Αθλητισμος

Τι σημαίνει το Μουντιάλ για τον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Νεϊμάρ, τον Γκριεζμάν, τον Σαλάχ;

Ζούμε στην εποχή που νικάνε οι ομάδες και όχι οι μονάδες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 663
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2919288_xbig-lnd.jpg

Στα τελευταία Μουντιάλ φαίνεται η μετάλλαξη που έχει υποστεί το ποδόσφαιρο, δίχως να δίνουμε στη λέξη αρνητική χροιά. Τα μεγάλα αστέρια που περιμένει κανείς να λάμψουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν ανταποκρίνονται πάντα στις προσδοκίες, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό ο Μέσι δεν έχει κατακτήσει τίποτα με την εθνική Αργεντινής ή ο Ρονάλντο γνωρίζει ότι δύσκολα θα πάρει αυτό το τρόπαιο με την Πορτογαλία. Ζούμε στην εποχή που νικάνε οι ομάδες και όχι οι μονάδες. Η φανταστική Ισπανία του 2010, η πολύ δυνατή Γερμανία του 2014… Παρ’ όλα αυτά, οι λιγότεροι σχετικοί με το ποδόσφαιρο είναι βέβαιο ότι θα κάτσουν να δουν επιλεκτικά κάποια παιχνίδια του Μουντιάλ. Κυρίως τις μεγάλες ομάδες και τους σταρς που γνωρίζουν ακόμη και οι πέτρες.

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ

Όλο το βάρος του κόσμου είναι στους λεπτεπίλεπτους ώμους του. Η σύγκριση με τον Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα εστιάζεται στο γεγονός ότι ο νυν παίκτης της Μπαρτσελόνα δεν έχει κατακτήσει τίποτα με την Αργεντινή. Ούτε Μουντιάλ, ούτε Κόπα Αμέρικα. Αυτό που δυσχεραίνει τη θέση του Λίο είναι η ποιότητα των παικτών που έχει δίπλα του. Αγουέρο, Ντι Μαρία, Ιγκουάιν, Ντιμπάλα και πάει λέγοντας. Το πρόβλημά τους είναι ότι όλοι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν ομάδα. Στη Ρωσία θα δείξει αν θα τα καταφέρουν ή θα αποκτήσουν οριστικά τη στάμπα των losers.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό «εγώ» στον κόσμο τα έχει βρει μια χαρά με τον Φερνάντο Σάντος. Ο προπονητής που αγαπήθηκε και στην Ελλάδα αφήνει στον Κριστιάνο όλες τις ελευθερίες και κοιτάζει πώς θα κάνει ομάδα τους άλλους 22. Το κόλπο έπιασε στον απόλυτο βαθμό προ διετίας στη Γαλλία, όταν οι Πορτογάλοι κατέκτησαν το EURO και μάλιστα με τον CR7 τραυματία και αποχωρήσαντα στον τελικό. Ο Ρονάλντο θα θέλει να βάλει όλα τα γκολ, θα σουτάρει από παντού, αλλά κανείς δεν θα γκρινιάζει όπως στη Ρεάλ.

ΝΕΪΜΑΡ

ΝΕΪΜΑΡ

Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, ο Κολομβιανός Σούνιγκα λίγο έλειψε να τον αφήσει ανάπηρο με το χτύπημα στη σπονδυλική στήλη. Στο πρώτο ματς χωρίς τον Νεϊμάρ, η Βραζιλία διασύρθηκε από τη Γερμανία με 7-1, όμως από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Ο Νεϊμάρ είναι διαθέσιμος, έστω κι αν προέρχεται από τρίμηνο τραυματισμό, αλλά το κυριότερο είναι πως δίπλα του υπάρχουν αρκετοί παίκτες για να τον πλαισιώσουν: Φιρμίνο, Κουτίνιο, Γκάμπριελ Ζεσούς, Ντάγκλας Κόστα. Και ένας προπονητής ονόματι Τίτε που έχει… ανακαινίσει μία «σελεσάο» που έμοιαζε βαρετή. Ο Νεϊμάρ ίσως μας απασχολήσει περισσότερο από τα υπόλοιπα αστέρια. Τόσο μέσα στο Μουντιάλ όσο και μετά απ’ αυτό. Υπάρχει και μια μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης που μπορεί να γίνει πραγματικότητα…

ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

Έστω και χωρίς τον Καρίμ Μπενζεμά, η Γαλλία έχει επιστρέψει στα υψηλά ποδοσφαιρικά στρώματα. Ίσως να μην την υπολογίζει κανείς, λησμονώντας πως έφτασε στον τελικό του EURO προ διετίας. Κι ας έπαιζε στην έδρα της κι ας έχασε στον τελικό. Αυτός που αποτελεί την αιχμή του δόρατος –όπως έλεγαν κι οι παλιοί αθλητικοί γραφιάδες– είναι ο Αντουάν Γκριεζμάν. Γρήγορος, εύστροφος, «δολοφονικός» απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα και εμφανίσιμος. Έχει όλο το πακέτο ενός σταρ. Η θητεία του στην Ατλέτικο Μαδρίτης τον έχει κάνει σεβαστό σε όλο τον πλανήτη, αλλά δεν τον τοποθετεί ψηλά στη λίστα με τ’ αστέρια. Αυτό θα γινόταν με τη μεταγραφή του π.χ. στην Μπαρτσελόνα, όμως μια μετακίνηση που έμοιαζε δεδομένη προ μερικών εβδομάδων σήμερα είναι αμφίβολη. Ο Γκριεζμάν σκέφτεται σοβαρά να συνεχίσει στη δεύτερη ομάδα της Μαδρίτης κι ας μη γίνει ποτέ σαν τον Μέσι.

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΑΛΑΧ

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΑΛΑΧ

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην τον συμπαθεί. Άπαντες θέλουν να δουν τα ματς της Αιγύπτου, να δουν αυτό τον διαολεμένο επιθετικό να παίζει μόνος του απέναντι στα θηρία. Κι ας ξέρουν ότι μπορεί να χάσει, κι ας γνωρίζουν πως η Αίγυπτος δύσκολα θα πάει μακριά σε αυτό το Μουντιάλ. Ο επιθετικός της Λίβερπουλ θα ταξιδέψει στη Ρωσία, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα μπορέσει να συμμετέχει στη δράση. Ο τραυματισμός που υπέστη στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ δεν ήταν αποτρεπτικός για να βρεθεί στην αποστολή των Αφρικανών, όμως είναι ικανός να τον αφήσει έξω για 1-2 ματς ή να μην του επιτρέψει να αγωνιστεί στο 100%. Μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως, όλη η Αίγυπτος θα προσεύχεται στον Αλλάχ για να δει τον «βασιλιά» της να πατάει το χορτάρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ