Αθλητισμος

Λαίλαπα Χίου vs Καρσίγιακα Τουρκίας, 84 χρόνια μετά

Μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση με νικητή την ελληνοτουρκική φιλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67676-136443.jpg

Οδόντα τέσσερα χρόνια πέρασαν για να παιχτούν τα εναπομείναντα 87 λεπτά για την ολοκλήρωση της ιστορικής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης μεταξύ της Λαίλαπας Χίου και της τουρκικής Καρσίγιακα. Το παιχνίδι είχε τότε διακοπεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Βροντάδο της Χίου. Ο αγώνας, που προετοιμάστηκε με πολύ φροντίδα και μεράκι μετά την πρωτοβουλία του Χιώτη συγγραφέα-ερευνητή Γιάννη Μακριδάκη, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα καταγράφοντας την ιστορία του νησιού του και του επίσης Χιώτη μεγαλωμένου στο Λονδίνο, Μιχάλη Κωττάκη, έγινε στο κατάμεστο από κόσμο «Φαφαλίειο» στάδιο του Βροντάδου, όπου 2000 και πλέον Ελλήνων και Τούρκων έδωσαν αμοιβαίο μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού με πανό και συνθήματα και φυσικά με την ενθουσιώδη παρουσία τους.

Το παιχνίδι -για την ιστορία- έληξε ισόπαλο με 5-5 κι αυτό είναι ασφαλώς που έχει τη μικρότερη σημασία. Όπως τότε έτσι και τώρα οι κάτοικοι των δύο πλευρών του Αιγαίου διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις και τα συμφέροντα μπορούν και θέλουν να ζήσουν ειρηνικά αναπτύσσοντας αμοιβαίες σχέσεις φιλίας και στήριξης.

n

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών παρουσία του Τούρκου πρέσβη της Αθήνας, του Έλληνα πρόξενου της Σμύρνης, του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του νησιού και τη διαιτήτευσε ο διεθνής διαιτητής Θανάσης Γιάχος, που ανήκει στον τοπικό σύνδεσμο διαιτητών.

Σε όλη τη διάρκεια του η κερκίδα ήταν αυτή που έδινε τον παλμό, καθώς το αποτέλεσμα δεν είχε καμία απολύτως σημασία ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως άτομα με ελληνικές σημαίες και συνθήματα που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο χώρο, ανάμεσα τους και άτομα από τη Χ.Α. Χίου απομονώθηκαν έγκαιρα από την Αστυνομία στην άκρη του γηπέδου χωρίς άλλες συνέπειες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ