Trending Now

Βίντεο: Η τραγουδίστρια που έπιασε την υψηλότερη νότα για μεσόφωνο

Κέρδισε μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaharieva
Σμιλιάνα Ζαχαρίεβα / Facebook

Σμιλιάνα Ζαχαρίεβα, η Βουλγάρα τραγουδίστρια που διαθέτει μια από τις δυνατότερες φωνές στον πλανήτη. Κέρδισε μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Η Σμιλιάνα Ζαχαρίεβα ήξερε ότι διαθέτει χάρισμα όταν έβλεπε το κοινό της να δακρύζει ή να τρέμει όπου εμφανιζόταν.

Σήμερα είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Βουλγάρα τραγουδίστρια διαθέτει μια από τις δυνατότερες φωνές στον πλανήτη.

Η Ζαχαρίεβα λέει ότι ξέσπασε σε λυγμούς όταν τον περασμένο μήνα της παραδόθηκε το πιστοποιητικό από το Guinness, το οποίο επιβεβαίωνε ότι είχε πετύχει να πιάσει την υψηλότερη νότα για μεσόφωνο.

«Όταν είδα να γράφει η οθόνη 113,8 ντεσιμπέλ εξεπλάγην», λέει στο AFP η 48χρονη ερμηνεύτρια του λυρικού θεάτρου για το επίτευγμά της του προηγούμενου Σεπτεμβρίου.

Bulgarian singer hits high with record-breaking vocals | AFP

Το παγκόσμιο ρεκόρ δυνατότερης φωνής με 121 ντεσιμπέλ κατέχει η ιρλανδή καθηγήτρια Αναλίζα Φλάναγκαν, αλλά δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ρεκόρ που να αφορά το τραγούδι.

Η πληθωρική Βουλγάρα από τη Φιλιππούπολη αντιμετώπισε μια σειρά από σκληρές δοκιμασίες.

Η Ζαχαρίεβα έπρεπε να τραγουδήσει σε ένα ήσυχο στούντιο και να ξεπεράσει τα 110 ντεσιμπέλ που είναι ο μέσος όρος του ανθρώπινου ορίου ανοχής με το ηχόμετρο να έχει τοποθετηθεί σε απόσταση 2,5 μέτρων από εκείνη. Επίσης έπρεπε να κρατήσει την ίδια νότα για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα.

Το επίτευγμα της Ζαχαρίεβα των περίπου 113,8 ντεσιμπέλ είναι αντίστοιχο σε ένταση με μια συναυλία της ροκ, μια συναυλία συμφωνικής ορχήστρας ή τον ήχο από τη σειρήνα ενός ασθενοφόρου.

Στην παιδική της ηλικία η Ζαχαρίεβα σπούδασε παραδοσιακή μουσική στην Εθνική Σχολή Παραδοσιακής Τέχνης στην οροσειρά της Ροδόπης στη νότια Βουλγαρία και στη συνέχεια πήρε το πτυχίο της από το Ωδείο της Φιλιππούπολης.

Επί σειρά ετών ανήκε στην γυναικεία χορωδία «Οι Μεγάλες Φωνές της Βουλγαρίας» με την οποία περιόδευε ανά τον κόσμο.

Αλλά το 1996 τερμάτισε την καριέρα της. «Μια ημέρα γύρισα στο σπίτι και η μικρή μου κόρη δεν με αναγνώρισε. Μου ράγισε την καρδιά», λέει.

Άνοιξε ένα τουριστικό πρακτορείο μαζί με τον σύζυγό της και πλέον τραγουδούσε για την οικογένεια και τους φίλους της. «Ενιωθα όμως ένα κενό. Η φωνή μου με πίεζε για να ξαναβγεί στην επιφάνεια», θυμάται.

Λάτρις της γιόγκα, η Ζαχαρίεβα ενδιαφέρεται για τις ανατολίτικες τεχνικές διαλογισμού και θέλει να διερευνήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου αναζητώντας συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες για το θέμα αυτό. Μάλιστα έχει ήδη απευθυνθεί στη Μαντόνα.

«Θέλω να αξιοποιήσω τη φωνή που μου έχει δοθεί ως χάρισμα και να τη χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω τους ανθρώπους και να περάσω ένα μήνυμα», λέει η Ζαχαρίεβα, μητέρα δύο παιδιών και πρόσφατα γιαγιά διδύμων.

Χρησιμοποιεί την κρυστάλλινη λίρα, που φημίζεται για τις κατευναστικές και χαλαρωτικές ιδιότητές της που βοηθούν στον διαλογισμό. Επίσης χρησιμοποιεί και μια σειρά από «chanove» ( τα βουλγάρικα κουδούνια προβάτων).

«Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε ένα ενεργειακό κέντρο στο σώμα και σε ένα όργανο», εξηγεί η τραγουδίστρια και προσθέτει ότι διάφοροι συνδυασμοί ήχων μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ