Trending Now

Πρωταπριλιά: Φάρσες και ψέματα που έμειναν στην ιστορία (βίντεο)

Από τα «μακαρονόδεντρα» μέχρι τους ιπτάμενους πιγκουίνους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάρσες και ψέματα την Πρωταπριλιά - Όταν το BBC μετέδωσε ότι υπάρχουν «μακαρονόδεντρα»
Φάρσες και ψέματα την Πρωταπριλιά - Όταν το BBC μετέδωσε ότι υπάρχουν «μακαρονόδεντρα» © YouTube

Πρωταπριλιά σημαίνει φάρσες και ψέματα. Τα «μακαρονόδεντρα» του BBC, η φάρσα του Όρσον Γουέλς και το χωριό του Αστερίξ.

Πρωταπριλιά σήμερα και οι φάρσες και τα ψέματα έχουν την τιμητική τους. Οι «ψεύτες» περιμένουν πώς και πώς την Πρωταπριλιά για να κάνουν πλάκα, τηρώντας το έθιμο.

Μόνο που ψέματα και φάρσες δεν έχουν ειπωθεί σε επίπεδο οικογένειας, παρέας ή γραφείου. Διεθνή ΜΜΕ, μεγάλες εταιρείες και επίσημοι φορείς έχουν πει τα «ψεματάκια» τους την 1η Απριλίου, με τις φάρσες που σκάρωσαν να μένουν στην ιστορία.

Δεν λείπουν, μάλιστα, οι περιπτώσεις που σαν σήμερα 1 Απριλίου, τα ψέματα αυτά τα πίστεψαν εκατομμύρια άνθρωποι. Ακολουθούν τέσσερα από τα μεγαλύτερα ψέματα όλων των εποχών. Πρόκειται για φάρσες που έμειναν στην ιστορία: Από την εισβολή εξωγήινων στη Γη, στα μακαρονόδεντρα και από τους πιγκουίνους που πετούν, στο χωριό του Αστερίξ που ανακαλύφθηκε.

Η Πρωταπριλιά στο BBC και η φάρσα με τα δέντρα που βγάζουν μακαρόνια

Το 1957, σαν σήμερα Πρωταπριλιά, το BBC είχε ανακοινώσει ότι καρποφόρησαν... μακαρονόδεντρα στην Ιταλία, στα σύνορα με την Ελβετία, προβάλλοντας μάλιστα και εικόνες από τη «συγκομιδή». Χαμογελαστοί αγρότες μάζευαν μακαρόνια από το δέντρο. Χιλιάδες Άγγλοι ζήτησαν να μάθουν πώς μπορούσαν να προμηθευτούν τον σπόρο και να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρόνια με μεράκι και φροντίδα.

BBC: Spaghetti-Harvest in Ticino

Πρωταπριλιά και το BBC ξαναχτυπά με ιπτάμενους πιγκουίνους

Το 2008, πάλι το BBC, πρόβαλε εικόνες με πιγκουίνους στην Ανταρκτική να μεταναστεύουν σε πιο θερμά μέρη, αναζητώντας ζεστασιά. Λεπτομέρεια: Οι πιγκουίνοι δεν πετούν. Αρκετοί τηλεθεατές πίστεψαν ότι τα θαλάσσια πτηνά έγιναν... αποδημητικά πουλιά.

Flying Penguins | World Penguin Day | BBC

Πρωταπριλιά ήταν όταν ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε το χωριό του Αστερίξ

Οι Ρωμαίοι έκαναν τα πάντα για να το κατακτήσουν. Μόνο που το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ σε συνδυασμό με το ανυπότακτο πνεύμα των Γαλατών, την εξυπνάδα - εφευρετικότητα του Αστερίξ και την τρομακτική δύναμη του Οβελίξ τούς χαλούσαν πάντα τα σχέδια. Μόνο που αυτά συνέβαιναν στις ιστορίες των Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί.

Το 1993 μια γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ανακαλύφθηκε το... χωριό του Αστερίξ. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και νομίσματα με εικόνες από... αγριογούρουνα.

Οι εξωγήινοι εισβάλουν στη Γη - Η επική φάρσα του Όρσον Γουέλς και ας μην ήταν Πρωταπριλιά

Στις 30 Οκτωβρίου 1938, ο Όρσον Γουέλς κατάφερε να προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ. Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης πέτυχε να κοροϊδέψει εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι κοιτούσαν έντρομοι από τα παράθυρα των σπιτιών τους, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή εξωγήινων από τον Άρη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Όρσον Γουέλς διάβασε στο ραδιόφωνο το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Ο Πόλεμος των Κόσμων». Πολλοί, μάλιστα, ήταν εκείνοι που έπαιρναν τηλέφωνο στον σταθμό, ρωτώντας με αγωνία αν είναι αλήθεια αυτά που άκουγαν στη ραδιοφωνική εκπομπή. «Είμαι ακόμη στον αέρα;» μια από τις πολλές ατάκες του Γουέλς που έμειναν στην ιστορία, καθώς έδινε ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό στη «ζωντανή» μετάδοση της εξωγήινης εισβολής.

Orson Welles - War Of The Worlds - Radio Broadcast 1938 - Complete Broadcast.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ