Από τα all day μαγαζιά του Μικρολίμανου στα εστιατόρια της Ύδρας
Το Μικρολίμανο είναι σαν νησί, όλο και πιο νησιώτικο, όσο ανοίγει (ελπίζουμε) ο καιρός. Η Ύδρα είναι νησί κανονικό που όμως μοιάζει με ψεύτικο...
Από τα all day μαγαζιά του Μικρολίμανου στα εστιατόρια της Ύδρας: Istioploikos, Εντευκτήριο και Caprice Ristorante Enoteca
Χρόνια είχα να πάω στο Μικρολίμανο, παρόλο που είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αττικής − κάπως το ξέχασα και μαζί ξέχασα πόσο όμορφο είναι: Από τα λίγα μέρη στα οποία, όταν πηγαίνεις μετά από μια δεκαετία ας πούμε, ξαφνιάζεσαι που είναι περίπου όπως ήταν ή και καλύτερο. Έχω μια θολή εικόνα (μου), να τρώω με πολλή όρεξη ένα σούπερ κλαμπ σάντουιτς στον «Ιστιοπλοϊκό», έγκυος πάρα πολύ στον πρώτο μου γιο, δηλαδή πριν είκοσι έξη χρόνια – οπότε φαντάζεται κανείς πόσο σούπερ ήταν το κλαμπ σάντουιτς. Τόσο που παίζει να μην ξανα-ζήτησα κλαμπ σάντουιτς πουθενά αλλού έκτοτε για να μην κλονιστεί από τη θέση του το μυθικό κλαμπ, του «Ιστιοπλοϊκού».
Ο οποίος σήμερα λέγεται «Istioploikos», και ως καφέ-μπαρ-all-day-restaurant, είναι πάααααρα πολύ βελτιωμένος, έκαναν ολική ανακαίνιση μέσα και έξω, νομίζεις ότι είσαι σε ελληνικό νησί ΚΑΙ στις Κάννες μαζί, η αόριστη σεβεντίλα έχει παραμείνει στο βάθος αλλά με πολυτελή διάσταση, με αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια, με... τεράστιες τζαμαρίες κυρίως. Η θέα δεν παίζεται, τόσο στον «Ιστιοπλοϊκό» όσο και στο «Εντευκτήριο», τέρμα Ακτή Κουμουνδούρου, στον Ναυτικό Όμιλο.
Στο «Εντευκτήριο café bar restaurant» βρέθηκα χάρη στην (θεά) Άβα Γαλανοπούλου, που είναι φίλη με τον ιδιοκτήτη, τον Βασίλη Κόκκο, της Ύδρας, στην οποία θα περάσουμε μέχρι να πείτε «κύμινο». Το «Εντευκτήριο» βρίσκεται στο τέρμα της Ακτής Κουμουνδούρου, που πήρε το όνομά της από την εντυπωσιακή Έπαυλη Κουμουνδούρου. Πιο πριν, λεγόταν Τουρκολίμανο, ως κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας, και ακόμα πιο πριν, στην Αρχαιότητα, επί Θεμιστοκλή, λεγόταν Λιμάνι Μουνιχίας. Έγινε μια προσπάθεια να λανσαριστεί το Αρχαίο όνομα αλλά επειδή κλωτσάει στα Νέο-Ελληνικά, ξεχάστηκε. Η Έπαυλη Κουμουνδούρου κατεδαφίστηκε κάποτε, και ο Δήμαρχος Σκυλίτσης το 1967 σκέφτηκε το «Μικρολίμανο» − όνομα που ταιριάζει ταμάμ στο μικρό όντως, και γραφικό λιμανάκι του Πειραιά.
Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιά ιδρύθηκε το 1937 και ο Ναυτικός Όμιλος το 1933 – μάλιστα στο ίδιο σημείο, στην Αρχαιότητα και πάλι, υπήρχε μεγάλος ναός της Αρτέμιδος, για κάμποσους αιώνες.
Τέλος πάντων φάγαμε ένα βράδυ ωραιότατα στο «Εντευκτήριο», τέλειο κριθαρότο με γαρίδες, έξτρα σπαρταριστές ψητές γαρίδες (ήμασταν στο θέμα «γαρίδες»), δροσερές σαλάτες και ένα σπέσιαλ πιάτο με μελιτζάνες. Τα θαλασσινά είναι σπεσιαλιτέ του «Εντευκτηρίου», και ταιριάζουν απόλυτα με το χώρο, όπως και με τη θέα: όλος ο Πειραιάς, από θάλασσα μεριά, απλώνεται στα πόδια σου. Αν πας νωρίς το απόγευμα για καφέ, ποτό ή παγωτό, με καλό καιρό βλέπεις το μισό Αιγαίο, τα βράδια με ήρεμη θάλασσα χαζεύεις τα ιστιοπλοϊκά, σκάφη, βαρκάκια, καΐκια και πλοία να γυαλίζουν πάνω στο νερό και αισθάνεσαι σαν να έχεις φύγει για διακοπές σε Ελληνικό νησί. Όταν κάθεσαι στο «Εντευκτήριο» είσαι ΜΕΣΑ σε καρτ-ποστάλ, κανονικά, ή/και μέσα (σόρι, ΜΕΣΑ) σε ταινία της Φίνος με παραθαλάσσιες σκηνές. Το σέρβις είναι φιλικό, τα παιδιά που δουλεύουν στο μαγαζί είναι πολύ ευγενικά, οι τιμές είναι πολύ λογικές (15-25 ευ), όλα είναι σωστά, και Η ΘΕΑ, λέμε, δε βιου, δεν ξεπερνιέται με τίποτα...
Ο Βασίλης λοιπόν, που τρέχει το «Εντευκτήριο», είναι ο άνθρωπος πίσω από το «Caprice» της Ύδρας. Το μπλε-άσπρο, νησιώτικο, παραδοσιακό πλέον εστιατόριο-μπαρ, που κλείνει φέτος εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας, ένα από τα ομορφότερα νησιώτικα μαγαζιά, ήταν κάποτε η αποθήκη σφουγγαριών του (σφουγγαρά) παππού του Βασίλη. Άνοιξε το 1994, με καλλιτεχνική ιταλική πίτσα και καλοκαιρινά πιάτα Ιταλικής προέλευσης, με τον «καλό κόσμο» της Ύδρας να περιμένει για τραπέζι, με την οικογενειακή μαγειρική και περιποίηση να μην σπάει ποτέ, ούτε τον Αύγουστο, που γίνεται σκοτωμός στην Ύδρα. Στην οποία Ύδρα έχω χρόνια να πάω αλλά ο «καλός κόσμος» πηγαίνει πάντα, επειδή το νησί τον σηκώνει, και περνάει πάντα από το «Caprice» για ένα ελαφρύ Ιταλικό πιάτο. Σερβίρει ακόμα τα υδραίικα αμυγδαλωτά, που φτιάχνονται με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς του Βασίλη. Και είναι ακόμα τέλεια – σχεδόν καλύτερα κι από την πίτσα του «Caprice».
Istioploikos all-day café bar restaurant, Ακτή Κουμουνδούρου, Πειραιάς, 2104134084
Εντευκτήριο café bar restaurant, Παπαδιαμάντη 2-6, Τέρμα Ακτής Κουμουνδούρου, Πειραιάς, 2104127107.
Caprice Ristorante Enoteca, Ύδρα, 2298052454
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.