψη στην απελευθερωμένη Μοσούλη πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ΧΑϊντέρ αλ-Αμπάντι για να συγχαρεί από κοντά τις ιρακινές δυνάμεις για τη νίκη τους απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η πόλη «απελευθερώθηκε», είπε, «παραμένουν μόνο ένας ή δύο θύλακες υπό τον έλεγχο του ISIS», αναφέρει ανακοίνωση της ιρακινής ηγεσίας.

Ιράκ, Μοσούλη

«Η νίκη είναι βεβαία. Ό,τι έχει απομείνει από τον περικυκλωμένο ISIS είναι ζήτημα χρόνου να ηττηθεί ώστε να ανακοινώσουμε άλλη μια μεγάλη νίκη στο λαό μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους της Μοσούλης για να γιορτάσει την ανακατάληψη της πόλης και την ήττα των τζιχαντιστών.

Οι ιρακινές δυνάμεις, με την από αέρος συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων, μάχονταν για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις 17 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να κερδίσουν τον έλεγχο της πόλης-κλειδί του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο του 2014.

Ιράκ, Μοσούλη

Το τέλος της κατοχής της πόλης της Μοσούλης στο Ιράκ είναι ένα «καθοριστικό βήμα» στη μάχη «για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών» από ορισμένες περιοχές του Ιράκ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ανακατάληψη της Μοσούλης από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών από ορισμένες περιοχές του Ιράκ και για την απελευθέρωση του λαού του», δηλώνουν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Πρωθυπουργός του Ιράκ στη Μοσούλη

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν «το θάρρος του λαού του Ιράκ, της κυβέρνησής του και των ενόπλων δυνάμεών του και αποτίνουν φόρο τιμής στους στρατιώτες και τους αμάχους που θυσίασαν τη ζωή τους για την επίτευξη αυτής της νίκης».

Η ΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη «σημασία της προστασίας των αμάχων».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Χρήστος Στυλιανίδης θεωρούν «ουσιαστική» την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων», ώστε οι Ιρακινοί να μπορούν να αρχίσουν να οικοδομούν ένα κοινό μέλλον. Επίσης διαβεβαιώνουν το Ιράκ για την υποστήριξη της ΕΕ σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ασφάλειας για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να επιτευχθεί η σταθεροποίηση και η συμφιλίωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ