Κατοικιδια

Φάλαινα στη Σαλαμίνα: «Ο ζιφιός θα μπορούσε να έχει επιβιώσει»

Ο διευθυντής στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» μίλησε στην ATHENS VOICE και εξήγησε τι έγινε λάθος

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η φάλαινα ζιφιός που βρέθηκε νεκρή στη Σαλαμίνα, είχε εγκλωβιστεί στον Άλιμο
Η φάλαινα ζιφιός που βρέθηκε νεκρή στη Σαλαμίνα, είχε εγκλωβιστεί στον Άλιμο © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η φάλαινα ζιφιός στη Σαλαμίνα βρέθηκε νεκρή. Τα λάθη στον Άλιμο και η άγνοια του κόσμου για τα θαλάσσια ζώα. Ο διευθυντής στο «Αρχιπέλαγος» εξηγεί.

Η φάλαινα που βρέθηκε νεκρή στη Σαλαμίνα, θα μπορούσε να είχε επιβιώσει, αν δεν γινόταν μια σειρά από τραγικά λάθη που της κόστισαν τη ζωή. Την περασμένη εβδομάδα ο τραυματισμένος ζιφιός είχε βγει στον Άλιμο, όπου και παρέμεινε στα αβαθή. Νωρίτερα, είχε εμφανιστεί στα Λιμανάκια στη Βουλιαγμένη.

Από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση ήταν τεράστια, ωστόσο φάνηκε στην πράξη ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για το τι πραγματικά πρέπει να γίνει, προκειμένου μια φάλαινα σε ανάγκη να λάβει την κατάλληλη φροντίδα ώστε στο τέλος να επιβιώσει και να επιστρέψει με ασφάλεια στα βαθιά.

Ο διευθυντής στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης μίλησε στην ATHENS VOICE, ξεκαθαρίζοντας ότι «όλα έγιναν λάθος». Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για τον ζιφιό το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος είχε καταγγείλει ότι «το καταβεβλημένο ζώο χρησιμοποιήθηκε απλά ως σκηνικό σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι».

«Τα λάθη ήταν πασιφανή. Όλοι τα κατάλαβαν, ακόμα και εκείνοι που δεν ξέρουν. Το αποτέλεσμα μετά την αντιμετώπιση του ζώου με αυτόν τον τρόπο, ήταν αναμενόμενο. Το ζώο είχε ανάγκη περίθαλψης και προστασίας» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης. Και προσθέτει: «Γνωρίζαμε και από άλλες περιπτώσεις σε άλλες χώρες του κόσμου ότι αν αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά καταφέρουν και επιβιώσουν τα πρώτα δύο 24ωρα μετά την εμφάνισή τους στα αβαθή, έχουν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης. Αρκεί να τους δοθεί η σωστή βοήθεια και η σωστή φροντίδα. Κάτι που στη συγκεκριμένη φάλαινα δεν δόθηκε».

«Εκτός από τα παιδιά εδώ στο Αρχιπέλαγος, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία, υπάρχει και ένα δίκτυο ανθρώπων στο εξωτερικό, με το οποίο είμαστε σε άμεση συνεργασία. Είχαμε εξειδικευμένους ανθρώπους που θα έρχονταν από το εξωτερικό. Ήταν με το εισιτήριο στο χέρι. Θα έρχονταν στην Ελλάδα για να δουν και να προσφέρουν βοήθεια στη φάλαινα» γνωστοποιεί, προσθέτοντας: «Δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση».

Φάλαινα ζιφιός σε Άλιμο και Σαλαμίνα - Τα σοβαρά λάθη που έγιναν 

«Αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή είναι η φάλαινα ζιφιός να πάει σε μια έρημη τοποθεσία που δεν θα είχε κόσμο και όλο αυτόν τον θόρυβο. Το στρες που βίωσε το ζώο, ήταν πολύ μεγάλο. Ένα απομονωμένο σημείο χωρίς καμία οχλαγωγία, χωρίς καμία ενόχληση.

» Το ζώο το μόνο που χρειάζεται είναι να κρατηθεί στην επιφάνεια. Στη συνέχεια έρχεται η φαρμακευτική αγωγή, ορούς κ.λπ. Αυτό όμως κρατά ώρες. Δεν διαρκεί μισή ώρα, όσο ένα βιντεάκι στο YouTube. Σε αυτό το ερημικό σημείο, λοιπόν, αν διαπιστωνόταν ότι η κατάσταση του ζώου είναι σταθερή και διαχειρίσιμη, θα μπορούσε στη συνέχεια να δοθεί εντολή να μεταφερθεί η φάλαινα στο ειδικό κέντρο στους Λειψούς για περαιτέρω φροντίδα. Αντί γι' αυτό η φάλαινα οδηγήθηκε στην ανοιχτή θάλασσα, με τη λογική ότι αν τα καταφέρει, έχει γίνει καλά» εξηγεί.

Ο ζιφιός είχε βγει τραυματισμένος στον Άλιμο
Ο ζιφιός είχε βγει τραυματισμένος στον Άλιμο © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Και προσθέτει: «Έχουμε δύο σκάφη αυτήν τη στιγμή στη θάλασσα. Σε 6-7 ώρες το κλιμάκιο θα βρισκόταν εκεί. Υπήρχαν τα τεχνικά μέσα,  το προσωπικό και η εμπειρία για να γίνει σωστά όλη αυτή η επέμβαση. Ωστόσο, όλα έγιναν λάθος. Δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο και αποφασίστηκε η φάλαινα ζιφιός να οδηγηθεί στα βαθιά στην κατάσταση που ήταν, με το συνεπακόλουθο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε πλέον».

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για τη φάλαινα και τα άλλα ζώα στη θάλασσα

Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη, το περιστατικό με τη φάλαινα στον Άλιμο και στη Σαλαμίνα ήρθε να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και ο κόσμος είναι απροετοίμαστος και δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που βρεθεί μπροστά του ένα τέτοιο ζώο.

«Είναι θετικό ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε και το ενδιαφέρον για τη φάλαινα ήταν μεγάλο. Είναι, όμως, αρνητικό -και αποδείχτηκε στην πράξη- πως δεν γνωρίζουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν και ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε μια φάλαινα που έχει βγει στα ρηχά, να λάβει πραγματική βοήθεια».

Η φάλαινα θα έπρεπε να οδηγηθεί σε απομονωμένο μέρος μακριά από κόσμο, σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος
Η φάλαινα θα έπρεπε να οδηγηθεί σε απομονωμένο μέρος μακριά από κόσμο, σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Δεν δικαιολογείται σε μια χώρα που θέλουμε να λέμε ότι είναι ναυτική και ότι έχει ναυτική παράδοση, με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή και χιλιάδες νησάκια, να υπάρχει τέτοια άγνοια. Οι φάλαινες και τα δελφίνια ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Ήμαστε ένα από τα τελευταία μέρη της Μεσογείου όπου αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά έχουν βρει καταφύγιο και επιβιώνουν».

Πέρασαν τον φυσητήρα για... τέρας

Στις δηλώσεις του ο διευθυντής από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης έδωσε και ένα άλλο παράδειγμα.

«Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συνέβη πριν λίγο καιρό και ξαναέγινε πριν από έναν χρόνο στη Βουλιαγμένη. Πήραν τηλέφωνο στο "Αρχιπέλαγος" και είπαν ότι βλέπουν ένα τέρας. Ήταν ένας φυσητήρας που μπήκε στον Σαρωνικό. Ένα από τα είδη στην Ελλάδα υπό εξαφάνιση, που χρήζει φροντίδας και προστασίας. Και ο κόσμος, στην εποχή μας, βλέπει τέρατα στη θάλασσα» σημειώνει.

Φάλαινα στα ρηχά - Τι πρέπει να κάνουμε

Με αφορμή το περιστατικό με τη φάλαινα στον Άλιμο και στη Σαλαμίνα, ο κ. Τσιμπίδης εξηγεί τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης αν αντιληφθεί την παρουσία ενός θαλάσσιου θηλαστικού στην παραλία.

«Σε περίπτωση που κάποιος δει μια φάλαινα ή ένα δελφίνι να έχει βγει στα ρηχά, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να καλέσει το Λιμενικό. Το πρόβλημα, όμως, είναι -κάτι που αποδείχτηκε και με τη φάλαινα στον Άλιμο- ότι το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο. Δεν έχουν ούτε ιδέα ούτε κάποιο πρωτόκολλο να ακολουθήσουν. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Εμείς εδώ στο Αρχιπέλαγος έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά και μπορούμε να επέμβουμε αποτελεσματικά, εφόσον μας ζητηθεί.

» Το δεύτερο βήμα είναι να μην πλησιάσουμε το ζώο. Δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει. Υπάρχει περιστατικό στη Γαλλία με έναν φυσητήρα που πέθανε, καθώς μια τουρίστρια πήγε να τον βοηθήσει και του έφραξε τον αεραγωγό. Η φάλαινα πέθανε από ασφυξία. Ο ζιφιός στη Σαλαμίνα ήταν σχεδόν δύο τόνοι. Δεν πας κοντά, καθώς και βοήθεια δεν θα του προσφέρεις και μπορεί να κινδυνέψεις».

Ο ζιφιός δέχτηκε ιατροφαρμακευτική αγωγή στον Άλιμο πριν οδηγηθεί στα βαθιά
Ο ζιφιός δέχτηκε ιατροφαρμακευτική αγωγή στον Άλιμο πριν οδηγηθεί στα βαθιά © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

«Δεν είμαστε έτοιμοι. Ελπίζω μετά τα όσα έγιναν με τη φάλαινα στον Άλιμο και στη Σαλαμίνα, την επόμενη φορά να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε ώστε να σώσουμε το ζώο» συμπληρώνει.

Το θαλάσσιο πάρκο περίθαλψης στους Λειψούς για φάλαινες και δελφίνια

Κλείνοντας, ο κ. Τσιμπίδης αναφέρθηκε στο θαλάσσιο πάρκο στους Λειψούς, επισημαίνοντας ότι το μόνο που απομένει είναι να δοθεί η πολυπόθητη προσωρινή άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως τονίζει, η διαδικασία πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή.

«Το πάρκο στους Λειψούς είναι σχεδόν έτοιμο. Μέσα είναι 90% έτοιμο, εγκαταστάσεις, κτηνιατρεία, θερμαινόμενες πισίνες. Είμαστε έτοιμοι να περιθάλψουμε τραυματισμένα ζώα. Όχι όμως και να δεχτούμε ακόμα ζώα από δελφινάρια. Είναι αβαθή νερά, η θερμοκρασία στο νερό είναι ιδανική. Υπάρχει μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα που παρακολουθεί τα φυσικοχημικά της θάλασσας. Ξέρουμε ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του νερού. Είναι ένα τέλειο μέρος. Όποιος έχει έρθει από το εξωτερικό, έχει μείνει άφωνος. Έχουν μελετηθεί όλα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

» Περιμένουμε, όμως, την άδεια. Μια προσωρινή άδεια, η οποία έχει δοθεί ήδη σε κάτι παράγκες που περιθάλπουν ζώα. Αλλάζουν οι υπουργοί, υποσχέσεις δίνονται και καταλήγουμε να μιλάμε με υπαλλήλους και συμβούλους. Ο χρόνος περνά και το θαλάσσιο πάρκο στους Λειψούς είναι έτοιμο αλλά παραμένει κλειστό. Δεν θέλουμε λόγια, θέλουμε έργα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ