Θεματα

9 τρόποι να κάνεις χώρο στην κουζίνα σου

Ώρα να πεις αντίο στον αποχυμωτή που χρησιμοποίησες μια φορά

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kitchen-chaos-500x367.jpg

Σου λείπει χώρος; Δεν βρίσκεις αυτό που θέλεις; Δες εδώ 9 τρόπους να οργανώσεις την κουζίνα σου

Αν αυτό το Πάσχα ο κλήρος του γιορτινού τραπεζιού έπεσε σε εσένα, χρειάζεσαι χώρο. Μαγειρικό χώρο! Αυτή η εβδομάδα λοιπόν είναι μια καλή στιγμή να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με μερικά τρόφιμα και να ελευθερώσεις τον πάγκο σου από τα αντικείμενα που τρώνε πολύτιμο χώρο. Μετά είσαι πανέτοιμη να μαγειρέψεις. Έτοιμοι; Παίρνουμε βαθειά ανάσα και πετάμε τα παρακάτω:

Μικροσυσκευές
Να μου επιτρέψεις να παραθέσω μια μικρή λίστα μικροσυσκευών, τις οποίες ζήτημα να έχεις χρησιμοποιήσει δυο φορές τα τελευταία δυο χρόνια και οι οποίες αυτή τη στιγμή τρώνε το ζωτικό χώρο ενός ντουλαπιού ή, ακόμα χειρότερα, του πάγκου σου:

-Αποχυμωτής: πόσα έδωσες για να τον πάρεις; … και η φρενίτιδα του juicing κράτησε πόσο, 1 βδομάδα; Τώρα μένει και σκονίζεται γιατί εσύ βαρέθηκες να καθαρίζεις κάθε μέρα 5 διαφορετικά φρούτα για να κάνεις το πρωινό δυναμωτικό σου smoothie. Τελικά είναι πιο εύκολο να πάρεις στην τσάντα σου δυο πορτοκάλια ή μια μπανάνα, από το να δημιουργείς καθημερινά έναν μικρό χαμό στην κουζίνα, ζουμιά, φλούδες και ένα σκεύος επιπλέον για πλύσιμο…

coffee_pot_v5.gif

-Καφετιέρα για γαλλικό, φραπεδιέρα, μηχανή εσπρέσσο, μίνι καφετιέρα γαλλικού, μίνι εσπρεσσιέρα, ένα γκαζάκι για τον ελληνικό. Μα… αφού πίνεις τον ίδιο καφέ κάθε πρωί! Όλες τις άλλες συσκευές τι τις μαζεύεις;

-Μίνι φριτέζα, μίνι γκριλιέρα, και τοστιέρα που γίνεται γκριλιέρα, φούρνος αλλά και φουρνάκι μικροκυμάτων, και αρτοπαρασκευαστής και παγωτομηχανή,  παρασκευαστής βάφλας και παρασκευαστής κρέπας. Η κουζίνα σου θυμίζει κατάστημα ηλεκτρικών ειδών! Κάνε τη ζωή σου πιο απλή. Μείνε στα βασικά: ένα μπλέντερ, ένα μίξερ, μια τοστιέρα. Άρχισε να χαρίζεις και να απελευθερώνεις χώρο. Και την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να σπαταλήσεις λεφτά, σκέψου πόσο πολύ χρειάζεσαι αυτό που ετοιμάζεσαι να πάρεις.

Κούπες και ποτήρια
Ποτήρια διαφορετικών σχεδίων, ποτήρια μπύρας, σφηνοπότηρα, σουβενίρ από τα μπαρ του καλοκαιριού, ποτήρια διαφημιστικά, κούπες του καφέ, φλιτζάνια από ανύπαρκτα σερβίτσια. Κράτησε τα πολύ αγαπημένα σου κι αυτά που χρησιμοποιείς περισσότερο στην καθημερινότητά σου και τα υπόλοιπα πέταξέ τα (άσε που δεν είναι και υγιεινό να κρατάς ραγισμένα πιάτα ή ποτήρια, τα βακτήρια τείνουν να συσσωρεύονται στις εκτεθειμένες επιφάνειες).

source.gif

Το μαυρισμένο ταψί
Αυτό που η επιφάνειά του θυμίζει φωτογραφία σέπια. Μετά από πολύ καιρό (σίγουρα) τα ταψιά, όσο και να τα προσέχεις και να τα πλένεις, αποκτούν ένα καφετί-καμμένο χρώμα, ιδίως στις μέσα γωνίες ή στο κάτω μέρος τους, που πια δεν καθαρίζεται με τίποτα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα αντικολλητικά σου σκεύη, να αρχίζουν οι επιφάνειές τους να ξεφλουδίζουν, κάτι που τα κάνει και εξαιρετικά επικίνδυνα για το φαγητό σου. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τα αντικαταστήσεις.

Λάδι που δεν θυμάσαι πότε αγόρασες
Μια μανία να αγοράζεις τις μεγαλύτερες συσκευασίες από ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο… «Μα ήταν σε προσφορά!» θα πεις, και έχεις και τον τενεκέ που σου έστειλε ο θείος από το χωριό, έχεις και το κανονικό μέγεθος που σου είναι και πιο βολικό στη χρήση. Τα λάδια που μένουν για καιρό καταχωνιασμένα κάτω από τον νεροχύτη ή (ακόμα χειρότερα) στη ντουλάπα στο μπαλκόνι, αλλοιώνονται, ταγκιάζουν.  Το πολυκαιρισμένο λάδι έχει χαρακτηριστική μυρωδιά, την οποία, φυσικά, θα «δανείσει» και στο φαγητό σου! Ξεφορτώσου τα λάδια που έχουν μείνει στα αζήτητα ούτε κι εσύ θυμάσαι από πότε.    

19c5dvmd16363gif.webp

Ξεχασμένα μπαχαρικά
Τόσες εκπομπές στην τηλεόραση, πέρασες κι εσύ μια περίοδο ενθουσιώδους μαγειρικής και σεφ-ιστικέ πειραματισμών. Το πρόβλημα είναι πως όλες αυτές οι περίεργες μυρωδιές και γεύσεις που πήρες σε βαζάκια (μυρωδικά, μπαχαρικά, αποξηραμένα βότανα, κοπανισμένα βότανα, σκόνες και πούδρες) και στοίβαξες στον πάγκο, μένουν τώρα εκεί να αργοπεθαίνουν… γιατί, μπαχαρικά που δεν χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό, χάνουν την έντασή τους. Δεν θα πάθεις τίποτε αν τα χρησιμοποιήσεις, αλλά σίγουρα δεν θα δώσουν στο φαγητό σου την προσδοκώμενη γεύση. Να θυμάσαι πως τα περισσότερα μπαχαρικά διατηρούνται για περίπου 3 χρόνια. Καλό είναι να τα ανανεώνεις  πολύ νωρίτερα.   

Ο άγευστος καφές
Αν σκεφτώ τις παραπάνω συσκευές και σκεύη παρασκευής καφέ, φαντάζομαι θα αντιστοιχούν και στο ανάλογο στοκ καφέδων. Η πραγματικότητα είναι πάντως πως αυτό το κάτι παραπάνω μένει στο ντουλάπι και ξεθυμαίνει. Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, ο καφές μετά από δυο εβδομάδες αρχίζει να μπαγιατεύει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μπορείς να τον πιεις, αλλά σίγουρα κάτι στη γεύση και το άρωμά του θα σε απογοητεύει.

tenor.gif

Αγνώστου ταυτότητος κατεψυγμένα τρόφιμα
Θυμάσαι πως είχες βάλει κοτόπουλο στην κατάψυξη, αλλά ποιο απ’ όλα είναι; Όλα εκεί μέσα, από κάποια χρονική στιγμή κι έπειτα, σου φαίνονται ίδια. Απροσδιόριστα σχήματα, κοκαλωμένα, χωρίς χρώμα, μέσα σε εξίσου απροσδιόριστα, θαμπωμένα από τις χαμηλές θερμοκρασίες πλαστικά wrap. Πως μαζεύτηκαν τόσα; Η κατάψυξη είναι ουσιαστικά μια αποθήκη, η οποία όμως - σε αντίθεση με αυτή στο γκαράζ -  χρειάζεται τακτικό ξεσκαρτάρισμα, γιατί ότι φυλάς εκεί προορίζεται για το στομάχι σου. Ό,τι δυσκολεύεσαι λοιπόν να αναγνωρίσεις, πρέπει να το πετάξεις. Να ξέρεις πως, αν πρόκειται για φαγητό - οτιδήποτε - που μαγείρεψες και σου περίσσεψε, το διατηρείς στην κατάψυξη από 1 έως 6 μήνες το πολύ. Το φρέσκο μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη για έως και 12 μήνες.

giphy.gif

Κέτσαπ, μουστάρδες, λάδι, ξύδι «μιας χρήσης»
Τα τακτικά ντελίβερι γεύματά σου αφήνουν πίσω τους ένα βουνό από μικρές συσκευασίες  κέτσαπ, μουστάρδας, λαδιού, ξυδιού και λοιπών. Ταυτόχρονα έχεις την κέτσαπ σου, τη μουστάρδα σου, τη μαγιονέζα σου στις κανονικές τους συσκευασίες - οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς έχουν πάντα έστω ένα βάζο μουστάρδα στο ψυγείο. Σταμάτα λοιπόν να κρατάς τα δωρεάν δειγματάκια, δεν τα χρειάζεσαι. Το αποδεικνύει το ξέχειλο κουτί με όσα έχεις μαζέψει.   

giphy_1.gif

Μενού delivery
Παραμένοντας στο ντελίβερι, σε κάθε παραγγελία που φτάνει στην πόρτα σου, υπάρχει και ένας κατάλογος, τον οποίο φυλάς… στο γνωστό σημείο. Ποιος ξέρει πόσους έχεις του ίδιου μαγαζιού! Επίσης, είναι πιθανό πολλά από τα delivery που έχεις στο τρίτο συρτάρι δεξιά να έχουν κλείσει, ενώ από κάποια άλλα να έφαγες μια φορά και να είπες «ποτέ ξανά!», παρ’ όλα αυτά κρατάς κι απ’ αυτά το μενού τους σε 3-4 αντίτυπα. Το συρτάρι κλείνει με δυσκολία… ο κάδος της ανακύκλωσης είναι στη γωνία.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ