5 επισκέψιμα οινοποιεία για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Τα οινοποιεία των «Δρόμων του κρασιού» της χώρας μας σας προσκαλούν να γνωρίσετε τα δικά τους γευστικά μονοπάτια
Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα Παλυβού, Οινοποιείο Γκίκα, Κτήμα Γκόφα, Κυρ Γιάννη: 5 επισκέψιμα οινοποιεία για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού.
Eίστε έτοιμοι για μια φθινοπωρινή κυριακάτικη απόδραση; Τα οινοποιεία της χώρας ανοίγουν για άλλη μια φορά τις πόρτες τους για την «Παγκόσμια Hμέρα Oινοτουρισμού». Εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες, wine pairing και άλλες γαστρονομικές-εκπαιδευτικές δραστηριότητες έχουν διοργανώσει οι υπέροχοι έλληνες οινοποιοί για τους οινόφιλους, αλλά και για εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν εδώ και τώρα τη γνωριμία τους με τον κόσμο του κρασιού.
Η ημέρα Οινοτουρισμού ξεκίνησε να γιορτάζεται ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού» από το 2009, κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2019 γιορτάζεται πλέον παγκοσμίως . Φέτος, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, τα οινοποιεία των «Δρόμων του κρασιού» της χώρας μας, σας προσκαλούν να γνωρίσετε τα δικά τους γευστικά μονοπάτια, και να γιορτάσετε μαζί τους. Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να σερβιριστείτε τα αγαπημένα σας κρασιά από τα χέρια του δημιουργού τους!
Κτήμα Γεροβασιλείου, περιοχή Θεσσαλονίκης
Με φόντο τον χρυσαφένιο φθινοπωρινό αμπελώνα του Κτήματος Γεροβασιλείου, ετοιμαστείτε για την καλύτερη οινική εμπειρία. Ξεκινάμε με μια ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου και φυσικά στο υπέροχο Μουσείο Οίνου του κτήματος με μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών. Ο Αργύρης Γεροβασιλείου θα σας περιμένει στο «τέλος της διαδρομής» για την γευστική δοκιμή που θα περιλαμβάνει κρασιά της νέας σοδειάς του κτήματος. Η μαγεία του φετινού τρύγου σε λίγο στα ποτήρια σας!
Υ.Γ. Σας περιμένουμε με χαρά! Θα βρίσκομαι και εγώ εκεί!
Κτήμα Παλυβού, περιοχή Νεμέας
Το Αγιωργίτικο και το Κτήμα Παλυβού έχουν να σας διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Μια ξενάγηση στον χώρο της παραγωγής και στην συνέχεια η γευστική δοκιμή επιλεγμένων ετικετών του κτήματος είναι αρκετά για να σας πείσουν πως μια «Νεμέα Παλυβού» είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για φέτος τον χειμώνα.
Οινοποιείο Γκίκα, περιοχή Σπάτα Αττικής
Η μεγάλη και όμορφη ξύλινη πόρτα του Οινοποιείου Γκίκα σας περιμένει να την διαβείτε για να εξερευνήσετε τον μαγικό κόσμο του κρασιού. Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους της οινοποίησης ενώ στην συνέχεια θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε μια πληθώρα από γεύσεις και αρώματα. Η γευστική δοκιμή πραγματοποιείται στον χώρο της γευσιγνωσίας και θα περιλαμβάνει τόσο λευκές όσο και ερυθρές ετικέτες του οινοποιείου.
Κτήμα Γκόφα, περιοχή Νεμέας
Ξεκινάμε με ένα φιλόξενο καλωσόρισμα στον χώρο υποδοχής δίπλα σε υπέροχα έργα τέχνης. Ακολουθεί μια βόλτα στους χώρους της παραγωγής και του οινοποιείου, η οποία καταλήγει στον προαύλιο χώρο δίπλα στον μυθικό ποταμό Ασωπό. Το τοπίο τριγύρω μαγευτικό, ιδανικό για να αφουγκραστεί κανείς την ηρεμία της φύσης. Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή και για το «τοπικό» Αγιωργίτικο, συνδυάζονται με μια απολαυστική γευσιγνωσία ολοκληρώνοντας αυτή τη καταπληκτική οινική εμπειρία.
Κυρ Γιάννη, περιοχή Νάουσας
Μια ξενάγηση στον χώρο του οινοποιείου και είμαι σίγουρη πως θα αγαπήσετε το Ξινόμαυρο για πάντα! Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο θα δοκιμάσετε επιλεγμένες ετικέτες «Κυρ-Γιάννη» με θέα τον καταπράσινο αμπελώνα. Για το τέλος άφησα το καλύτερο. Μια υπέροχη πεζοπορία στον αμπελώνα του κτήματος, θα σας κάνει να απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον, και να γνωρίσετε λίγο καλύτερα «το αμπέλι»! Θα πραγματοποιηθούν δύο γκρουπ πεζοπορίας, ένα περίπου στις 12.00 και ένα στις 14.00 το μεσημέρι.
Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις των οινοπαραγωγών της χώρας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οινοποιεία που θα συμμετέχουν και τις δραστηριότητες τους από τις Περιφερειακές Ενώσεις της κάθε περιοχής.
Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος
Tηλ. 2310281617 – e. info@winemakersofnorthgreece.gr – www.winemakersofnorthgreece.gr
#winemakersofnorthgreece
Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.)
Tηλ. 2233080324 & 210 8075512 – e. info@enoake.gr – www.enoake.gr
#winesofcentralgreece
Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής (EN.O.A.A.)
Τηλ. 2106032510, e. info@enoaa.gr – www.enoaa.gr
#atticavineyards
Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.)
Τηλ. 6979116736, e. manolis@enoap.org – www.peloponnesewineroads.com
#winesofpeloponnese
Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.)
Τηλ. 2242069860 – E. enoanawines@gmail.com –
#aegeanislandswines
Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete)
Τηλ: 2816007940 – e. info@winesofcrete.gr – www.winesofcrete.gr
#winesofcrete
Προγραμματίστε την εξόρμησή σας στον μαγικό κόσμο του κρασιού. Οι διαθέσιμες ώρες επισκέψεων είναι από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και ισχύουν για όλα τα συμμετέχοντα οινοποιεία της χώρας. Τέλος τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτοκόλλα που προβλέπονται για τον covid-19.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.