Αθλητισμος

Premier League: Οι μεταγραφικές αγορές των ισχυρών

Είναι η δεύτερη χρονιά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ακόμα σηκώνει αντιρρήσεις στο Νησί

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21482568.jpg
© EPA/PETER POWELL

Πρέμιερ Λιγκ: Ξεκινά το κορυφαίο πρωτάθλημα, αν και φέτος απουσίασαν οι μεγάλες μεταγραφές

Το πιο διάσημο, συναρπαστικό και πολυαναμενόμενο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου, ξεκινά αυτό το τριήμερο. Η Πρέμιερ Λιγκ είναι πάλι εδώ, έτοιμη να χαρίσει συγκινήσεις, θέαμα, ρυθμό, αλλά και να λύσει μερικές απορίες.

Πρόκειται αναμφίβολα για το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον  πλανήτη. Με δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μόνο για τη Βρετανία και με 100.000.000 ως μίνιμουμ μπόνους συμμετοχής για κάθε ομάδα.

Είναι λογικό κι επόμενο, οι μεταγραφές που γίνονται κάθε χρόνο να είναι πολλές, ακριβές ακόμη και υπερτιμημένες.

Φέτος, τα πράγματα είναι λίγο πιο διαφορετικά, αφού παρατηρείται μία πτώση στο ξόδεμα από τις 20 ομάδες της κατηγορίας. Συνολικά δαπανήθηκαν 1,4 δισ. ευρώ, που είναι το χαμηλότερο ποσό την τελευταία πενταετία.

Οι λόγοι που συνέβη αυτό είναι κατά βάση, δύο. Ο ένας ότι οι μεταγραφές έληξαν ήδη. Ενώ όλη η Ευρώπη συνεχίζει ως τις 31 Αυγούστου, στην Αγγλία το «παράθυρο» έκλεισε την Πέμπτη το απόγευμα, μία μέρα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Είναι η δεύτερη χρονιά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ακόμα σηκώνει αντιρρήσεις στο Νησί. Πέρυσι, στο αντίστοιχο κείμενο που φιλοξενήθηκε στο site, υπήρχαν ερωτήματα για την ποιότητα των ομάδων και για το πόσο μπορούν να σταθούν στην Ευρώπη. Η διάψευση ήταν τεράστια. Λίβερπουλ και Τότεναμ έφτασαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, Τσέλσι και Άρσεναλ σε αυτόν του Γιουρόπα, ενώ μια άλλη ομάδα της Πρέμιερσιπ, η Μάντσεστερ Σίτι σάρωσε τα πάντα στην Αγγλία κατακτώντας πρωτάθλημα, Κύπελλο και Λιγκ Καπ!

Κι εδώ έρχεται ο δεύτερος λόγος της φετινής μεταγραφικής ύφεσης. Αλαζόνες πάντοτε, ειδικά σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, οι Άγγλοι οι εφευρέτες του αθλήματος, ίσως και να πιστεύουν πως έχουν τις καλύτερες ομάδες και δεν χρειάζονται ενίσχυση.

Πάμε να δούμε τις φετινές μεταγραφικές αγορές των έξι «μεγάλων» της Πρέμιερ Λιγκ, που πραγματικά δεν είναι καθόλου εντυπωσιακές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε τον αμυντικό χαφ Ρόντρι (70 εκατ.) από την Ατλέτικο Μαδρίτης και τον δεξιό μπακ Κανσελό από τη Γιουβέντους, δίνοντας 28 εκατομμύρια ευρώ και τον Ντανίλο για αντάλλαγμα. Δεν ανανέωσε καθόλου την επιθετική της γραμμή, ενώ χθες έχασε για μεγάλο διάστημα τον Σανέ με τραυματισμό και ταυτόχρονα δεν πήρε τον στόπερ που τόσο ήθελε.

Η Λίβερπουλ συνεχίζει με την περσινή ομάδα, έχοντας ελάχιστες προσθαφαιρέσεις κι αυτές ήσσονος σημασίας. Μπορεί να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, όμως έτσι δεν αυξάνει τις πιθανότητές της να πάρει τον τίτλο για πρώτη φορά μετά το 1990.

Από τη μεριά της η Τότεναμ, έγινε φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ παρά τις οικονομίες που έκανε για να χτίσει το νέο της, φοβερό γήπεδο. Φέτος προσπάθησε για να κάνει υπερβάσεις, αλλά δεν τα κατάφερε. Έδωσε 60 εκατομμύρια για τον Γάλλο μέσο Ντομπελέ, πήρε τον 22χρονο Σεσενιόν από τη Φούλαμ, όμως υπερβάσεις (όπως τον Ντιμπάλα από τη Γιουβέντους) δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει.

Η Άρσεναλ ήταν πιο σπάταλη από τις παραπάνω. Εν πρώτοις, έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της, ξοδεύοντας 80 εκατ. ευρώ για τον 23χρονο εξτρέμ Πεπέ, που αγωνιζόταν στη Λιλ. Ο συνολικός… λογαριασμός ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια, αποκτώντας ελπιδοφόρους πιτσιρικάδες (Σαλιμπά, Τίρνεϊ, Μαρτινέλι, Θεμπάγιος), αλλά και τον γερόλυκο Νταβίντ Λουίς, τον Βραζιλιάνο της Τσέλσι.

Ιδιάζουσα περίπτωση είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που παλεύει να επανέλθει στα υψηλά πατώματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο προπονητής Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ. Ήθελε να ξεφορτωθεί μια ντουζίνα παίκτες, με στόχο να τους αντικαταστήσει με άλλους.

Εν τέλει έφυγαν μόλις τρεις ποδοσφαιριστές: Ο 33χρονος μπακ Βαλένσια, ο μέσος Ερέρα και ο φορ Λουκάκου, που πήγε στην Ίντερ. Αντίστοιχα, έγιναν τρεις μεταγραφές. Ενός πιτσιρικά μπακ, του Ουάν Μπισάκα (55 εκατ. από Κρίσταλ Πάλας), ενός 21χρονου εξτρέμ ονόματι Τζέιμς από τη Σουόνσι, ενώ τουλάχιστον πολύ καλή μεταγραφή θεωρείται αυτή του στόπερ Μαγκουάιρ, ο οποίος έφυγε από τη Λέστερ έναντι 87 εκατομμυρίων ευρώ, που την καθιστά ως την ακριβότερη αμυντικού στον κόσμο. Επιθετικός στη θέση του Λουκάκου δεν αποκτήθηκε, ούτε βέβαια θα μπορεί να γίνει μεταγραφή μέσου αν ο Πογκμπά φύγει ως το τέλος του καλοκαιριού.

Τέλος, την Τσέλσι δεν την ξεχάσαμε, όμως έχει απαγόρευση λόγω τιμωρίας από τη ΦΙΦΑ. Πάντως, είχε δικαίωμα να δώσει 45.000.000 ευρώ και να ενεργοποιήσει τη ρήτρα απόκτησης του Κόβατσιτς, ο οποίος αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Από ‘κει και πέρα, στις υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Έγιναν αρκετές μεταγραφές, όμως με βάση τις πωλήσεις και δίχως να ξεφεύγει ο προϋπολογισμός. Μοναδική εξαίρεση η νεοφώτιστη και ιστορική Άστον Βίλα. Δεν πουλήθηκε κανείς, ενώ στον αντίποδα ήρθαν δώδεκα παίκτες με συνολικό ποσό στα 150 εκατομμύρια ευρώ!

Με το 1,4 δισεκατομμύριο που ξοδεύτηκε φέτος, η Πρέμιερ Λιγκ αναμένεται να χάσει τα πρωτεία ανάμεσα στα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Στην Ισπανία το κοντέρ γράφει ήδη 1,2 δισ. και απομένουν ακόμη τρεις εβδομάδες, όπως και στην Ιταλία που ξεπεράστηκε και εκεί το ένα δισεκατομμύριο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ