Αθλητισμος

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ρίχνονται στη μάχη

Οι δύο κορυφαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος διεκδικούν τον τίτλο του Κυπελλούχου

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με τους Λυρατζή και Ρέαμτσουκ
Στιγμιότυπο από το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με τους Λυρατζή και Ρέαμτσουκ © Eurokinissi

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναμετρώνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, σε έναν αγώνα που όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου περίμεναν.

Πρόκειται μακράν για τις δύο κορυφαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους το Σάββατο 22 Μαΐου στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Οι μεν Πειραιώτες θέλουν να πετύχουν το «νταμπλ» ενώ ο δικέφαλος του Βορά να κατακτήσει ακόμα ένα τρόπαιο του θεσμού που έχει βαφτεί «ασπρόμαυρο» τα τελευταία χρόνια.

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος που όλοι περίμεναν

Παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες έχουν μονομαχήσει κι άλλες χρονιές στο Κύπελλο Ελλάδος, αυτό γινόταν μόνο στους προηγούμενους γύρους και όχι στον τελικό. Φέτος, ωστόσο, οι κληρώσεις διαμορφώθηκαν με τέτοιον τρόπο, που τους επέτρεψαν να δώσουν ραντεβού για ακόμα μία μεγάλη μάχη, αυτή τη φορά με φόντο το Κύπελλο Ελλάδος.

Ο Ολυμπιακός στην φάση των «16» απέκλεισε τον Παναιτωλικό με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με σκορ 3-0 σε αμφότερα τα ματς, παίρνοντας εύκολα την πρόκριση για τα προημιτελικά. Εκεί τον περίμενε ο Άρης, ο οποίος του έβαλε δύσκολα και παρά την ήττα του με 2-1 στο «Καραϊσκάκης» έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση αλλά το γκολ του Ανδρέα Μπουχαλάκη έδωσε την πρόκριση για τα ημιτελικά στους Πειραιώτες. Στους «4» ο Ολυμπιακός κλήθηκε να κάμψει την αντίσταση του αξιόμαχου ΠΑΣ, ο οποίος στα Γιάννενα πήρε το 1-1 από τους πρωταθλητές, αλλά στο Φάληρο υπέκυψε στην ανωτερότητά τους και ηττήθηκε με 3-1.

Δ. Αναγνωστόπουλος - γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης – ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ - 19/05/2021

Ο ΠΑΟΚ, από την άλλη πλευρά, στη φάση των «16» βρήκε στο δρόμο του την ΑΕΛ και ήδη από το πρώτο παιχνίδι είχε «καθαρίσει» την πρόκριση με το επιβλητικό 5-0, μετατρέποντας τη ρεβάνς (2-1) σε άτυπη υπόθεση. Στα προημιτελικά, ο δικέφαλος του Βορρά είχε εξίσου εύκολο έργο απέναντι στη Λαμία, την οποία απέκλεισε χάρη στην ευρεία του νίκη στο πρώτο παιχνίδι με 5-2 (1-1 ο επαναληπτικός). Τέλος, στα ημιτελικά, οι Θεσσαλονικείς βρήκαν απέναντι τους την ΑΕΚ, η οποία έμοιαζε αποφασισμένη να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω. Η ομάδα του Γκαρσία, ωστόσο, της έκοψε τα «φτερά» και με ισάριθμες νίκες σε δύο παιχνίδια πήρε δίκαια την πρόκριση για τον τελικό.

Μαρτίνς-Γκαρσία: Δύο σκακιστές έτοιμοι για το ρουά ματ στον αντίπαλο

Όπως ακριβώς κάθε τελικός, έτσι και ο προσεχής του Κυπέλλου Ελλάδος ανάγεται αυτομάτως σε κάτι περισσότερο από έναν απλό αγώνα. Απαιτεί προετοιμασία, σωστή ανάγνωση του αντιπάλου και ικανότητα προσαρμογής στα δεδομένα του παιχνιδιού ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν οι δύο «στρατηγοί» των ομάδων, οι προπονητές τους. Πέδρο Μαρτίνς και Πάμπλο Γκαρσία συγκεντρώνουν πάνω τους όλα τα βλέμματα και είναι έτοιμοι να δώσουν μία μελετημένη και σκληρή παρτίδα σκάκι με έπαθλο το «στέμμα του βασιλιά».

Οι προπονητές του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, Πέδρο Μαρτίνς και Πάμπλο Γκαρσία
Οι προπονητές του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, Πέδρο Μαρτίνς και Πάμπλο Γκαρσία © Eurokinissi

Η αντιπαλότητα των δύο μονομάχων, άλλωστε, είναι τέτοια που επιτάσσει από τους δύο τεχνικούς την λεπτομερή και προσεκτική διαχείριση του αγώνα προκειμένου το τρόπαιο να μην καταλήξει στον «μισητό» αντίπαλο. Ο Πορτογάλος coach του Ολυμπιακού έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα συγκριτικά με τον προπονητή του ΠΑΟΚ κι αυτό τόσο λόγω της μεγαλύτερης προσωπικής του εμπειρίας στους πάγκους όσο και της μεγαλύτερης χρονικά παρουσίας του στο «τιμόνι» των Πειραιωτών. Γνωρίζει καλύτερα την ομάδα του, την έχει δοκιμάσει σε περισσότερες συνθήκες και την έχει οδηγήσει ίσως στην καλύτερη κατάσταση από τότε που την ανέλαβε. Φυσικά, πρόκειται για μία και μοναδική αναμέτρηση όπου δεν χωρούν τίτλοι «φαβορί» και «αουτσάιντερ», καθώς και ο Γκαρσία έδειξε στα play-off πως μπορεί να διαχειριστεί και να φέρει στα μέτρα του ΠΑΟΚ το παιχνίδι.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί ανάμεσα σε δύο παίκτες του ΠΑΟΚ
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί ανάμεσα σε δύο παίκτες του ΠΑΟΚ © Eurokinissi

Τα πρόσωπα-κλειδιά του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος
Κάθε παίκτης που ανήκει στο δυναμικό των δύο ομάδων σκέφτεται το μεγάλο παιχνίδι του Σαββάτου και ελπίζει να είναι εκείνος ο «ήρωας» που θα χαρίσει στην ομάδα του το πολυπόθητο τρόπαιο. Παίκτες που σε όλη τη σεζόν ήταν οι πρωταγωνιστές για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ είναι αναμφίβολα αυτοί που συγκεντρώνουν όλα τα βλέμματα πάνω τους. Αρχής γενομένης από τους δύο κορυφαίους σκόρερ των ομάδων. Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Κάρολ Σβιντέρφσκι είναι οι μεγαλύτερες πηγές γκολ για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και όλοι αναμένουν από αμφότερους να βάλουν την «υπογραφή» τους στον τελικό.

Φυσικά, μείζονος σημασίας ρόλο θα διαδραματίσουν παίκτες και από τον υπόλοιπο «κορμό» των ομάδων και ειδικότερα από την μεσαία και αμυντική γραμμή τους. Συγκεκριμένα, εκτεταμένες αρμοδιότητες αναμένεται να έχουν οι Εμβιλά, Μπουχαλάκης και Μασούρας για τον Ολυμπιακό και Ζίβκοβιτς, Ζβαμπ, Βιερίνια για τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, τα «χαρτιά» των δύο τεχνικών διατηρούνται κλειστά με τεράστια ευλάβεια αν και από τις τέσσερις φορές, στις οποίες αναμετρήθηκαν φέτος, δύσκολα μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα, αφού και οι δύο έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο διαφορετικά σχήματα με μεγάλο rotation παικτών στη βασική ενδεκάδα τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ