Αθλητισμος

Στην Ελευσίνα παίζουν άλλο μπάσκετ

Κάτι ωραίο συμβαίνει στην πόλη, που μακάρι να επεκταθεί παντού

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_stj0013.jpg

Ο Βαγγέλης Περρής γράφει για τη μικρή ομάδα μπάσκετ-πρότυπο στην Ελευσίνα

Είχα ακούσει από μπασκετόφιλους ότι υπάρχει μια ομάδα που λειτουργεί με εντελώς διαφορετικούς στόχους από τα υπόλοιπα σωματεία. Ότι ο προγραμματισμός της δεν περιορίζεται στη διεκδίκηση κάποιων αγωνιστικών στόχων, αλλά δημιουργεί κλίμα που αναδεικνύει τη χαρά του παιχνιδιού και τη συνδυάζει με μουσική, επισκέψεις σε μουσεία και υψηλού επιπέδου ιατρικές παροχές. Επειδή όσοι έχουν καεί από το χυλό του «εναλλακτικού αθλητισμού», φυσάνε και το γιαούρτι, η πληροφορία χάθηκε στο κατακάθι της επικαιρότητας. Μέχρι που ο δρόμος μάς οδήγησε στην Ελευσίνα. Εκεί καταλάβαμε ότι αυτά που συμβαίνουν στον ΟΚΕ BC μας συνδέουν κατευθείαν με τις προηγμένες χώρες και αμέσως προκύπτουν ερωτήματα.

1. Μπορεί μια μικρή ομάδα μπάσκετ να εφαρμόζει προγράμματα αθλητικής ανάπτυξης  εφάμιλλα εκείνων που εφαρμόζονται στις αθλητικά αναπτυγμένες κοινωνίες;

2. Μπορεί μια μικρή ομάδα μπάσκετ να φιλοξενήσει την έκθεση ενός μεγάλου μουσείου και να συν-διαμορφώσει μαζί του ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

3. Μπορεί μια μικρή ομάδα μπάσκετ να έχει «τρελές ιδέες», όπως τη συνεργασία με καθηγητές πανεπιστήμιων της Ελλάδας και του εξωτερικού;

Ψάξαμε τις απαντήσεις και τις βρήκαμε. Η ομάδα της Ελευσίνας αγωνίζεται στη Δ' ΕΣΚΑΝΑ και αυτή τη στιγμή έχει στη δύναμή της 90 παιδιά (100% αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά). Από το καλοκαίρι του 2018 διοικείται από μια παρέα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για τον αθλητισμό, που βασίζεται σε απλές σκέψεις.

Η απλούστερη αφορά στα αγωνιστικά. Είναι γνωστό ότι όλοι σχεδόν οι μεγάλοι Έλληνες μπασκετμπολίστες έχουν ξεκινήσει τα πρώτα τους βήματα από μικρές ομάδες, αλλά στατιστικά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει από το μπάσκετ της Ελευσίνας ένας μεγάλος αθλητής ή μια φουρνιά αθλητών που θα πάει την ομάδα πολύ ψηλά. Επίσης, η ομάδα δεν διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους να συντηρηθεί με υγιή τρόπο σε υψηλό επίπεδο. Οπότε ο μεγαλύτερος στόχος είναι να συμμετέχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ με όσο το δυνατόν μικρότερους ηλικιακά αθλητές. Σωστή επιλογή, μια που δεν υπάρχει κανένα νόημα να παρακολουθούμε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ανδρών με μ.ο. ηλικίας τα 30 και βάλε.

thumbnail_stj0120.jpg

Γίναμε Ευρώπη. Και Αμερική!

Το επόμενο στάδιο είναι ζόρικο. Ωραία, ήρθαν τα παιδιά. Ποιος είναι ο ειδικός που μπορεί να τα κατευθύνει; Και αν υπάρχει κάποιος τέτοιος στον κόσμο, γιατί να πάει μέχρι την Ελευσίνα;

Ο παιδοπροπονητής Μιχάλης Τρούλης ζούσε στην Αγγλία και πήγε! Οι τίτλοι του: κοινωνιολόγος και κάτοχος πτυχίου προπονητή τόσο των σχολών του ΣΕΠΚ όσο και της Αγγλίας όπου ειδικεύτηκε σε μοντέλα μακροχρόνιας αθλητικής ανάπτυξης. Στην Ελευσίνα βρήκε ως δεύτερο προπονητή τον Βαγγέλη Μουζουράκη, ο οποίος είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα καλαθοσφαίριση και έχει 29 έτη εμπειρία στη δουλειά με μικρά παιδιά. Μαζί με τη διοίκηση ανέλαβαν να υλοποιήσουν και στην Ελλάδα αυτό που γίνεται σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και ονομάζεται «basketball program».

Προγραμματισμός δηλαδή σε μία χώρα όπου οι περισσότερες ομάδες προσφέρουν στους μικρούς αθλητές μια εμπειρία εκμάθησης μπάσκετ χωρίς συνέχεια, χωρίς συνέπεια, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς επιστημονική υποστήριξη, αρκεί τα παιδιά είναι οκ στη συνδρομή και να ικανοποιείται το «εγώ» παραγόντων που θεωρούν ότι αθλητισμός είναι η δημοσίευση σκορ και σκόρερς.

Στον ΟΚΕ BC έχουν άλλα πρότυπα

Μελέτησαν τον σχεδιασμό των Υπουργείων παιδείας και αθλητισμού ιδιαιτέρως ανεπτυγμένων χωρών (Καναδάς, Αμερική, Αγγλία, Δανία), του NBA, των ομάδων Μπασκόνια και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όλοι ακολουθούν, με διαφορετική στόχευση σε κάθε περίπτωση, το περίφημο επιστημονικό πρόγραμμα «Long TermAthlete Development».

Κατόρθωσαν λοιπόν να διαμορφώσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα αθλητικής ανάπτυξης προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες δυνατότητες, σε συνεργασία με δύο εξαιρετικούς ανθρώπους και επιστήμονες. Πρόκειται τους:

  • Ευστάθιο Μπάλλα MD, MScΟρθοπαιδικό Χειρουργό - Παιδοορθοπαιδικό / Επιμελητή στο νοσοκομείο  ΜΗΤΕΡΑ και Metropolitan General και τον Δημήτρη Βλαχόπουλο, PHD AFHEA,
  • Λέκτορα Παιδιατρικής Φυσιολογίας, University of Exeter, Children’sHealth and Exercise Research Centre.

Με τη φοβερή εμπειρία τους από την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων στο εξωτερικό και με την καθοδήγησή τους, η ομάδα έκανε κάτι εντελώς παράδοξο, ιδιαιτέρως αν συγκριθεί με το μέγεθός της. Προχώρησε στην αγορά του ιατρικού και αθλητικού εξοπλισμού που απαιτείται για τη δημιουργία ενός mini lab! Αυτό δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός  κλιμακούμενου προγράμματος μετρήσεων των αθλητών, τα αποτελέσματα των οποίων μετατρέπονται σε προπονητικό έργο, τόσο σε επίπεδο αθλητή όσο και σε επίπεδο ομάδας!

Έτσι, αφενός επιτυγχάνεται η έγκαιρη αναγνώριση αθλητικού ταλέντου, άρα και εξειδικευμένη προπόνηση εφόσον είναι επιθυμητό, αφετέρου η εμπέδωση της κουλτούρας της εργατικότητας με συνέπεια, με πρόγραμμα, εφόδιο σημαντικό για την δημιουργία σωστών ανθρώπων και sportsmen.

Το μπάσκετ δεν είναι μόνο σουτάκια!

Ο ΟΚΕ BC το 2015 βίωσε ένα τραγικό συμβάν. Ένας έφηβος παίκτης άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο. Προσπαθώντας, μέσα από μια τραγωδία να μείνει κάτι θετικό για την κοινωνία, η ομάδα, με τη σημαντική βοήθεια της οικείας ένωσης ΕΣΚΑΝΑ, έγινε η κινητήριος δύναμη  για την καθιέρωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αυτού που όλοι σήμερα γνωρίζουν ως «Κάρτα Υγείας Αθλητή».

Στην έναρξη κάθε αγωνιστικής χρονιάς, όλοι οι αθλητές της ομάδας πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν «ΠΡΕΠΥ», ένα ευρύ πρόγραμμα προαγωνιστικού ιατρικού ελέγχου. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το LTAD πρόγραμμα, αλλά και με την καθιερωμένη ετήσια ημερίδα του Φεβρουαρίου. Την έναρξη της πρωτοβουλίας ΠΡΕΠΥ  την παρουσίασε ο coach Παναγιώτης Γιαννάκης, ενώ στην ημερίδα μεταξύ πολλών καλεσμένων ήταν παρόντες  οι παίκτες του Παναθηναϊκού Γ. Παπαγιάννης και Ν. Μήτογλου, οι οποίοι  μετέφεραν στους γονείς και στα παιδιά την εμπειρία τους σχετικά με τα προγράμματα πρόληψης που εφαρμόζει τόσο η ομάδα τους, όσο και τα κολλέγια που συμμετείχαν στο NCAA.

thumbnail_stj0299.jpg

Μετά την προπόνηση έχει Καζαντζάκη

Ο λόγος στο Νίκο Καζαντζάκη: «...Τα ομαδικά παιχνίδια υπηρετούν μεγάλο ηθικό σκοπό: σε συνηθίζουν να υποτάσσεις την ατομικότητά σου σε μια γενική ενέργεια. Να μη νιώθεις πως είσαι άτομο ανεξάρτητο, παρά μέλος μιας ομάδας. Να υπερασπίζεσαι όχι μονάχα την ατομική σου τιμή παρά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκεις: σχολή, πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος. Έτσι, από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι, το παιχνίδι μπορεί να σε ανεβάσει στις πιο αψηλές κι αφιλόκερδες κορυφές της ενέργειας... Στα σπορτ δε γυμνάζεις το σώμα σου μονάχα· γυμνάζεις, πάνω απ’ όλα, την ψυχή».

Τι δουλειά έχει ο Καζανταζάκης με μία ομάδα μπάσκετ της Ελευσίνας; Έχει! Ο ΟΚΕ διοργάνωσε έκθεση με θέμα τον Καζαντζάκη την οποία επισκέφθηκαν 1.200 κάτοικοι της περιοχής. «Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε στα παιδιά τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην κλασσική παιδεία και τη λογοτεχνία, με μερικά διάσημα γνωμικά ισχυρών προσωπικοτήτων του αθλητισμού που ίσως να γνωρίζουν μόνο τα μέσα. Επιχειρήσαμε να κατανοήσουν ότι η διαμόρφωση χαρακτήρα αθλητή περνά μέσα από την εκπαίδευση. Φέτος προγραμματίζουμε άλλη μια ενδιαφέρουσα συνεργασία και φυσικά την επίσκεψη σε όσα περισσότερα μουσεία μπορούμε» μας λέει ο Πρόεδρος της ομάδας Θανάσης Λίγγος.

Προπονητές χαρακτήρων

«Δεν είμαστε προπονητές παικτών. Είμαστε κυρίως προπονητές χαρακτήρων» έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος John Wooden. Στην Ελευσίνα το έκαναν πράξη. Με 4 εκπαιδευτικούς στο διοικητικό συμβούλιο, εφάρμοσαν το πρόγραμμα «Τεχνικές Αποδοτικού Διαβάσματος». Παρουσίασαν δηλαδή στα παιδιά διαφορετικούς τρόπους διαβάσματος, τα προέτρεψαν να διαλέξουν όποιον τους ταιριάζει και φροντίζουν να το ακολουθήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια.

Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα παιδιά δεν αθλούνται στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου (και που τα αθλητικά μας ταλέντα είναι συνήθως μαθητές χωρίς στόχους). Στην Ελευσίνα προσπαθούν να καταρρίψουν τον μύθο «σταματάω τον αθλητισμό για να διαβάσω», εξηγώντας στα παιδιά και στους γονείς τους, με παραδείγματα από δυτικές κοινωνίες, ότι το πανεπιστήμιο είναι τουλάχιστον ένα επίπεδο παραπάνω σε απαιτήσεις και ότι όποιο παιδί δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει με πρόγραμμα και συνέπεια, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ξαφνικά καλός αθλητής ή ξαφνικά καλός μαθητής ή ξαφνικά εργασιομανής, και η εξέλιξή του θα είναι ατελής τόσο σωματικά όσο και ψυχοπνευματικά.

Προπόνηση παρέα με όλα τα παιδιά της πόλης

Σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη το πρώτο πράγμα που ζητούν τα πανεπιστήμια από τους σπουδαστές κατά την αίτησή τους, δεν είναι ούτε οι βαθμοί τους, ούτε αν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Τους ρωτούν σε πόσες εθελοντικές δράσεις έχουν συμμετάσχει. Γιατί αυτό αποδεικνύει ότι είναι άτομα εργατικά, με ενδιαφέροντα και γενικότερες παραστάσεις, απαραίτητες για μια ακαδημαϊκή καριέρα. Στον OKE BC αυτό ακριβώς κάνουν. Οι μικροί αθλητές συμμετέχουν σε δράσεις όπως της «Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021», κάνουν «παρέα στην προπόνηση» με δομές όπως «Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας η Φιλική Φωλιά», το «Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες Όλοι Εμείς», τη δομή προσφύγων που υπάρχει στην πόλη. Φέτος ετοιμάζουν μια μεγάλη εθελοντική δράση για θέμα που αφορά το περιβάλλον.

thumbnail_stj0098.jpg

Οικογενειακές ιστορίες

Το σύνθημα «Είμαστε Οικογένεια» στην Ελευσίνα γίνεται πράξη. Ο λόγος ξανά στον πρόεδρο της ομάδας Θανάση Λίνγκο: «Αφιερώνουμε τον χρόνο μας για να δώσουμε στα παιδιά μας τη φροντίδα μιας οικογένειας και να τα διδάξουμε βασικές αξίες, που παρατηρείται γενικώς ότι ξεχνιούνται καμιά φορά από τους συμπολίτες μας μέσα στην καθημερινή τους πάλη. Μια οικογένεια θα ντύσει τα παιδιά της, θα φροντίσει να τα δει γιατρός προληπτικά, θα τα μεταφέρει σε εκδηλώσεις με ασφάλεια, θα τους παρέχει καλούς προπονητές και δασκάλους για συμβουλές, θα προσέχει τις επιδόσεις τους παντού και θα τα διαπαιδαγωγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φιλία, συνεργασία, ενθουσιασμός, εργατικότητα, αφοσίωση. Αυτοί είναι οι θεμέλιοι λίθοι του αξιακού μας συστήματος.

Ο μεγάλος Λάρι Μπερντ πρόσφατα είπε ότι «όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ, έχουμε καθήκον να αφήσουμε το άθλημα λίγο καλύτερο απ’ ό,τι το βρήκαμε». Και κοιτάξτε πόσο σημαντικό είναι που επέλεξε τη λέξη καθήκον. Όλες οι ανωτέρω δραστηριότητές μας, προσφέρονται στα παιδιά της ομάδας μας έναντι συνδρομής μόλις 15 ευρώ μηνιαίως. Στο άμεσο μέλλον σκοπεύουμε όλα τα ανωτέρω να προσφέρονται στα παιδιά δωρεάν, όποιος κι αν είναι ο αριθμός τους. Διαφορετικά, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για καθήκον.

thumbnail_oke-5-6-10-2019-64.jpg

Ως μη κερδοσκοπικό αθλητικό σωματείο, ελπίζουμε ότι με το πρόγραμμα αθλητικής ανάπτυξης Long Term Athlete Development, με το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής ΠΡΕΠΥ, με τις συνέργειες αθλητισμού και κλασσικής παιδείας που επιτυγχάνουμε, βάζουμε σταθερά θεμέλια για να παραδώσουμε το άθλημα λίγο καλύτερο απ’ ό,τι το βρήκαμε. Έχουμε την ελπίδα, ότι θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, εάν τύχουμε της προσοχής εταιρειών που επιθυμούν να συνδέσουν το όνομά τους διά των προγραμμάτων εταιρικής υπευθυνότητας που τρέχουν με τη δουλειά μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη υποδομή γι’ αυτό. Διοικούμε με απόλυτη διαφάνεια, δημιουργούμε νόμιμες θέσεις εργασίας, υιοθετούμε πρακτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων και θα κάνουμε ότι άλλο απαιτείται για να κάνουμε περήφανους όσους συνδέουν το όνομά τους μαζί μας. Όπως είμαστε εμείς».

Κι όπως είναι το μπάσκετ εκεί στην Ελευσίνα, μακάρι να γίνει σε όλη τη χώρα.

Παρουσίαση LTAD Πρόγραμμα Αθλητικής Ανάπτυξης 2019/2020 OKE BC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ