Αθλητισμος

Βιρχινία Τορεθίγια: Η αθλήτρια που κέρδισε τη ζωή

Παρέμεινε δυνατή στην πιο δύσκολη μάχη και κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο comeback

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η παίκτρια της Ατλέτικο Μαδρίτης, Βιρχινία Τορεθίγια,
© EPA/TOLGA BOZOGLU

Η παίκτρια της Ατλέτικο Μαδρίτης, Βιρχινία Τορεθίγια, επέστρεψε στη δράση έπειτα από δύο χρόνια και μετά τη μάχη με τον καρκίνο.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο σπάνια καταλαμβάνει τους πρώτους τίτλους των μέσων ενημέρωσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση του σπορ στο ευρύτερο κοινό, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν πολλά πράγματα για τις γυναικείες ομάδες της υφηλίου. Στις 23 Ιανουαρίου ένα γεγονός έκανε τον γύρο του κόσμου. Έπειτα από συνολικά 679 ημέρες η παίκτρια της Ατλέτικό Μαδρίτης, Βιρχινία Τορεθίγιa, έβαλε ξανά τα αθλητικά και έκανε την πρώτη εμφάνιση στα γήπεδα μετά την μεγάλη της μάχη με έναν όγκο στον εγκέφαλο.

Virginia Torrecilla ● Crazy Defensive Skills & Goals |HD|
 

Η Τορεθίγιa γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1994 στην περιοχή Κάλα Μιγιόρ των Βαλεαρίδων Νήσων. Από μικρή ηλικία έδειξε στους κοντινούς της ανθρώπους πως έχει κάτι ξεχωριστό όταν αγγίζει μία μπάλα ποδοσφαίρου με τα πόδια της. Στα 11 γράφτηκε στις ακαδημίες της Σερβερένσε και αφού παρέμεινε εκεί για 4 χρόνια, μεταπηδά στην Κολαρένσε που εδρεύει στη Μαγιόρκα. Εκεί έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην πρώτη όμαδα και γίνεται μία από τις νεαρότερες παίκτριες που έχουν αγωνιστεί στη Σουπερ Λιγκα Φεμενίνα της Ισπανίας. Μετά από μία διετία παίρνει μεταγραφή στη Σπόρτινγκ Σιουτάτ Ντε Πάλμα και μπαίνει στα ραντάρ των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ακολουθούν δύο γεμάτα περάσματα από Μπαρτσελόνα, Μονπελιέ και το 2019 επιστρέφει στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου για χάρη της Ατλέτικο Μαδρίτης. Παράλληλα από το 2013 ήταν ενεργό μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας και το 2012 βγήκε δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρώταθλημα Γυναικών κάτω των 19 που διοργανώθηκε στην Τουρκία. Στην καριέρα της έχει περάσει από πολλές θέσεις, όμως η κανονική της είναι εκείνη του αμυντικού χαφ.

Το γυναικείο τμήμα της Ατλέτικο Μαδρίτης είχε μόλις κατακτήσει τον τίτλο το 2019 και προέβη στην μεταγραφή της Τορεθίγια προσφέροντας της ένα διετές συμβόλαιο. Με την ομάδα της Μαδρίτης πρόλαβε να κάνει 20 εμφανίσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Για καιρό παραπονιόταν στους γιατρούς του συλλόγου για έντονους πόνους στην πλάτη και ζαλάδες που την ταλαιπωρούσαν καιρό. Αφού το ιατρικό team της ομάδας δεν έβρισκε λύση στο πρόβλημά της, την παρέπεμψε να κάνει μία αξονική τομογραφία στο κεφάλι. Τα αποτελέσματα της εξέτασης σοκάρουν όχι μόνο τους υπεύθυνους του συλλόγου αλλά και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Όγκος στον εγκέφαλο και η Τορεθίγια έπρεπε να ετοιμαστεί για τον πιο δύσκολο και σημαντικό αγώνα της ζωής της. 

Δεν υπήρχε χρόνος για καθυστερήσεις και μπαίνει εσπευσμένα στο χειρουργείο στην Παμπλόνα. Η επέμβαση πήγε πολύ καλά και οι γιατροί που την παρακολουθούσαν ήταν συγκρατήμενα αισιόδοξοι. Η μισή δουλειά είχε γίνει και πλέον έπρεπε να ακολουθήσει έναν κύκλο χημειοθεραπειών. «Αυτή είναι η αρχή για κάτι πραγματικά μεγάλο. Ξέρετε πόσο μου αρέσει να κερδίζω και θα το κάνω πάλι με τη βοήθεια σας» έγραψε η ίδια εμφανώς φορτισμένη στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.


Την ίδια ώρα όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου την είχε αγκαλιάσει και προσπαθούσε να βρίσκεται δίπλα στη σοβαρή περιπέτεια υγείας της. Ο «σκληρός» των ευρωπαϊκών γηπέδων, Ντιέγκο Κόστα, μετά από ένα γκολ του απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, πανηγύρισε υψώνοντας μία φανέλα με το όνομα της Τορεθίγια. «Η ζωή με χτύπησε σκληρά γιατί ξέρει πως αντέχω τους κραδασμούς. Ενέργειες σαν αυτή σε κάνουν να μην φοβάσαι τίποτα» διατύπωσε η ίδια μέσω των social media της. 

 

 


Οι θεραπείες της χρειάστηκαν έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν και οι γιατροί της ήταν εντυπωσιασμένοι με την πρόοδο που είχε κάνει. Πλέον το όνειρο της επιστροφής της στα γήπεδα δεν ήταν τόσο μακρινό όσο έδειχνε πριν ακριβώς έναν χρόνο. Μεσολάβησε η κατάκτηση του Σουπερ Καπ Ισπανίας από την ομάδα της στην Αλμερία. Η Τορεθίγια κουβάλησε προσωπικά το τροπαίο μέχρι το βάθρο και το σήκωσε ψηλά με τις συμπαίκτριες της. Το χαμόγελο της πρόδιδε την ευτυχία της και όλοι της εύχονταν σύντομη επιστροφή στα γήπεδα.

Virginia Torrecilla brings the Super Cup.

Η διαδικασία επανένταξής της δεν ήταν κάτι απλό. Είχαν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία της εμφάνιση στο χόρτο. Έπρεπε να μάθει κάποια πράγματα πάλι από την αρχή και όπως είναι φυσικό, το προπονητικό team έπεσε πάνω της. Η ώρα είχε επιτέλους φτάσει. Αυτή τη φορά δεν ερχόταν στο προπονητικό κέντρο για να ακούσει λόγια συμπαράστασης αλλά για πέσει με τα μούτρα στη σκληρή δουλειά. Ήταν όλοι εκεί για να την υποδεχτούν με εκείνη να δηλώνει χαρούμενη «Ολοκλήρωσα με επιτυχία τον τελευταίο κύκλο χημειοθεραπειών και είναι ώρα για επιστροφή στη δράση. Θέλω να γυρίσω στη καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, για να μπορέσω να αγωνιστώ πάλι όσο πιο σύντομα γίνεται. Όλοι οι άνθρωποι της Ατλέτικο ήταν εκεί για να μου δείξουν την αγάπη τους».

 

 

Η Τορεθίγια δούλεψε πολύ σκληρά. Οι προπονητές της ήταν στο πλάι της για να τη βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζεται και για να είναι σίγουροι πως η επιστροφή της θα γίνει ομαλά. Δούλεψε πολύ τόσο τη φυσική της κατάσταση όσο και την τεχνική της, ώστε να μπορέσει να είναι έτοιμη για τη σεζόν 2021 - 2022. Πέρασε μεγάλο διάστημα μόνη της στο προπονητήριο και δούλευε πολλές ώρες με τον γυμναστή της. Η μοναξιά δεν την πείραζε, καθώς ο στόχος ήταν πολύ μεγάλος εκείνη τη στιγμή για να παρατήσει. Αφού είδε πλήθος παιχνιδιών της ομάδας και των φίλων της από την εξέδρα, στις 19 Ιανουαρίου μπαίνει στην αποστολή στον ημιτελικό με την Λεβάντε για το Σούπερ Καπ. Ο προπονητής της δεν την χρησιμοποίησε, όμως αυτό δεν άργησε να συμβεί. Λίγες μέρες αργότερα και έπειτα από μία αποκαρδιωτική εμφάνιση, η ομάδα της Μαδρίτης ηττήθηκε 7-0 από την αντίστοιχη της Μπαρτσελόνα. Κανείς δεν φάνηκε να δίνει σημασία στο τελικό αποτέλεσμα, διότι στο 85ο λεπτό η Τορεθίγια αλλάζει τα ρούχα προθέρμανσης για να μπει ως αλλαγή. Ένα από τα μεγαλύτερα comeback του παγκόσμιου αθλητισμού έχει μόλις συμβεί και φέρει την υπογραφή της. Στο τέλος του αγώνα τα μέλη των δύο ομάδων τη σήκωσαν στον αέρα θριαμβευτικά. Η Ισπανίδα είχε μόλις κερδίσει τη ζώη.

«Οφείλω να ευχαριστήσω τους παράγοντες της ομάδας μου. Δεν έφυγαν στιγμή από το πλάι μου. Η ανταμοιβή μου μετά από αυτή την προσπάθεια, είναι να βρίσκομαι εδώ στα αποδυτήρια» δήλωσε περιχαρής η 27χρονη αθλήτρια. Η ιστορία της έγινε πρωτοσέλιδο στη Marca, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στη χώρα.

Λίγες μέρες πριν την επιστροφή της στα γήπεδα η Τορεθίγια μετέβη στην γεννέτειρά της και δέχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στη καριέρα της. Οι τοπικές αρχές του τόπου καταγωγής της αποφάσισαν να δώσουν το όνομα της στο αθλητικό κέντρο της περιοχής. Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε πως θέλανε να τιμήσουν τόσο το ποδοσφαιρικό ταλέντο της όσο την επίμονη της μάχη με τον καρκίνο. Η Τορεθίγια δεν δίστασε να αναφέρει πως είναι μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής της.

 

Η Βιρχινία Τορεθίγια αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση για τον αθλητικό κόσμο. Παρέμεινε δυνατή στην πιο δύσκολη μάχη και κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο comeback στη μεγάλη της αγάπη, το ποδόσφαιρο. Παράλληλα μας δείχνει πως δεν πρέπει να έχουμε τίποτα στη ζωή ως δεδομένο και πάντα να ευχαριστιόμαστε την κάθε στιγμή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ