Κοσμος

Βαρουφάκης στη Guardian: «Βρέθηκα στην κοιλιά του κτήνους για το οποίο είχα γράψει»

Ιδιαίτερα γλαφυρός ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του εφ' όλης της ύλης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343168-713578.jpg
EPA/ANDY RAIN

Σε άρθρο του την Τρίτη στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη διαδικασία και την πορεία συγγραφής του βιβλίου του "And The Weak Suffer What They Must?" (σε ελεύθερη μετάφραση «Και οι αδύναμοι υποφέρουν αυτά που πρέπει;») ανατρέχει, εκτός των άλλων, στα όσα διαδραματίστηκαν στα χρόνια της ελληνικής κρίσης αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.

Σχετικά με τη διαδικασία της συγγραφής ενός βιβλίου, επισημαίνει πως αυτή «πρέπει να είναι μία εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή του συγγραφέα» και πως αυτό ακριβώς πέτυχε και το βιβλίο του. Όμως, όπως ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά, «σύντομα βρήκε τον εαυτό του στην κοιλιά του κτήνους για το οποίο είχε γράψει». Με αυτόν τον μεταφορικό λόγο, επέλεξε να κάνει μία αναδρομή στα τελευταία χρόνια της κρίσης και στα όσα έλαβαν χώρα για όσο παρέμεινε στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως την ώρα που τελείωνε το έκτο κεφάλαιο του συγκεκριμένου βιβλίου του, «ξαφνικά το καθήκον τον κάλεσε» και την Πρωτοχρονιά του 2015 έπρεπε πλέον να σταματήσει τη συγγραφή και να «ριχτεί σε μία σύντομη προεκλογική εκστρατεία» που θα έληγε με τον ίδιο να αναλαμβάνει πλέον τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας και το θέμα του βιβλίου του να μεταφέρεται έτσι πλέον στην ίδια του την καθημερινότητα, λόγω των καθηκόντων του.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως μετά την απαλλαγή του από τα υπουργικά καθήκοντα, επέστρεψε στη συγγραφή του βιβλίου του πεπεισμένος πλέον - εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων που είχαν μεσολαβήσει - πως τα ερωτήματα και τα ζητήματα που πραγματευόταν το τελευταίο είχαν «γίνει απείρως πιο επείγοντα».

Παράλληλα, σε άλλο σημείο του άρθρου του, κάνει ξεχωριστή αναφορά στη θερμή υποδοχή που είχε το βιβλίο του από το βρετανικό κοινό αλλά και στη σύγχυση που, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργήθηκε σε αυτό σχετικά με την άποψή του οικονομολόγου για παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει πως ο ίδιος αρχικά φοβόταν πως ίσως οι βρετανοί αναγνώστες να έβρισκαν το βιβλίο του «πολύ μακρινό» σε σχέση με τις δικές τους καθημερινές ανησυχίες. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα από τον Ντέιβιντ Κάμερον, έβριθαν από παραλληλισμούς ανάμεσα στο Grexit και το Brexit, με αποτέλεσμα το βιβλίο του να βρει τεράστια αποδοχή.

Ο ίδιος τονίζει πως τασσόταν ανοιχτά κατά του Brexit και πως η όλη σύγχυση στο κοινό ενισχύθηκε από το γεγονός πως επιφανείς υποστηρικτές του Brexit, εμφάνιζαν «κακόβουλα» το βιβλίο του ως «το καλύτερο επιχείρημα για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ