Αθλητισμος

Ίβκοβιτς: 30 χρόνια μετά ένωσε ξανά τη «Μεγάλη των Πλάβι σχολή»

Λίγα λόγια για τη συγκλονιστική φωτογραφία με το φέρετρο του Ντούσαν Ίβκοβιτς και τους Γιουγκοσλάβους σταρ της δεκαετίας του 90'

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κηδεία Ντούσαν Ίβκοβιτς
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Ντούσαν Ίβκοβιτς © YouTube

Κηδεία Ντούσαν Ίβκοβιτς: Όλο το μπάσκετ ήταν εκεί, για να τιμήσει τον Ντούντα και να μας θυμίσει πολλές ιστορίες.

Το καλοκαίρι συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το καλοκαίρι του 1991 και την τελευταία συμμετοχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας σε μεγάλη διοργάνωση. Ήταν το Eurobasket της Ιταλίας, όπου με προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, η σπουδαιότερη ευρωπαϊκή ομάδα μπάσκετ όλων των εποχών κατέκτησε εύκολα την κορυφή. Στην κηδεία του σπουδαίου κόουτς, οι παίκτες εκείνης της ομάδας συναντήθηκαν ξανά, για να αποχαιρετήσουν τον «δάσκαλό» τους.

Η φωτογραφία με τους Ζντοβτς (Σλοβενία), Ράτζα (Κροατία), Ομπράντοβιτς - Ντίβατς - Ντανίλοβιτς (Σερβία), Πάσπαλιε (Μαυροβούνιο) να κουβαλούν το φέρετρο του «Σοφού» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ κάνει από χθες το γύρο του διαδικτύου. Μια γενιά που τη χώρισε ο πόλεμος, λίγο πριν τη μεγαλύτερη πρόκληση της πορείας της, την ένωσαν ξανά οι αναμνήσεις τους. 

Η μεγάλη Γιουγκοσλαβία αφού τα είχε σαρώσει όλα, έκανε το καλοκαίρι του 1991 ουσιαστικά «προπόνηση» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, όπου θα αντιμετώπιζε την Dream Team. Οι κυρώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας την επόμενη χρονιά, έφεραν της διάσπαση και της «Μεγάλης των Πλάβι Σχολής» σε μεμονωμένες ομάδες. 

Ένα χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 1990, η Γιουγκοσλαβία με τον Ντράζεν Πέτροβιτς απόλυτο ηγέτη, είχε κατακτήσει άνετα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αργεντινή, όμως άρχισε να ζει τα πρώτα σημάδια του πολέμου. Όπως περιγράφεται στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του ESPN «Once Brothers», o Ντίβατς πέταξε μια κροατική σημαία που σηκώθηκε από εθνικιστές λίγο μετά τη λήξη του τελικού, κάτι που μόλις αντιλήφθηκε ο Πέτροβιτς, τον έκανε έξαλλο. Οι δύο τους μέχρι τότε ήταν κολλητοί, όμως τα επόμενα χρόνια, μέχρι το θάνατο του Ντράζεν, δεν μίλησαν ποτέ όπως πριν. Προπονητής και σε αυτήν την ομάδα ήταν ο Ντούντα. 

Once Brothers


Ο άνθρωπος που καθοδήγησε την πιο ταλαντούχα γενιά παικτών από διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες αλλά με τεράστια αγάπη για το άθλημα, 30 χρόνια μετά τους «ένωσε» ξανά. Ο Ντούντα δεν ήταν μόνο Σέρβος ή Γιουσκοσλάβος. Ήταν Έλληνας, ήταν παγκόσμιος. Στην κηδεία του βρέθηκαν μπασκετικοί, και όχι μόνο, από όλον τον πλανήτη και όλοι μαζί είπαν «αντίο» σε μια ιδιοφυΐα που έφυγε από τη ζωή, όμως στη μνήμη του θα ζωντανεύουν ξανά και ξανά, οι πιο όμορφες ιστορίες.

Είναι αυτό που είχε περιγράψει η Μπισέρκα Πέτροβιτς, μητέρα του Ντράζεν για ένα περιστατικό κοντά στον τάφο του γιου της. Ο Todd Spehr στο βιβλίο του «Ντράζεν Πέτροβιτς, Ρέκβιεμ» κατέγραψε το περιστατικό. «Υπήρξε ένα συγκεκριμένο περιστατικό στο Μιρογκόι, που συγκλόνισε την Μπισέρκα. Μια ημέρα ήταν γονατισμένη μπροστά από τον τάφο του γιου της και ξαφνικά, από το πουθενά, την πλησίασε ένας ηλικιωμένος άνδρας που είχε μαζί του τον τρίχρονο εγγονό του. Άφησαν λίγα λουλούδια και έκαναν τον σταυρό τους. Βλέποντας την Μπισέρκα μα φανερή τη θλίψη στο πρόσωπό της, ο ηλικιωμένος άνδρας σταμάτησε μπροστά της και της απηύθυνε ένα απλό μήνυμα: "Εσύ τον γέννησες, αλλά ανήκει σε όλους μας"».

Έτσι ακριβώς ήταν και ο Ντούντα. Παιδί της αστικής οικογένειας του Πέταρ και της Μπράνκα (η οποία μάλιστα ήταν ανιψιά του Νίκολα Τέσλα), γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1943 και έγινε δάσκαλος του αθλήματος για όλον τον πλανήτη. Ένας «σοφός» που ένωσε το μπάσκετ τόσο όσο βρισκόταν σε αυτό, όσο και στον θάνατό του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ