Cosmic Telegram

Ευαγγελία Τσαβδάρη: Το νέο αστέρι στον αστερισμό της Athens Voice

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 594
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332914-690134.jpg
Θανάσης Καρατζάς

Το λένε και τα άστρα: οι καιροί αλλάζουν, οι πλανήτες κινούνται, νέες συναστρίες και συνεργασίες δημιουργούνται, νέα λαμπερά αστέρια εμφανίζονται στο στερέωμα. Ένα από αυτά, η Ευαγγελία Τσαβδάρη, έρχεται φρέσκια και με καινούργια οπτική να αναλάβει τους αστρολογικούς μας χάρτες από αυτό το τεύχος. Αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια σε μουσείο της Αγγλίας, με σπουδές αστρολογίας και γνωστή από την τηλεόραση, ένας έξυπνος άνθρωπος με διορατικότητα και χιούμορ, αναλαμβάνει τώρα να μας ενημερώνει κάθε εβδομάδα –αλλά και καθημερινά και μηνιαία μέσα από το athensvoice.gr– για όλα όσα θέλαμε να ξέρουμε. Κι ακόμα περισσότερα. Την καλωσορίζουμε στον Οίκο μας. 


Λίγα λόγια για σένα, πώς μπήκε η αστρολογία στη ζωή σου;

Κατέληξα στην Αστρολογία αφού πειραματίστηκα με δυο, τρία και τέσσερα άλλα αντικείμενα πρώτα, γνήσια Δίδυμος γαρ. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και δούλεψα για κάποια χρόνια ως επιμελήτρια σε μουσείο της Αγγλίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παράλληλα με τη δουλειά μου, ξεκίνησα την επαφή μου με την Αστρολογία μέσω της Σχολής Claregate και γνώρισα και την ελληνίδα δασκάλα αστρολογίας μου, τη Σμάρω Σωτηράκη. Το 2013 είχα την πρώτη μου εμπειρία στη διδασκαλία του αντικειμένου και το 2014 ανέλαβα την αστρολογική στήλη στην εκπομπή «Στα καλά καθούμενα» και φέτος στην εκπομπή «Έτοιμο το Πρωινό» με την Κατερίνα Καραβάτου και τον Κρατερό Κατσούλη. Αρθρογραφώ από το 2012 στο blog μου και την ίδια περίπου περίοδο είχα την τύχη να αναλάβω να μεταφράσω το κληροδότημα του Dane Rudhyar, πρωτεργάτη της Ψυχολογικής Αστρολογίας, στα ελληνικά. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτόν τον αστρολογικό κλάδο γιατί ασχολείται με τα αίτια παρά με τα αποτελέσματα.    

Πώς θα σε συναντούμε από εδώ και πέρα στις σελίδες και στο site της Athens Voice;

Ξεκινήσαμε ήδη με μηνιαίες προβλέψεις και μία σύντομη καθημερινή παραίνεση θα έλεγα, παρά πρόβλεψη, για κάθε ζώδιο, ενώ από αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε και με εβδομαδιαίες προβλέψεις. Φυσικά θα υπάρξουν και άρθρα για κάποιες αστρολογικές συγκυρίες που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει! Για το Νέο Έτος ετοιμάζουμε χορταστικές ετήσιες προβλέψεις και συζητάμε και κάποιες άλλες «εκπλήξεις». 

Η αστρολογία για τον καθένα είναι μία προσωπική υπόθεση. Τι ακριβώς είναι η αστρολογία για σένα;

Η Αστρολογία είναι ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα αυτογνωσίας πρώτα και κύρια, αλλά και ένα πρίσμα μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να αναλύσει, να ταξινομήσει, να κατανοήσει και να πλοηγηθεί μέσα σε συμβάντα και περιστάσεις του κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής, από την πολιτική μέχρι την προσωπική υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος που την αγαπώ, δεν έχει αρχή και τέλος. 

Τα ζώδια είναι προβλέψεις ή ψυχολογικές συμβουλές;

Τίποτα από τα δύο, το πρώτο αφορά τους μάντεις και το δεύτερο τους ψυχολόγους. Είναι ένα μέσο ανάγνωσης των δυναμικών που διαμορφώνονται στη ζωή κάθε ατόμου την εκάστοτε στιγμή και ανίχνευσης των καλύτερων τρόπων διαχείρισής τους. Νομίζω ότι ο όρος «πρόβλεψη» χρησιμοποιείται γιατί το παραπάνω είναι πολύ μακρόσυρτο. Ή γιατί πολλές φορές αρνούμαστε να επέμβουμε συνειδητά στα συμβάντα της ζωής μας λόγω άγνοιας ή και αδυναμίας με αποτέλεσμα οι δυναμικές που διαμορφώνονται να ακολουθούν το δρόμο της ελάχιστης αντίστασης ή προσπάθειας κι έτσι τα λόγια του αστρολόγου να φαίνονται σαν προβλέψεις. 

Μπορείς να ψυχαναλύεις ανθρώπους; Λειτουργείς με αυτό τον τρόπο στην προσωπική σου ζωή;

Δεν είμαι ψυχαναλύτρια και, συνεπώς, όχι. Στην προσωπική μου ζωή προτιμώ οι σχέσεις μου να βασίζονται σε κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς στόχους ή κοινή θεώρηση των πραγμάτων και όχι στην προσπάθεια να θεραπεύσω ή να λύσω προβλήματα άλλων. Εδώ και τρία χρόνια σπουδάζω Εσωτερική Ψυχολογία, γιατί η αστρολογική πληροφορία είναι ιδιαίτερα δυναμική κι εύστοχη και χρειάζονται πολύ καλά ψυχολογικά πατήματα για να την επικοινωνήσεις αβλαβώς και εποικοδομητικά.  

Επηρεάζεσαι στις προσωπικές σου σχέσεις από κάποια επιπλέον γνώση που θα έχεις για τον αστρολογικό χάρτη κάποιου;

Όταν πρωτογνώρισα την Αστρολογία, εννοείται. Μετά από μερικές φάπες, κατάλαβα ότι το δυναμικό που φαίνεται στον αστρολογικό χάρτη το πραγματώνει ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό. Και οι πράξεις είναι που διαμορφώνουν καταστάσεις στη ζωή μας.

Γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο δημοφιλή τα ζώδια;

Αν κρίνω από μένα, γιατί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθεις και να καταλάβεις πράγματα για τον εαυτό σου και να γίνεις καλύτερος, αποφεύγοντας κακοτοπιές.

Ποιος συνδυασμός ζωδίων είναι η νούμερο 1 χειρότερη ερωτική χημεία;

Ο προσωπικός αστρολογικός χάρτης είναι συνδυασμός 12 ζωδίων, 12 οίκων, 10 πλανητών, 6 βασικών και καμιά 20αριάς και παραπάνω δευτερευουσών όψεων και των σχέσεων μεταξύ τους. Μία σχέση τώρα, είναι δύο από αυτά σε διάλογο μεταξύ τους. Και χρειάζονται όλα για να την εξηγήσουμε.

Πώς επηρεάζει την καθημερινότητα και την κοινωνική σου ζωή το ότι είσαι αστρολόγος και μάλιστα αναγνωρίσιμη; Σου ζητούν όλοι να τους δώσεις τις συμβολές σου;

Ευτυχώς οι άνθρωποι που βλέπω στην καθημερινότητά μου δεν σταματούν μόνο στο ότι είμαι αστρολόγος, η ζωή μου θα ήταν πολύ μονότονη! Τώρα, στις καινούριες γνωριμίες… ε, δεν αποφεύγεται. 

Διαβάζοντας τον αστρολογικό χάρτη κάποιου, του λες ξεκάθαρα τα αρνητικά σημεία; Τον προειδοποιείς; Τον δυσαρεστείς, αν χρειαστεί;

Μα η χρησιμότητα η ίδια της Αστρολογίας είναι να ρίχνει φως στα θετικά και στα αρνητικά και να υποδεικνύει πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα για να διορθώσεις ή να διαχειριστείς καλύτερα τα δεύτερα. Φυσικά, λοιπόν.  

Το δικό σου αστρολογικό χάρτη κάθε πότε τον συμβουλεύεσαι;

Ανάλογα με το τι συμβαίνει στη ζωή μου, μπορεί κάθε μέρα, μπορεί να περάσουν εβδομάδες. Πάντως είναι λίγο κλέψιμο η απάντηση γιατί τον γνωρίζω απ’ έξω, οπότε... 

Πώς θα υπερασπιζόσουν την αστρολογία σε κάποιον που την αμφισβητεί;

Δεν θα το έκανα. Η φάση του ζηλωτή μού πέρασε μετά τα πρώτα χρόνια. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να δει αν λειτουργεί, το καλύτερο είναι η προσωπική έρευνα και εμπειρία.

Τι αξεσουάρ χρειάζεται ένας αστρολόγος για τη δουλειά του; Χάρτες; Μοιρογνωμόνιο; Χάρακες; Τι ακριβώς;

Έναν Η/Υ και ένα καλό αστρολογικό πρόγραμμα. Τις προηγούμενες χιλιετηρίδες, όλα όσα ανέφερες. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ τώρα έχει ακρίβεια 64 δεκαδικών ψηφίων, οι χάρτες που σχεδιάζονται στο χέρι, όχι.

Όλες αυτές οι διαταραχές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη, ή και όλη αυτή η τεχνολογική ανάπτυξη, έχουν επηρεάσει την αστρολογία;

Προφανώς. Έχουμε καλύτερα εργαλεία σίγουρα, αλλά και καινούργιους πλανήτες που έρχονται στο φως, θα ερευνηθούν και εν ευθέτω χρόνω θα συμπεριληφθούν στην αστρολογική ερμηνεία ώστε αυτή να χωρέσει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της ζωής μας.

Έχουν ανακαλυφθεί νέοι αστερισμοί; Ο Οφιούχος πόσο μετράει; Ποιους επηρεάζει;

Τα αστρολογικά ζώδια και οι ζωδιακοί αστερισμοί δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο Οφιούχος είναι αστερισμός και όχι ζώδιο και συνεπώς δεν υπεισέρχεται στην αστρολογική ερμηνεία. Για μια ολοκληρωμένη απάντηση, θα παραπέμψω σε ένα εξαιρετικό άρθρο που έγραψε η συνάδερφος Deborah Houlding την τελευταία φορά που ανακινήθηκε το θέμα: «Why there are 12 zodiac signs and not 13», στο διαδίκτυο.

Πέρσι τέτοια εποχή τι προέβλεπες για το 2016;

Σίγουρα ότι δεν θα ήταν μία εύκολη χρονιά! Και σίγουρα ότι δεν θα έπεφτε η κυβέρνηση.

Γιατί ήταν τόσο διαολεμένα κακή χρονιά το 2016;

Θα έλεγα κυρίως, αλλά όχι μόνο, λόγω του τετραγώνου Κρόνου - Ποσειδώνα στα μεταβλητά. Ο συνδυασμός λειτουργεί διαβρώνοντας εκ των έσω κάθε αίσθημα σταθερότητας, βεβαιότητας, αυθεντίας και δομής, πραγματικής, συναισθηματικής ή ιδεολογικής με αποτέλεσμα μία αίσθηση ματαιότητας, μετεωρισμού και επακόλουθης μοναξιάς και θλίψης. Δημιούργησε αυτό το πολύ απαιτητικό φόντο σε ασυνείδητο επίπεδο, γιατί η όψη δεν συνειδητοποιείται εύκολα, και ακόμη και τα ευχάριστα συμβάντα φαινόταν κάπως λίγα.   

Μπορείς να μας δώσεις μία μικρή γεύση για το 2017;

Θα σας δώσω μια μεγάλη γεύση στις ετήσιες προβλέψεις!  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ