Θεματα

Πειρατής, το θρυλικό μπαρ της Ύδρας έχει μεγάλη ιστορία

Εδώ που πίνανε τα ποτά τους ο Έρικ Κλάπτον και ο Λέοναρντ Κοέν  

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358631-743077.jpg

Ο ιστορικός Πειρατής της Ύδρας είδε να περνούν από τα τραπέζια του οι πάντες: εφοπλιστές, μπονβιβέρ, μοντέλα, σκαφάτοι αλλά και νεαρόκοσμος.

Ο θρυλικός Πειρατής της Ύδρας είναι ένα μαγαζί που έχει αφήσει ιστορία. Είναι το μπαρ στην δεξιά πλευρά της παραλίας, δίπλα στο άγαλμα του Κουντουριώτη, που από τότε που πρωτοφτιάχτηκε, είδε να περνούν από τα τραπέζια του οι πάντες: από εφοπλιστές, γόνους επιχειρηματικών οικογενειών, bonviveurs, μοντέλα, σκαφάτους και ιστιοπλόους, μέχρι νεαρόκοσμο, παρέες αγοριών και κοριτσιών που λάτρευαν την καλή μουσική και τη χαλαρή, αλλά και χορευτική μέχρις εξαντλήσεως ατμόσφαιρά του.

Ο Πειρατής φτιάχνεται το 1976 από τρεις (νέους τότε) ανθρώπους: τον Μενέλαο Μανωλόπουλο, τον Αλέξη Πετρόπουλο και τον Τάκη Μπούχλα. Είναι η χρυσή εποχή των seventies, ο Μενέλαος έχει πάει στην Αγγλία για σπουδές, έμεινε κάμποσο εκεί, γεύτηκε τις μουσικές και την πρωτοπορία του Λονδίνου, και επιστρέφοντας στην Ύδρα είχε την ιδέα να ανοίξει ένα μπαρ, όπως το είχε φανταστεί. «Τότε δουλεύαμε στον Κάβο μαζί με τον Μενέλαο, αυτός μπάρμαν, εγώ σερβιτόρος», μας λέει ο Τάκης Μπούχλας. «Το κουβεντιάσαμε και είπαμε πάμε να το κάνουμε!»

Χριστούγεννα του ’76 πρωτοανοίγει ο Πειρατής και γίνεται χαμός! Ο Μενέλαος (φυσιογνωμία της Ύδρας και πολύ μπροστά από την εποχή του) με τις γνωριμίες του φέρνει όλη την Αθήνα. Έρχονται στην Ύδρα για να πάνε στον Πειρατή, γιατί είχαν ακούσει γι’ αυτό το καταπληκτικό μπαρ με τις φοβερές μουσικές! «Μας έφερναν οι ξένοι φίλοι μας δίσκους που έρχονταν στην Ελλάδα μετά από 6 μήνες! Έρχεται ο Eric Clapton και μας κάνει δώρο ένα δίσκο του με αφιέρωση. Ο Leonard Cohen, ο Αλέξης Μάρδας, φέρνουν τους φίλους τους, κάνουν το μαγαζί στέκι τους».

Μετά από 1,5 χρόνο ο Αλέξης αποχωρεί και στον Πειρατή μένουν ο Μενέλαος – που βάζει τις μουσικές – και ο Τάκης πίσω απ’ το μπαρ. Η ζωή τους είναι αυτό το μαγαζί. Το ζούσανε, ήταν το δεύτερο σπίτι τους. Στις «χρυσές» δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο Πειρατής κρατάει ψηλά την πειρατική του σημαία και διασκεδάζει τη νεολαία με τις μουσικές και την απίστευτη χορευτική του ατμόσφαιρα.

Το 2005 ο Μενέλαος αποχωρεί για λόγους υγείας και το μπαρ μένει στα χέρια του Τάκη Μπούχλα και της οικογένειάς του, της γυναίκας του Wendy (Αγγλίδα που υπήρξε επιτυχημένο μοντέλο και make-up artist) και των παιδιών του, της Ζάρα και του Δία. «Τότε ανοίξαμε την κουζίνα στον πάνω όροφο και αποφασίσαμε να κάνουμε τον Πειρατή ένα all-day bar», λέει ο Τάκης. Περισσότερα.

*Για το Ναυτικό Όμιλο Ύδρας διαβάστε εδώ.

**Για τα Υδραίικα Αμυγδαλωτά Τσαγκάρη διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.