Trending Now

Φατίχ και Άννα: Το ελληνοτουρκικό ζευγάρι που έγινε viral στο TikTok

Ο Τούρκος Φατίχ και η Ελληνίδα Άννα μοιράζονται τα κοινά των δύο λαών στα σόσιαλ

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fatih and Anna

Συνέντευξη: O Φατίχ και η Άννα, το ερωτευμένο ζευγάρι, μοιράζονται στα σόσιαλ τις κοινές λέξεις σε ελληνικά και τουρκικά

Ο 27χρονος Φατίχ, Τούρκος μουσικός από την Άγκυρα, και η 21χρονη Άννα, Ελληνίδα φοιτήτρια προσχολικής εκπαίδευσης από τη Λαμία, είναι ζευγάρι που μοιράζεται την καθημερινότητά τους, καθώς συγκατοικούν στη Θεσσαλονίκη, και διατηρούν έναν κοινό λογαριασμό στο TikTok προωθώντας όλα όσα ενώνουν την ελληνική και την τουρκική κουλτούρα: κοινές λέξεις, φράσεις και συνήθειες, όλα αυτά μοιάζουν πιο κοντινά απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς. Το εγχείρημά τους έχει κερδίσει την προσοχή χιλιάδων χρηστών, όχι μόνο για το περιεχόμενό του αλλά και για το μήνυμα που στέλνει, πως τελικά η αμοιβαία κατανόηση και ο διάλογος ξεκινούν από τις μικρές, ανθρώπινες λεπτομέρειες. Οι ίδιοι μας μιλούν για το πώς προέκυψε η ιδέα, πώς είναι να ζεις σε μια διαπολιτισμική σχέση, και με χιούμορ μας καλούν να δούμε τις δύο πλευρές του Αιγαίου με άλλη ματιά.

Πού γνωριστήκατε;
Φατίχ: Γνωριστήκαμε σε ένα Erasmus πρότζεκτ στην Πολωνία. Γνώριζα ότι υπήρχε μια ομάδα Ελλήνων, κι η Άννα ήταν το πρώτο άτομο που είδα. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Ήρθαμε κοντά από την πρώτη μας επικοινωνία. Μερικούς μήνες αργότερα, η Άννα με επισκέφτηκε στην Τουρκία, επειδή μιλούσαμε ακόμα στο τηλέφωνο, διατηρούσαμε επαφή. Η κανονική σχέση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου, όταν ήρθα επιτέλους στην Ελλάδα.

Άννα: Την πρώτη φορά που τον είδα ήταν σαν να με ταρακούνησε κάτι. Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή και είπα σε μια φίλη που ήταν εκεί «αυτός είναι δικός μου».

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα βίντεο στο TikTok;
Άννα: Όσο περισσότερο μιλούσαμε, καταλάβαινα ότι έχουμε πολλές κοινές λέξεις στις γλώσσες μας, έτσι μια μέρα είπαμε να φτιάξουμε ένα αστείο βίντεο σχετικά με τις ομοιότητες. Δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο στόχο, αλλά το βίντεο έγινε βάιραλ. Έτσι είπαμε να συνεχίσουμε και τα υπόλοιπα βίντεο τράβηξαν την προσοχή των χρηστών. Όσα περισσότερα βίντεο κάναμε τόσο περισσότερα μαθαίναμε για τα σόσιαλ μίντια. Μερικές φορές παίρνουμε ιδέες κι από άλλα ζευγάρια ινφλουένσερ, μας αρέσουν και σκεφτόμαστε ότι μπορεί να έχει πλάκα να κάνουμε κάτι παρόμοιο.

Ο κόσμος εκπλήσσεται που έχουμε σχέση – θα περίμενε κανείς να υπάρχει έχθρα, αλλά δεν δίνουμε σημαία

Η σχέση σας παραξενεύει τους ανθρώπους; 
Φατίχ: Για τις οικογένειές μας αρχικά ήταν λίγο περίεργο. Όταν έμαθαν για τη σχέση μας, έμειναν έκπληκτοι, αλλά όσο περισσότερο μιλούσαμε ο ένας για τον άλλο τόσο περισσότερο το συνήθιζαν. Γνώρισα την Άννα στη μαμά μου όταν ήρθε στην Τουρκία και υπήρχε συμπάθεια. Η Άννα έχει καλούς τρόπους και σέβεται τους ανθρώπους, οπότε η μαμά μου λάτρεψε αυτά τα στοιχεία της. Ήταν προκατειλημμένη απέναντι στους Έλληνες, ακόμα κι εγώ ήμουν ως παιδί. Βέβαια, όσο περισσότερο μαθαίναμε ο ένας για τον άλλον τόσο συνειδητοποιούσαμε ότι τα κοινά στοιχεία ήταν περισσότερα από τις διαφορές. Γενικά ο κόσμος εκπλήσσεται που έχουμε σχέση – θα περίμενε κανείς να υπάρχει έχθρα, αλλά δεν δίνουμε σημαία. Οι φίλοι μας δεν ασχολούνται με τέτοια, οι φίλοι της Άννας με έβαλαν κατευθείαν στην παρέα τους και οι δικοί μου έκαναν το ίδιο με εκείνη.

Στις αναρτήσεις σας, πέρα από τα πολλά θετικά, υπάρχουν και κάποια αρνητικά σχόλια. Ποια από αυτά σας έχουν κάνει εντύπωση και πώς τα διαχειρίζεστε;
Άννα: Το πιο περίεργο είναι όταν μας βρίζουν, κάποιοι μας εύχονται ακόμα και θάνατο. Αυτό που με ανησυχεί είναι το τι πιστεύει ο κόσμος για τους Τούρκους και τη σχέση μας, καθώς θεωρούν ότι θα με αναγκάσει να φορέσω μπούρκα, θα χειροδικήσει απέναντί μου και τέτοια. Δεν πολυασχολούμαι με τα σχόλια, απλώς όταν ο Φατίχ μού λέει ότι γράφτηκε κάτι ακραίο, αναρωτιέμαι πώς γίνεται οι άνθρωποι να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο και απορώ με το mindset τους.

Φατίχ: Προσωπικά, δέχτηκα κάποιες απειλές, με τις οποίες γελάω. Στην Τουρκία η σχέση μας δεν είναι πρόβλημα, γιατί είμαι άντρα – όταν βλέπουν ότι ο άντρας στη σχέση είναι Τούρκος δεν το θεωρούν κακό, αλλά σε περιπτώσεις ζευγαριών που η γυναίκα είναι Τουρκάλα και ο άντρας Έλληνας, οι Τούρκοι καταδικάζουν τη γυναίκα, αυτό συμβαίνει με όποια άλλη εθνικότητα, όχι μόνο με τους Έλληνες. Δεν με πολυνοιάζουν τα αρνητικά σχόλια, λυπάμαι γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αποδεχτούν το διαφορετικό και να εκτιμήσουν ότι είμαστε ένα νέο ερωτευμένο ζευγάρι. Ίσως ζηλεύουν. Βέβαια, υπάρχουν και πολλά θετικά σχόλια από ευγενείς ανθρώπους που μας ακολουθούν και μας ενθαρρύνου, εισπράττω τη θετική τους ενέργεια.

Μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν

Πώς είναι να συγκατοικείτε; Yπάρχουν μεγάλες διαφορές στην κουλτούρα;
Άννα: Δεν υπάρχουν δυσκολίες στο μεταξύ μας, η ενέργειά μας ταιριάζει, μας αρέσουν τα ίδια πράγματα και, όπως έχουμε δείξει στα βίντεο, υπάρχουν κοινά στοιχεία στην κουλτούρα, κάτι που κάνει τη συγκατοίκηση ακόμα πιο εύκολη. Μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Βέβαια, έχουμε εντοπίσει μικρές διαφορές, για παράδειγμα οι Τούρκοι βγάζουν πάντα τα παπούτσια τους πριν μπουν σε κάποιο σπίτι, αν μπεις με τα παπούτσια θεωρείται ντροπή, στην Ελλάδα δεν μας πειράζει κάτι τέτοιο. Έπειτα, είμαι χριστιανή και ο Φατίχ δεν είναι μουσουλμάνος, επομένως δεν έχω να διαχειριστώ θέματα θρησκείας στην καθημερινότητα. Ωστόσο, όταν πηγαίνω στην Τουρκία, επειδή οι γονείς του είναι μουσουλμάνοι, φυσικά και σέβομαι τους κανόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω για τα θρησκευτικά ήθη του ισλάμ και μελλοντικά θα ήθελα να συμμετέχω σε κάποια από τα έθιμά τους, όπως ο Φατίχ βίωσε το ελληνικό Πάσχα.

Φατίχ: Η Άννα είναι πολύ ισορροπημένη όσον αφορά τη συγκατοίκηση. Μερικές φορές έχουμε προβλήματα, όπως όλα τα ζευγάρια, αλλά το να μένω μαζί της είναι η καλύτερη συνθήκη. Έχουμε περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές ως λαοί, αν εξαιρέσεις τη γλώσσα και τη θρησκεία, νιώθω σαν να μένω ακόμα στην Τουρκία. Μερικές φορές οι διαφορές στην κουλτούρα μάς κάνουν να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε κι εντελώς ίδιοι. Τα γενέθλια για παράδειγμα... έπαθα σοκ όταν έμαθα ότι στην Ελλάδα όποιος γιορτάζει κερνάει, στην Τουρκία ο εορτάζοντας δεν πληρώνει τίποτα, μαζευόμαστε και τον κερνάμε εμείς. Επιπλέον, δεν θεωρώ τον εαυτό μου μουσουλμάνο, αλλά σέβομαι όλες τις θρησκείες και περιμένω απ’ τους άλλους να σεβαστούν το γεγονός πως δεν ασπάζομαι τα πιστεύω τους. Είμαι αγνωστικιστής, ο πρώτος μου κανόνας είναι ο σεβασμός. Θα ήθελα να παρακολουθήσω κάποια χριστιανική τελετή, από περιέργεια. Μου αρέσει επίσης να μαθαίνω για την ιστορία της θρησκείας.

Τι είναι αυτό που δεν μπορείτε με τίποτα να συνηθίσετε ο ένας στη χώρα του άλλου;
Άννα: Όταν είμαι στην Τουρκία, δεν θέλω να νιώθω πίεση σχετικά με το τι φοράω. Όταν για παράδειγμα φοράω σορτσάκι μερικοί άνθρωποι με κοιτούν περίεργα, αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να συνηθίσω.

Φατίχ: Για εμένα η Ελλάδα είναι σαν την Τουρκία, επομένως έχω συνηθίσει τα πάντα. Αν όμως θα έπρεπε να διαλέξω κάτι που με δυσκολεύει να το συνηθίσω, θα έλεγα ότι εδώ τα αγόρια είναι πολύ χαλαρά με τα κορίτσια. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοιτάξει περίεργα την Άννα ή της πει κάτι περίεργο γίνομαι επιθετικός και προστατευτικός.

Αγαπημένο τούρκικο και ελληνικό φαγητό αντίστοιχα;
Άννα: Λατρεύω τα τούρκικα φαγητά, ειδικά το ισκεντέρ κεμπάπ.

Φατίχ: Μου αρέσει οτιδήποτε με κοτόπουλο και ο γύρος. Επίσης το ελληνικό τζατζίκι είναι πολύ καλύτερο από το τούρκικο. Εδώ δοκίμασα για πρώτη φορά και ούζο με βύσσινο – έγινε το αγαπημένο μου.

Σεβόμαστε τα ιστορικά γεγονότα, αλλά δεν θέλουμε να επηρεάσουν το κοινό μας μέλλον

Συζητάτε για πολιτική και ιστορία; Πώς πάει αυτό;
Άννα: Mερικές φορές συζητάμε για πολιτική και ιστορία, και συμφωνούμε σε πολλά. Ο Φατίχ είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια, μου αρέσει ν’ ακούω την οπτική του και να μαθαίνω απ’ αυτόν. Δεν μαλώνουμε σχετικά με όσα συνέβησαν παλιά, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, φυσικά σεβόμαστε τα ιστορικά γεγονότα, αλλά δεν θέλουμε να επηρεάσουν το κοινό μας μέλλον.

Φατίχ: Μου αρέσει η ελληνική ιστορία. Oι Έλληνες έχουν μια βαθιά και μακρά ιστορία, δεν ξέρω τα πάντα, αλλά όσα περισσότερα μαθαίνω τόσο περισσότερο μ' αρέσει. Τα συζητάμε και με την Άννα. Πιστεύω ότι οι πρόγονοί μας πάλεψαν για χρόνια ώστε τώρα να μπορούμε να κάνουμε ελεύθερες επιλογές. Θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα να ζήσουμε εκεί που θέλουμε και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία. Οι πολιτικοί κάνουν κινήσεις για να κερδίσουν δύναμη που σχετίζεται με την πολιτική τους θέση, αλλά εμείς, ως λαοί, πρέπει να είμαστε σοφοί ώστε να ξεχωρίζουμε τα πολιτικά κόλπα από την αλήθεια.

Ποιος είναι πιο ρομαντικός λαός;
Άννα: Δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα, αλλά με τον άνθρωπο. Στην περίπτωσή μου, ο άνθρωπος που ερωτεύτηκα είναι το πιο ρομαντικό άτομο στον κόσμο.

Φατίχ: Οι άντρες στην Τουρκία είναι πιο ρομαντικοί από τους Έλληνες κι οι Ελληνίδες είναι πιο ρομαντικές από τις Τουρκάλες.

Ποια γλώσσα μιλάτε πιο πολύ μεταξύ σας; Μαθαίνετε ο ένας τη γλώσσα του άλλου;
Άννα: Όταν γνώρισα τον Φατίχ τα αγγλικά μου δεν ήταν πολύ καλά, υπήρξαν φορές που μιλούσαμε χρησιμοποιώντας το Google Translate. Μετά το Erasmus, μιλούσαμε κάθε μέρα και η πρακτική εξάσκηση βοήθησε. Μερικές φορές υπάρχουν εκφράσεις που δεν μπορούν να μεταφραστούν ακριβώς, αλλά με τον καιρό κάναμε γλώσσα μας τη γλώσσα του έρωτα και καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Δεν μπορώ να μιλήσω τουρκικά, αλλά μαθαίνω τα βασικά μέσα από συζητήσεις και κάποιες λέξεις αγάπης για να συνεννοούμαστε με τον Φατίχ.

Φατίχ: Έχουμε μια δικιά μας γλώσσα, με σπαστά αγγλικά. Εφόσον μετακόμισα στην Ελλάδα προσπαθώ να μάθω ελληνικά, η Άννα είναι καλή δασκάλα και ξέρω τουλάχιστον τα βασικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.