Αθλητισμος

Η διπλή ζημιά με τον Φορτούνη

Αυτή είναι η κατάσταση και κάπως έτσι θα πορευτεί ο Ολυμπιακός

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Travmatismos Fortouni Olympiacos.jpg
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / INTIME SPORTS

Τραυματισμός Φορτούνη: Τι χάνουν ο παίκτης και ο Ολυμπιακός αγωνιστικά και οικονομικά. Οι χιαστοί, οι επιπτώσεις τους και οι μνήμες του Ρονάλντο.

Όταν ο Κώστας Φορτούνης υπέγραφε το νέο του συμβόλαιο για τα επόμενα 4 χρόνια με συνολικά καθαρά λεφτά στην τσέπη 6 εκατομμύρια ευρώ, στο πίσω μέρος του μυαλού όλων υπήρχε το ενδεχόμενο να ανεβάσει την μεταπωλητική του αξία στην παραγωγική ηλικία των 26, ώστε να φύγει κάποια στιγμή ακριβά σε ομάδα που θα κάλυπτε τις φιλοδοξίες του. Ούτε η τούρκικη Φενέρμπαξε τον ικανοποιούσε, ούτε τα 12 εκατομμύρια που έδινε η λονδρέζικη Γουέστ Χαμ ήταν αρκετά για τον Ολυμπιακό παρά την προοπτική της Premier League.

Ρήξη χιαστού ο Φορτούνης  - Η στιγμή του τραυματισμού του

Το νέο ακριβό συμβόλαιο που ανέβασε την τιμή του στα ύψη ήταν μονόδρομος εκείνη τη στιγμή. Και φυσικά ο Μαρινάκης το πλήρωσε, παρ ότι οι πιθανότητες να μπει ο Ολυμπιακός σε όμιλο του Champions Leageue σε ένα μήνα από τώρα, για να μπορέσει να κάνει ένα είδος απόσβεσης, δεν είναι με το μέρος του. Παράλληλα και η απόκτηση του Βαλμπουενά έγινε προς την ίδια κατεύθυνση: να υπάρχει ένας ακόμη σούπερ σταρ για το δημιουργικό κομμάτι της επίθεσης σε περίπτωση που δημιουργηθεί το απρόοπτο. Μόνο που σαν απρόοπτο υπολόγιζαν να είναι η πιθανή μεταγραφή του Φορτούνη και όχι ο τόσο σοβαρός τραυματισμός.

Οι χιαστοί είναι «άτιμο πράγμα». Από τις περιπτώσεις που ο χρόνος αποθεραπείας ξεπερνά τους 6 μήνες, ο κίνδυνος υποτροπής παραμένει μεγάλος, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι ο ποδοσφαιριστής θα έρθει ξανά στην κατάσταση που βρισκόταν. Δεκάδες τα τρανταχτά παραδείγματα ποδοσφαιριστών που είδαν την καριέρα τους να πηγαίνει πίσω ή και να καταστρέφεται με πλέον διάσημη περίπτωση του Βραζιλιάνου Ρονάλντο ο οποίος ταλαιπωρήθηκε όσο κανένας άλλος στην καριέρα του και ουσιαστικά δεν μπόρεσε να ξαναγυρίσει ποτέ στο επίπεδο που βρισκόταν.

Ronaldo The Worst Injury

Το είδαμε πρόσφατα και με τον Μάνταλο στην ΑΕΚ, ο οποίος γύρισε, μα δεν κατάφερε ως τώρα να γίνει αυτός που ξέραμε. Το μόνο καλό, πως ο Φορτούνης είναι πάρα πολύ γυμνασμένος. Άντεχε, άλλωστε, να χρησιμοποιείται συνέχεια αποτελώντας το βαρόμετρο της καλής ή κακής απόδοσης του Ολυμπιακού. Πέρυσι ήταν σχεδόν αναντικατάστατος: 43 αγώνες, με 3.279 λεπτά, 17 γκολ και 16 ασίστ χωρίς να υπολογίζεται η συνεισφορά του στην Εθνική ομάδα, όπου τον θυμόμαστε στο τελευταίο ματς με την Αρμενία να παίζει «μόνος του» ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο σε ματς που έγινε αρχές Ιουνίου! Μάλιστα πριν ένα μήνα πήρε μαζί του στη Μύκονο τον γνωστό Γερμανό γυμναστή με τον οποίο κάνει προ-προετοιμασία και στα πρώτα φιλικά έδειχνε μια χαρά.

Όπως και να ’χει, η ζημιά είναι πλέον διπλή. Και για τον ίδιο που είχε επενδύσει σε μια καριέρα άλλου επιπέδου με μια πιθανή μεγάλη μεταγραφή και για τον Ολυμπιακό που περίμενε να τον αξιοποιήσει αγωνιστικά και οικονομικά. 

Πλέον το διαθέσιμο μπάτζετ δεν επιτρέπει κανονικό αντικαταστάτη. Μάλιστα, ο προπονητής Πέδρο Μαρτίνς μιλώντας μετά τον τραυματισμό, ο οποίος είχε θεωρηθεί με πρώτη ματιά «επιπόλαιος», είχε πει ότι ο Βαλμπουενά θα ήταν ο αντικαταστάτης σε περιπτώσεις απουσίας του Φορτούνη χωρίς να φαντάζεται αυτό που θα μάθαινε λίγες ώρες αργότερα. Το πολύ πολύ να έρθει ο Καρβάλιο από την Νότιγχαμ Φόρεστ για να υπάρχει μια ακόμη φτηνή εναλλακτική με δεδομένο ότι ο Μπρούνο που τον πήραν από τον Ατρόμητο δεν πείθει.

Αυτή είναι η κατάσταση και κάπως έτσι θα πορευτεί ο Ολυμπιακός...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ