Αθλητισμος

Οι ρεαλιστικές ελπίδες για βαλκανικό EURO ή Μουντιάλ

Τι να περιμένουμε την επόμενη τριετία από τη σύμπραξη Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μνημόνιο συνεργασίας Βαλκανίων
Μνημόνιο συνεργασίας Βαλκανίων / © INTIME SPORTS/ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

EURO 2028 ή Μουντιάλ 2030; Βαλκανική συμμαχία για τη διεκδίκηση μίας εκ των δύο σπουδαίων διοργανώσεων

Ο κύβος ερρίφθη, οι υπογραφές έπεσαν στη Θεσσαλονίκη και η βαλκανική συμμαχία ξεκινά τη δύσκολη προσπάθειά της για τη διεκδίκηση μίας εκ των δύο σπουδαίων διοργανώσεων.

Η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία πιάνουν δουλειά για να συγκροτήσουν δυνατούς φακέλους για την κοινή ανάληψη του EURO 2028 ή του Μουντιάλ 2030.

Όπως παραδέχθηκε και ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ρεαλιστικός στόχος είναι το EURO.

Χωρίς πολλά έξοδα, οι τέσσερις χώρες θα μπορούσαν να επωμιστούν τη διοργάνωση 12 αγώνων στην καθεμία και να φέρουν εις πέρας την αποστολή με επιτυχία.

Εκεί θα δοθεί το βάρος, αφού η υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 δεν έχει καμία τύχη. Όχι μόνο γιατί οι χώρες μας είναι αντιεμπορικές, αλλά κι επειδή πρόκειται για το «χρυσό Μουντιάλ», στην επέτειο των 100 χρόνων από τη διεξαγωγή του πρώτου.

Γι’ αυτό έχουν «φαγωθεί» όλοι πως θα γίνει στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή, δηλαδή στην πρώτη διοργανώτρια, που μαζί με τους γείτονές της έφτασε στον τελικό το 1930. Πάντως, ρεαλιστικά το πρώτο φαβορί είναι η Αγγλία. Επειδή είναι η πατρίδα του ποδοσφαίρου, επειδή της «χρωστάνε» μία διοργάνωση μετά το προηγούμενο και το επόμενο Μουντιάλ που πήγαν σε Ρωσία και Κατάρ εν μέσω σκιών για σκάνδαλα και ακόμη διότι αυτό του 2026 θα γίνει ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, πολύ κοντά δηλαδή στη Λατινική Αμερική.

Άρα το Μουντιάλ καλό είναι να το ξεχάσουμε και να αφοσιωθούμε στο EURΟ. Άλλη υποψηφιότητα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, ενώ γι’ αυτό του 2024 υπήρξαν μόλις δύο: Της Γερμανίας που νίκησε και της Τουρκίας. Αν το επιχειρήσουν ξανά οι γείτονες δεν θα έχουν καμία τύχη, κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Ο… αγώνας θα διαρκέσει για τρία περίπου χρόνια, αφού μέσα στο 2022 αναμένεται να δοθούν τα χρίσματα από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ