Wine & Spirits

Τα Beaujolais Nouveau 2021 έφτασαν!

Όπως πάντα κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οινοπαραγωγοί κυλούν τα βαρέλια του στους δρόμους της Λυών γιορτάζοντας τον ερχομό των Beaujolais Nouveau
Οινοπαραγωγοί κυλούν τα βαρέλια του στους δρόμους της Λυών γιορτάζοντας τον ερχομό των Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau: Ο ερχομός του πιο φρέσκου κόκκινου γαλλικού κρασιού είναι μια μεγάλη γιορτή στη Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Αν ακούσεις ή δεις τη φράση «Beaujolais est arrive» τότε τρέξε στην κάβα της γειτονιάς σου γιατί τα Beaujolais Nouveaux έφτασαν! Δεκαετίες τώρα έχει επικρατήσει κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου να κυκλοφορούν την ίδια μέρα παγκοσμίως τα καινούρια Beaujolais. Οπότε, τα Beaujolais είναι εδώ και θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, φιλοδοξώντας για μια ακόμη χρονιά  να μας καταπλήξουν.

Τα Βeaujolais είναι κρασιά συνδεδεμένα με γιορτινά τραπέζια, χειμερινές αναμνήσεις, και εορταστική διάθεση. Φρέσκα, φρουτώδη, με απίστευτο ταμπεραμέντο, σκορπούν τη χαρά γύρω τους με τον ερχομό τους. Δεν είναι κρασιά παλαίωσης, το αντίθετο μάλιστα. Επιβάλλεται να καταναλωθούν αμέσως μετά την κυκλοφορία τους! Προέρχονται από την περιοχή Beaujolais, που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Βουργουνδίας ενώ αποτελούν Αppellation d’Origine Contrôlée (AOC) με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais» και «Beaujolais Village». Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι πάνω σε λόφους με γρανιτένια εδάφη που χαρακτηρίζουν την περιοχή και τα κρασιά της.

Αυτό το «κάτι» που κάνει λοιπόν ένα «Beaujolais Nouveau» να ξεχωρίζει από τα άλλα κόκκινα, είναι η εμφιάλωση του περίπου 2 μήνες μετά τον τρύγο του. Είναι το πιο φρέσκο κόκκινο κρασί της χρονιάς! Στην περιοχή της Λυών στη Γαλλία, ο ερχομός του Beaujolais συνοδεύεται από πυροτεχνήματα, μουσική και άφθονο κρασί «στην υγεία της νέας σοδειάς που μόλις έφτασε». Μικροί και μεγάλοι σε δρόμους, πλατείες, μπαλκόνια, τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους αναφωνώντας «Beaujolais Nouveau est arrive», ενώ πολλοί οινοπαραγωγοί βγαίνουν στους δρόμους ρολάροντας τα βαρέλια τους στα πλαίσια του εορτασμού. Παρόμοιες εορταστικές εκδηλώσεις έχουν επικρατήσει να διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο!

Οινοπαραγωγοί κυλούν τα βαρέλια τους στους δρόμους της Λυών γιορτάζοντας τον ερχομό των Beaujolais Nouveau

Η ερυθρή ποικιλία «Gamay», ως «μητέρα» του νεαρού «Beaujolais», έχει επίσης την τιμητική της, καθώς όλος ο οινικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή για να δοκιμάσει επιτέλους τα νεαρότερα κόκκινα κρασιά της. Για την παραγωγή του Beaujolais εφαρμόζεται η ιδιαίτερη τεχνική οινοποίησης «Carbonic maceration», σύμφωνα με την οποία οι ράγες δεν αποχωρίζονται τα τσαμπιά τους και τοποθετούνται ως έχουν εντός των δεξαμενών.

«Beaujolais Nouveau» σημαίνει ένα φινετσάτο και μαλακό κρασί. Το χρώμα του ρουμπινί κοκκινωπό, τυλιγμένο από  έντονες ιώδεις ανταύγειες είναι η απόδειξη της νεότητάς του. Ευκολόπιοτο, οικονομικό, ιδανικό να καταναλωθεί 6 μήνες μετά τη συγκομιδή του, κατακλύζεται από χαρακτηριστικά πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας. Σμέουρο, κεράσι, φράουλα και βατόμουρο περιτριγυρίζονται από λεπτεπίλεπτες νότες μπαχαρικών, γαρύφαλλου και κανέλας, καθώς  και μια ξεχωριστή αίσθηση μπανάνας. Στο στόμα κυριαρχούν ιδιαίτερα τα κόκκινα φρούτα, υπογραμμίζοντας τη φινετσάτη αύρα της νιότης του.

duboeuf_red_beaujolais.jpg
Beaujolais Nouveau - George Duboeuf
Ο George Duboef ή αλλιώς ο βασιλιάς των Beaujolais κάνει και φέτος τα μαγικά του. Κόκκινα, μαύρα φρούτα, φράουλες, κεράσια και σμέουρα, εμφανίζονται στην πιο φρέσκια εκδοχή τους. Στόμα ιδανικό για εύκολη κατανάλωση, ήπιες τανίνες και μια υπέροχη οξύτητα που αντικατοπρίζει την φρεσκάδα του. Δοκιμάστε το  πλάι σε μια pizza, ή μαζί με ελαφριές συνταγές μεσογειακής κουζίνας.
Ενδεικτική Τιμή: 13,00€.

duboeuf_rose.jpg
Beaujolais Nouveau Rosé- George Duboeuf
Και ροζέ και Beaujolais; Mα φυσικά! Φράουλες, κεράσια, βατόμουρα μαζί με νότες πυρηνόκαρπων φρούτων ντύνουν την φινετσάτη μύτη αυτού του γαλλικού ροζέ. Στόμα με ακαταμάχητη φρεσκάδα, πλούσια κόκκινα φρούτα και ισορροπημένη οξύτητα. Συνδυάστε το με θαλασσινά, πιάτα μεσογειακής κουζίνας  ή με μια πιατέλα γαλλικών τυριών.
Ενδεικτική Τιμή: 14,50€.

 

 

beujolaisnouveau_joseph_drouhin2021.jpg
Beaujolais Nouveau- Joseph Drouhin
Ερυθρό, κομψό με φρεσκάδα! Αρώματα κόκκινων φρούτων, βατόμουρων και κερασιών ξεχωρίζουν στην μύτη δίνοντας έμφαση στον φρέσκο χαρακτήρα του. Στόμα μαλακό, παραμυθένιο, με μια υπέροχη οξύτητα που ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού με την αρμονία του πλούσιου κόκκινου φρούτου. Απολαύστε το ως απεριτίφ, ή α λα ιταλικά πλάι σε μια ναπολιτέν!
Ενδεικτική Τιμή: 10,00€

 

beujolaisnouveau_albert_bichot.jpg
Beaujolais- Albert Bichot
Αρώματα κόκκινων φρούτων και μαύρης σταφίδας αναδεικνύονται από την πρώτη επαφή στην μύτη. Αν το αφήσετε για ένα χρονικό διάστημα στην καράφα τότε θα συμβούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα! Στο στόμα γαλήνιο, με μια υπέροχη φρεσκάδα που χαρακτηρίζει κάθε Beaujolais που σέβεται τον εαυτό του. Τέλειο δίπλα σε μια πιατέλα τυριών με έντονες γεύσεις.
Ενδεικτική Τιμή: 10,00€.

 

 

bel_air_beaujolais.jpg
Beuajolais Nouveau-Bel Air
Aρώματα φρούτων που ακολουθούν πιστά την τυπικότητα της ποικιλίας όπως σμέουρο, κεράσι, χαρακτηριστικές νότες μπανάνας και μια ντελικάτη αίσθηση κανέλας στο φόντο. Στο στόμα συναντάμε τις ήπιες τανίνες του Beaujolais και μια υψηλή οξύτητα αρμονικά ενσωματωμένη στην φρέσκια αύρα του κόκκινου φρούτου. Δοκιμάστε το δίπλα σε ένα κοτόπουλο με ψητά λαχανικά ή διαφορετικά με μια ποικιλία κίτρινων τυριών.
Ενδεικτική Τιμή: 11,00€

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ