Κοσμος

Ουκρανία: Μπλόκο ESA στην ευρω-ρωσική αποστολή ExoMars στον Άρη

Μετά τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To ρόβερ «Ρόσαλιντ Φράνκλιν» που θα πήγαινε στον Άρη με την ευρω-ρωσική διαστημική αποστολή ExoMars
To ρόβερ «Ρόσαλιντ Φράνκλιν» που θα πήγαινε στον Άρη με την ευρω-ρωσική διαστημική αποστολή ExoMars @esa/Twitter

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σταματά την ευρω-ρωσική αποστολή ExoMars στον Άρη, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισε να αναστείλει επισήμως την προγραμματισμένη για φέτος το καλοκαίρι κοινή ευρω-ρωσική αποστολή Exomars με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

Το Συμβούλιο της ESA, το οποίο συνεδρίασε στο Παρίσι στις 16-17 Μαρτίου 2022, αξιολόγησε την κατάσταση που έχει προκύψει στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ότι «ως διακυβερνητικός οργανισμός με εντολή να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε διαστημικά προγράμματα με πλήρη σεβασμό προς τις ευρωπαϊκές αξίες, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις τραγικές συνέπειες της επιθετικότητας προς την Ουκρανία».

Η ESA, που ιδρύθηκε το 1975 και έχει 22 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) προσθέτει ότι «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα κράτη-μέλη της».

Γνωστοποιεί επίσης ότι «αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για την αποστολή στον Άρη του ευρωπαϊκού ρόβερ "Ρόζαλιντ Φράνκλιν" με τη βοήθεια της Ρωσίας στο πλαίσιο της κοινής αποστολής ExoMars, που επρόκειτο να γίνει το 2022».

Παράλληλα, δόθηκε εντολή στον γενικό διευθυντή της ESA να πραγματοποιήσει μια γρήγορη έρευνα για να εξετάσει τις καλύτερες δυνατές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να προχωρήσει η αποστολή του ρόβερ στον Κόκκινο Πλανήτη.

ESA: Τι θα γίνει με τις διαστημικές αποστολές - Η Ρωσία δεν δίνει πλέον τους πυραύλους Σογιούζ

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μετά την απόφαση της Roscosmos να αποσύρει το προσωπικό της από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα και να σταματήσει τη διάθεση ρωσικών πυραύλων Σογιούζ για εκτοξεύσεις από εκεί, η ESA θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις εκτόξευσης για τις προγραμματισμένες διαστημικές αποστολές που επηρεάζονται (Galileo M10, Galileo M1, Euclid και EarthCare).

Αναφορικά με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η ESA διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία συνεχίζεται κανονικά για λόγους ασφάλειας των λειτουργιών του και των αστροναυτών που βρίσκονται εκεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ