Θεματα

Τι να κάνεις σε περίπτωση που έφαγες (πάρα) πολύ

Δεν χάθηκε ο κόσμος. Θα το ξεπεράσεις…

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-polina-tankilevitch-4109132.jpg
Φωτογραφία: Polina Tankilevitch/ Pexels

6 τρόποι να αντιμετωπίσεις μια διατροφική κραιπάλη

«Έφαγα σαν να μην υπάρχει αύριο». Το ‘χω πει. «Του ‘δωσα και κατάλαβε». Το ‘χω πει. «Θα σκάσω». Το ‘χω πει. «Ποτέ ξανά». Το ‘χω πει (περισσότερες από μια φορές). Είναι κάποιες στιγμές (ή ημέρες) που χάνεις τον έλεγχο - συνειδητά, φανερά και απροκάλυπτα -  και εκτροχιάζεσαι. Και όσο απολαμβάνεις με όλο σου το είναι την «κατρακύλα», είναι μαθηματικά αδύνατο να σκεφτείς το μετά. Το οποίο έρχεται, πάντα, με τη μορφή δυσφορίας και άπειρων ενοχών. Και μετά το «μετά», τι;

Δες τι μπορείς να κάνεις, και τι πρέπει να αποφεύγεις, μετά από μια επική διατροφική κραιπάλη:

Σταμάτα μόλις συνειδητοποιήσεις… τι έκανες
Μακαρόνια
Φωτογραφία: cottonbro/ Pexels

Συνήθως οι ατασθαλίες σου περιλαμβάνουν πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη και πολλά «κακά» λιπαρά. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να… δώσεις τέλος. Θα μου πεις, αφού τα κατέστρεψα όλα, δεν έχει κανένα νόημα, μπορώ να φάω … κι αυτό. Το «αυτό» είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Πιο εύκολα διαχειρίζεσαι τη ζυγαριά έχοντας στο ενεργητικό σου ένα μεμονωμένο «πλούσιο» γεύμα, παρά  ημέρες καταστροφικού κύκλου. Σκέψου τις θερμίδες σαν… ευρώ. Εάν ξοδέψεις 50 ευρώ μια ημέρα, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εάν ξοδεύεις 100 ευρώ κάθε μέρα, θα μείνεις άφραγκη.

Πιες νερό

pexels-anna-shvets-3905796.jpg
Φωτογραφία: Anna Shvets/ Pexels

Όταν νοιώθεις το στομάχι σου έτοιμο να εκραγεί, η σκέψη και μόνο να πιεις ένα ποτήρι νερό σε αρρωσταίνει ακόμη περισσότερο. Αυτό όμως είναι ακριβώς εκείνο που πρέπει να κάνεις, ειδικά μάλιστα εάν συνόδεψες το φαγητό σου με αλκοόλ. Πιες λίγο νερό και πιες το αργά (ενώ φροντίζεις για το υπόλοιπο της ημέρας να μην ξεχνάς να πίνεις λίγο νερό ακόμα). Το νερό θα ενυδατώσει τον οργανισμό σου, θα βοηθήσει στην αποβολή του περιττού αλατιού που σίγουρα κατανάλωσες σε μεγαλύτερες ποσότητες, θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό, θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, ενώ βοηθάει και στην κινητικότητα του εντέρου.  

Κάνε ένα περίπατο

arek-adeoye-ljocgjs63sm-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Arek Adeoye/ Unsplash

Το πολύ και βαρύ φαγητό φέρνει γρήγορα μια… νύστα. Αντιστάσου και μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να πέσει στο κρεβάτι αμέσως μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα και όσο το φαγητό βρίσκεται ακόμη στο στομάχι σου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «αποπροσανατολιστεί» και να ανέβει ξανά προς τον οισοφάγο με ό,τι - ακόμη πιο δυσάρεστο - αυτό συνεπάγεται. Κάθισε ίσια όπου σε βολεύει περισσότερο και πάρε μια ανάσα. Σήκω και μάζεψε την κουζίνα, πλύνε τα πιάτα. Κούμπωσε το κουμπί στο παντελόνι βάλε παπούτσια και βγες να κάνεις ένα αργό περίπατο για 10 με 15 λεπτά περίπου. Όταν μετά από ένα γεύμα, απλά μείνεις για ώρα «άπραγη», η γλυκόζη στο αίμα σου κάνει άσκοπους κύκλους για περισσότερη ώρα. Το περπάτημα θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδου σακχάρου στο αίμα, παρακινώντας το σώμα σου να αρχίσει να το χρησιμοποιεί παρά να το αποθηκεύσει. Επίσης το περπάτημα θα ενισχύσει τον μεταβολισμό σου και την κινητικότητα του εντέρου και, φυσικά, θα σε κάνει να ξεχάσεις αυτό που έκανες και να αισθανθείς καλύτερα, καθαρίζοντας τη σκέψη σου από τύψεις και ενοχές.  

Όχι στα αναψυκτικά

pexels-anna-pyshniuk-6099158.jpg
Φωτογραφία: Anna Pyshniuk/ Pexels

«Πιάσε μια σόδα, να χωνέψω». Όσο λυτρωτικές κι αν ακούγονται οι φυσσαλίδες που ανεβαίνουν και σκάνε στο χείλος του ποτηριού και γαργαλάνε τη μύτη σου, καλύτερα να αποφύγεις οτιδήποτε περιέχει ανθρακικό. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βάλεις περισσότερο «αέρα» στο πεπτικό σου σύστημα επιδεινώνοντας την κατάσταση. Επιπλέον, τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη που καλό είναι να μην καταναλώσεις… κι άλλη. Ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι ή τσάι μέντας θα βελτιώσουν το δυσάρεστο πρήξιμο που νοιώθεις, θα χαλαρώσουν το στομάχι σου και θα το βοηθήσουν να εκτελέσει πιο ανώδυνα το έργο του. 

Πέταξε ό,τι περίσσεψε
Αφού περίσσεψε φαγητό, άρα δεν έφαγα αρκετά. Το μόνο που επιβεβαιώνει αυτή η σκέψη είναι πως πράγματι, έβαλες μπροστά σου να φας ό,τι σου «μύριζε» σαν αυτή να ήταν η τελευταία σου ευκαιρία. Μην κρατάς ποσότητες από ό,τι περισσεύει από την ατασθαλία σου, αλλά μοίρασε τα υπολείμματα σε πολύ μικρότερες μερίδες (αν σκοπεύεις να τα φυλάξεις) ώστε όταν πεινάσεις, να φας λιγότερο από την προηγούμενη. Εάν πάλι δεν θέλεις να μπεις σε τέτοιο γευστικό πειρασμό και να τελειώσεις, με το ίδιο πάθος, αυτό που άρχισες (ή και να το συνεχίσεις), κάνε την καρδιά σου πέτρα και απομάκρυνε από την κουζίνα το «κακό». 

Σκέψου το επόμενο γεύμα σου

pexels-kaboompics-com-5938.jpg
Φωτογραφία: Kaboompics/ Pexels

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, άρχισε να προγραμματίζεις τις επόμενες γεύσεις που θα βάλεις στο στομάχι σου. Η σωστή οργάνωση θα σε βοηθήσει να επανέλθεις στους ρυθμούς σου επιλέγοντας με πιο υγιεινά κριτήρια. Σχεδίασε τα αμέσως επόμενα, ελαφρύτερα, γεύματα που θα περιλαμβάνουν καθαρή πρωτεΐνη (γαλοπούλα, κοτόπουλο, σολομό), πολλά λαχανικά (πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, σπαράγγια, κολοκύθα…) και όσπρια, όλα πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες και προτίμησε ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη ικανοποιούν την πείνα σου και διατηρούν για περισσότερη ώρα το αίσθημα κορεσμού, άρα και την ενέργειά σου, μειώνοντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα. 


Να θυμάσαι:

-Θα σε βοηθήσει εάν βλέπεις τη διαδικασία του φαγητού ως μια μορφή «διαλογισμού». Δώσε προσοχή στη γεύση, στην υφή, στα χρώματα, στις μυρωδιές, ακόμη και στις λεπτομέρειες του πιάτου σου (ως σκεύος). Τρώγε αργά και μην γεμίζεις με μεγάλες μπουκιές το στόμα σου. Κάνε μικρές παύσεις και αναρωτήσου πως νοιώθεις: νοιώθεις ακόμη να πεινάς ή χόρτασες και μπορείς να σταματήσεις;  

-Η αποτοξίνωση της επόμενης μέρας είναι μάλλον ένας μύθος. Το σώμα σου δεν έχει την ανάγκη να «αποτοξινωθεί», να αποβάλλει δηλαδή τις όποιες τοξίνες το επιβαρύνουν. Διαθέτει ένα τέλειο σύστημα αποβολής τοξινών από μόνο του και το θέτει σε λειτουργία τη στιγμή που το χρειάζεται. Το σχέδιο, πίνω χυμούς την επόμενη μέρα για να αποτοξινωθώ (ή μήπως για να εξιλεωθώ;) δεν έχει λογική βάση, ενώ υπονομεύει τη διατήρηση των ισορροπιών και τη γενικότερη υγεία σου.  

-Φροντίζεις να προσφέρεις στον εαυτό σου βαθύ και ποιοτικό νυχτερινό ύπνο, τουλάχιστον 8 ωρών. Εάν δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ ή εάν κοιμάσαι μόνο λίγες ώρες, το σώμα δεν ξεκουράζεται και πολύ σύντομα μέσα στη μέρα αυτή η κούραση βγαίνει με τη μορφή «λιγούρας». Ο οργανισμός ζητά απεγνωσμένα δόσεις ενέργειας που μόνο η ζάχαρη - τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες - του προσφέρουν άμεσα. Η επίδρασή τους ωστόσο, τελειώνει γρήγορα, εσύ νοιώθεις ξανά κόπωση και ξανά υδατάνθρακες και ξανά κόπωση…

-Το σημαντικότερο όλων: Μην τιμωρείς τον εαυτό σου για μια στιγμή που απόλαυσες. Μια ημέρα ατασθαλίας ή  ένα γεύμα «έξω από τα συνηθισμένα» δεν έχει κανέναν απολύτως αντίκτυπο στη γενικότερη διατροφική σου ρουτίνα, αντίθετα, ίσως να επιβάλλεται κιόλας πού και πού, να αφήνεις ελεύθερο το πλάνο σου (μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα, στα πλαίσια του «όταν δεν χορταίνεις, σταματάς!»). Οπότε δεν είναι λύση να λιμοκτονήσεις. Φάε το επόμενο γεύμα σου ή σνακ κανονικά, μην το στερηθείς όταν νοιώσεις πως πείνασες. Μόνο έτσι ο μεταβολισμός σου θα συνεχίσει να δουλεύει και εσύ θα διατηρείς τα επίπεδα ενέργειας υψηλά.

Φάε, λοιπόν, και μια φορά ό,τι τράβηξε η ψυχή σου και απόλαυσέ το και ξανακάν’ το και την επόμενη εβδομάδα, δεν χάθηκε ο κόσμος. Αρκεί να το κάνεις συνειδητά, αναγνωρίζοντας την παρόρμηση, ώστε να διατηρήσεις τον έλεγχο και τις ισορροπίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ