Αθλητισμος

Η Εθνική μπάσκετ αντιμετωπίζει σήμερα τη Βραζιλία

Αντιμέτωποι με την ομάδα του παίκτη που παραλίγο να σκοτώσει τον Νίκο Ζήση

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουντομπάσκετ
©INTIME / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ελλάδα - Βραζιλία: Μπασκετική ιστορία από την κόντρα των δύο ομάδων πριν από 13 χρόνια.

Σήμερα στις 3 το μεσημέρι η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ αντιμετωπίζει τη Βραζιλία στον δεύτερο αγώνα της για την πρώτη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ακριβώς 13 χρόνια μετά τον μοναδικό τελικό που έχει παίξει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στη διοργάνωση. Ήταν λίγο πιο… δίπλα από την Κίνα, στην Ιαπωνία, όταν σαν σήμερα το 2006 χάσαμε από τους Ισπανούς με 70-47, με κάτω τα χέρια δηλαδή, 48 ώρες μετά τη νίκη-θαύμα επί των Αμερικανών.

Ήταν ένα φινάλε-ανώμαλη προσγείωση σε εκείνο το Μουντομπάσκετ, όμως δεν αποτέλεσε τη χειρότερη στιγμή εκείνης της φοβερής πορείας. Αυτό που στεναχώρησε και τρόμαξε τους πάντες ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Νίκου Ζήση.

Ουδείς μπορεί να ξεχάσει το ηθελημένο, αλήτικο χτύπημα του Άντερσον Βαρεζάο στον Έλληνα γκαρντ. Λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, οι διεθνείς μας είχαν εκνευριστεί επειδή οι αντίπαλοι προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν φάουλ με θέατρο. Ο Ζήσης την είπε στον Βαρεζάο κι αυτός του απάντησε ότι θα τον… σκοτώσει. Σχεδόν το έκανε στην επόμενη φάση, όταν του έριξε μια αγκωνιά στο πρόσωπο, ενώ δεν είχε σκοπό να κόψει την μπάλα. Ο Ζήσης δεν μπορούσε να συνέλθει, ο Βαρεζάο κάτι του είπε επιπλέον, ώσπου κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά.

varejao vs. zisis

Ο Λαρισαίος μπασκετμπολίστας υπέστη διπλό κάταγμα στο ζυγωματικό, το μάτι του δεν μπορούσε να ανοίξει, ενώ η δολοφονική αγκωνιά τού προκάλεσε και πρόβλημα στη μύτη, με αποτέλεσμα να μείνει 2-3 μέρες στο νοσοκομείο για να μπορεί να αναπνέει με βοήθεια.

Ο Βαρεζάο δεν ζήτησε συγγνώμη μετά το ματς, αλλά άρχισε να λέει ότι «το μπάσκετ είναι ένα άθλημα επαφής και συμβαίνουν αυτά»… Τιμωρήθηκε από τη ΦΙΜΠΑ για το υπόλοιπο του τουρνουά, όμως ο Ζήσης δεν μπόρεσε να βοηθήσει την Εθνική σε άλλο παιχνίδι, χάνοντας την ευκαιρία να γράψει κι αυτός ιστορία μαζί με τους υπόλοιπους.

Όλοι πίστευαν πως ο Ζήσης δεν θα συγχωρούσε ποτέ τον υψηλόσωμο Βραζιλιάνο. Του πήρε χρόνια για να το ξεπεράσει και τελικά δέχτηκε τη συγγνώμη του το 2012 σε ένα φιλικό ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν, εκτός κι αν ο 36χρονος Βραζιλιάνος πάθει ξανά… παράκρουση. Βλέπετε, δεν έχει σταματήσει το μπάσκετ και σήμερα στη Νανζίνγκ θα συναντήσει ξανά την ελληνική ομάδα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ