Αθλητισμος

It’s Showtime!

Ξεκινά απόψε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ και αναμένεται πιο συναρπαστικό από ποτέ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376985-778156.jpg
EPA/CJ GUNTHER

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά το ΝΒΑ είναι κάτι που απασχολεί -έστω κι επιδερμικά- τους περισσότερους έλληνες φιλάθλους.

Από τη μέρα που μπήκαν στη ζωή μας ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Λάρι Μπερντ και κυρίως ο Μάικλ Τζόρνταν, το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού.

Παρότι με τα χρόνια αυξομειώνεται, παραμένει σταθερά μεγάλο και στην εποχή μας είναι αυξημένο όσο ποτέ άλλοτε. Από τη μία υπάρχουν και πάλι τεράστια αστέρια σαν τον Λεμπρόν Τζέιμς, τον Στεφ Κάρι, τον Κέβιν Ντουράντ. Κι από την άλλη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένας λόγος για να δεις και να χαρείς μπάσκετ. Κι αφού ένα δικό μας παιδί, έχει τρελάνει τους Αμερικάνους, πως θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με τους Έλληνες φίλους του μπάσκετ και όχι μόνο.

Παρότι η διαφορά ώρας δεν ευνοεί τη live τηλεθέαση των αγώνων για την πλειονότητα του κοινού (τα περισσότερα ματς διεξάγονται από τις 2 ως τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος), το ΝΒΑ έχει φροντίσει να βρει τον τρόπο, να ενημερώνει τους πάντες ανά την υφήλιο.

Το πρωτάθλημα που σε «βάζει στο παιχνίδι»

Στα γούστα του καθενός δεν μπορεί να παρέμβει κανείς. Σε αρκετούς δεν αρέσει το μπάσκετ, κάποιοι μπασκετόφιλοι θεωρούν το ΝΒΑ κάτι σαν… τσίρκο κι απωθούνται από την εμπορευματοποίησή του, προτιμώντας το πιο «εγκεφαλικό», αμυντικογενές και σκληρό ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Όμως, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το θέαμα, το buzz που έχει το ΝΒΑ παγκοσμίως, αλλά και την οργάνωσή του. Είναι το πρωτάθλημα που βάζει τον απλό φίλαθλο «μέσα στο παιχνίδι» και του δίνει πρόσβαση σε κάθε πτυχή του.

Ένα απλό παράδειγμα: Κάθε μέρα, όλοι οι χρήστες του ίντερνετ παγκοσμίως μπορούν να δουν τα highlights της προηγούμενης βραδιάς. Όχι μόνο των αγώνων, αλλά και των παικτών ξεχωριστά. Υπάρχει μια τεράστια ομάδα «κοπτοραπτών», που ετοιμάζει κάθε μέρα τις καλύτερες στιγμές ενός παίκτη είτε αυτός έχει βάλει 40 πόντους σε ένα ματς, είτε δύο καλάθια.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 100 παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Ο αριθμός τους ξεπερνά τις 40. Και κάθε μέρα κάτοικοι όλων αυτών των κρατών, μπορούν με ένα απλό κλικ να καμαρώσουν τον δικό τους αθλητή με ένα απλό κλικ. Στο ΥouΤube. Την ίδια ακριβώς στιγμή, για να βρεις τα στιγμιότυπα ενός αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να γίνεις… χάκερ, που λέει ο λόγος.

Μεγάλες προσδοκίες

Το πρωτάθλημα του ΝΒΑ ξεκινά τα ξημερώματα και αναμένεται πιο συναρπαστικό από ποτέ. Τουλάχιστον, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Όπως μεγάλα είναι και τα χρηματικά ποσά που διακινούνται, απόρροια του νέου τηλεοπτικού συμβολαίου που υπεγράφη πέρυσι και αποφέρει στη διοργανώτρια (και κατά συνέπεια στις ομάδες που τα μοιράζονται) γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Κι αυτό το ποσό αφορά μόνο την αμερικανική τηλεόραση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι 9/10 μεγαλύτερα συμβόλαια στην ιστορία του ΝΒΑ υπεγράφησαν πέρυσι και φέτος. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Λεμπρόν, Ντουράντ, Ουέστμπρουκ! Ο φετινός μαραθώνιος του ΝΒΑ θα μας κρατήσει συντροφιά ως τον Ιούνιο, όταν και θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Ως τότε, έχουμε να δούμε ένα σωρό ματσάρες και στα μέσα Φλεβάρη το All Star Game, όπου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το βραβείο του MVP, ειδικά αν παίξει τόσο καλά όσο και πέρυσι.

Ο δρόμος προς τον τίτλο, η νέα μόδα και τα «υπερόπλα» Ανατολής και Δύσης

Στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ συμμετέχουν 30 ομάδες, χωρισμένες μισές-μισές σε ανατολική και δυτική περιφέρεια. Η σεζόν περιλαμβάνει 82 ματς για κάθε ομάδα και στο τέλος της κανονικής περιόδου, οι οκτώ πρώτες από κάθε περιφέρεια συνεχίζουν στα πλέι οφ. Παίζουν μεταξύ τους αγώνες και σε κάθε ζευγάρι, ο πρώτος που φτάνει στις τέσσερις νικες, προκρίνεται στην επόμενη φάση. Στον μεγάλο τελικό, όπου ο πρωταθλητής και πάλι πρέπει να κάνει τέσσερις νίκες, είναι το μοναδικό σημείο που συναντιέται στη φάση των πλέι οφ, μια ομάδα από την Ανατολή και μία από τη Δύση.

Η νέα μόδα στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, είναι η δημιουργία μικρών… all star ομάδων, κάτι που ήταν δύσκολο να συναντήσουμε ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5-6 ομάδες με ρόστερ γεμάτο… υπερόπλα, που θα διεκδικήσουν τον τίτλο και σίγουρα θα μας χαρίσουν συγκινήσεις ως το φινάλε της σεζόν.

Στην Ανατολή, συναντάμε πρώτα απ’ όλα τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, πρωταθλητές του 2016 και περσινούς φιναλίστ. Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι 33 ετών, αλλά τα πόδια του βαστάνε γερά ακόμα, ώστε να διεκδικήσει ένα ακόμη δαχτυλίδι πρωταθλητή, πριν αποχωρήσει του χρόνου, πιθανότατα για το Λος Άντζελες και του Λέικερς, για την τελευταία μεγάλη πρόκληση της καριέρας του. Δίπλα στον Λεμπρόν υπάρχει ο παλιόφιλος από την εποχή του Μαϊάμι, Ντούειν Ουέιντ, ο άκρως αποτελεσματικός ψηλός Κέβιν Λοβ, ο χαρισματικός πλέι μέικερ (μα άτυχος με τους τραυματισμούς) Ντέρικ Ρόουζ, όπως και το παιδί-θαύμα του πρωταθλήματος, ο κοντορεβυθούλης Αϊζάια Τόμας. Ο τελευταίος, πάντως, είναι τραυματίας από τον περασμένο Μάιο και θ’ αργήσει να γυρίσει. Μαζί τους μία πλειάδα αξιόλογων παικτών, που μπορούν να βοηθήσουν στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.

Στη Βοστώνη, νέο «αφεντικό» στο παρκέ είναι ο Κάιρι Ίρβινγκ. Μέχρι πέρυσι αστέρι στους Καβαλίερς, ζήτησε να φύγει από το πλάι (ή τη σκιά, όπως το πάρει κανείς) του Λεμπρόν και πήγε στους φιλόδοξους Σέλτικς. Εκεί συνάντησε έναν εντυπωσιακό σκόρερ όπως είναι ο Γκόρντον Χέιγουορντ και τον πανέξυπνο και ικανότατο σέντερ, Αλ Χόρφορντ. Πλην αυτού, όλο το υπόλοιπο ρόστερ είναι κατά πολύ κάτω των 30 ετών, δημιουργώντας μια νεανικά, φρέσκια, φιλόδοξη ομάδα. Το μόνο κακό είναι ότι ίσως αργήσουμε λίγο να τους δούμε να παίρνουν μπρος, αφού από τους 15 αθλητές, οι έντεκα αποκτήθηκαν φέτος.

Πολύ ωραία σύμπτωση, ότι σήμερα στις 3 τα ξημερώματα, το παρθενικό ματς του φετινού πρωταθλήματος είναι αυτό ανάμεσα σε Καβαλίερς και Σέλτικς, με τον Ίρβινγκ να γυρνά με το «καλημέρα» στο παλιό του σπίτι, όπου η υποδοχή δεν θα είναι καθόλου καλή.

Στη Δύση, το επίπεδο είναι πιο ανεβασμένο, τόσο σε επίπεδο μνηστήρων τίτλου όσο και γενικότερα.

Οι πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς είναι και φέτος το μεγάλο φαβορί, καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα παρέμειναν εκεί. Ο MVP των περσινών τελικών, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Στεφ Κάρι, ο Κλέι Τόμπσον. Παράλληλα, δεν έγιναν σοβαρές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Ο κορμός και όχι μόνο οι σούπερσταρς, είναι ακριβώς ο ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι Ουόριορς είναι κατ’ όνομα οι πολεμιστές, αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει περισσότερο στους Χιούστον Ρόκετς. Όλη η ομάδα παλεύει για κάθε μπάλα και στη μέση βρίσκεται ο ηγέτης, ο σκόρερ, ο περίφημος «μούσιας» του ΝΒΑ, ο Τζέιμς Χάρντεν. Από φέτος θα έχει ταίρι με τον δαιμόνιο πλέι μέικερ Κρις Πολ. Κύριο ζητούμενο στην προετοιμασία των Ρόκετς τις τελευταίες εβδομάδες, η μεταξύ τους χημεία, με τον προπονητή Μάικ Ντ’ Αντόνι να δοκιμάζει συστήματα όπου ο ένας οργανώνει, ο άλλος σκοράρει και τούμπαλιν. Αργά ή γρήγορα θα βρουν τον ρυθμό τους…

Η Οκλαχόμα είναι μία από τις πιο… αντιεμπορικές πόλεις του ΝΒΑ. Small market τη χαρακτηρίζουν οι Αμερικάνοι και αυτός είναι ο λόγος που πέρυσι αποχώρησε ο Ντουράντ. Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ έμεινε μόνος του και έκανε τα πάντα στην κυριολεξία. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με διψήφιο αριθμό πόντων, ριμπάουντ και ασίστ σε μέσο όρο, κάνοντας 42 τριπλ νταμπλ μέσα στη χρονιά. Φυσικά αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος, αλλά ήταν πολύ μόνος για να οδηγήσει τους Θάντερ στην κορυφή. Ε, φέτος δεν είναι. Η ομάδα του μοναχικού καβαλάρη, μετατρέπεται σε ομάδα των τριών καμπαλέρος, καθώς αποκτήθηκε ο Πολ Τζορτζ,  σταρ της Ιντιάνα, και ο Καρμέλο Άντονι, ο οποίος άφησε τη αγαπημένη του γενέτειρα Νέα Υόρκη για να πάει στην άσημη Οκλαχόμα, με σκοπό να διεκδικήσει έναν τίτλο.

Οι ειδικοί δεν βάζουν στο ίδιο ζύγι με τους παραπάνω, τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Κακώς. Διότι κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον τεράστιο κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς, τον άνθρωπο-προσωποποίηση του ποιοτικού μπάσκετ. Θα στηριχθεί αρκετά την παλιά φρουρά. Τον 40άρη Τζινόμπιλι, τον 37χρονο Πάου Γκασόλ, τον 35χρονο Τόνι Πάρκερ, τον 32 χρονο ΛαΜάρκους Όλντριτζ. Όμως, έχει καταφέρει να βρει τις λύσεις, όταν όλοι αυτοί δεν στέκονται καλά στα πόδια τους. Καταρχάς, αστέρι πια είναι ο Καουάι Λέοναρντ, ένας παίκτης που κάνει 100 δουλειές μέσα στο γήπεδο, σημαντικός υποψήφιος για MVP και φέτος. Μόνο που έχει ένα πρόβλημα τραυματισμού και θα χάσει τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Από ‘κει και πέρα, ο Πόποβιτς έριξε φέτος αρκετά τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ, έχει βάθος στον πάγκο με πολλούς νεαρούς παίκτες, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι διατηρεί την ικανότητα να αναδεικνύει νεαρούς μπασκετμπολίστες, έστω κι αυτοί προέρχονται από τα αζήτητα.

Αυτοί είναι λίγο-πολύ οι διεκδικητές του φετινού τίτλου. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες ομάδες που αξίζουν παρακολούθησης και θα παίξουν τον δικό τους ρόλο, με απώτερο στόχο ένα καλό πλασάρισμα ενόψει πλέι οφ. Είναι οι Τορόντο Ράπτορς, οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, οι Σίξερς από τη Φιλαδέλφεια με το άκρως νεανικό ρόστερ που θα κάνει θαύματα αν δεν έχει πάλι σοβαρούς τραυματισμούς. Κι ακόμη είναι οι Κλίπερς, η Νέα Ορλεάνη, το Φοίνιξ και –γιατί όχι- οι Λέικερς. Εννοείται πως δεν ξεχάσαμε τους Μιλγουόκι Μπακς. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ηγέτη, τον σκόρερ Μίντλετον δίπλα του υγιή πια και αρκετούς ακόμη νεαρούς ρολίστες. Μέσα στο 2018 θα επανέλθει από σοβαρό τραυματισμό ο εντυπωσιακά παραγωγικός φόργουορντ Τζαμπαρί Πάρκερ, αλλά το πρόβλημα με αυτόν είναι πως δεν θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ώστε να δημιουργήσει στο απώτερο μέλλον μία ακόμη εν δυνάμει all star ομάδα.

Οι Έλληνες του NBA

Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ. Άλλοι τρεις παίκτες συμμετέχουν στο φετινό πρωτάθλημα και όλα δείχνουν πως άπαντες θα παίξουν ρόλο στις ομάδες τους. Από πέρυσι οι Σακραμέντο Κινγκς έχουν δύο Ελληνόπουλα στη θέση του σέντερ. Τον Κώστα Κουφό και τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Ο Κουφός είναι από τους πλέον μαχητικούς και φιλότιμους ψηλούς στο ΝΒΑ και γι’ αυτό κάθε χρόνο βρίσκει θέση και λεπτά συμμετοχής σε μικρομεσαίες ομάδες. Πέρυσι τελείωσε τη σεζόν με 5,7 πόντους και 6,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης, σαφώς πιο άπειρος, μπήκε στην εξίσωση των Κινγκς στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, όταν πια κρίθηκε η μη συμμετοχή της ομάδας του στα πλέι οφ. Δεν τα πήγε καθόλου άσχημα (5,6 πόντοι 3,9 ριμπάουντ ανά αγώνα) και φέτος αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στο rotation. Δεν αποκλείεται σιγά-σιγά να παραγκωνίσει και τον Κουφό. Ειδικά αν ξανακάνει όσα και στο τελευταίο φιλικό με τους Ουόριορς, όπου πέτυχε τρίποντο και έριξε μια μεγαλοπρεπή τάπα στον Κάρι!

Τέλος, υπάρχει και ο ρούκι Τάιλερ Ντόρσεϊ. Αναφέρθηκε πολλές φορές μέσα στο 2017. Αρχικά γιατί πήγε ως το φάιναλ φορ του κολεγιακού πρωταθλήματος με το Όρεγκον και στη συνέχεια όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στην προετοιμασία για το Ευρωμπάσκετ, προφασιζόμενος τραυματισμό. Η αλήθεια είναι ότι ήθελε να κάνει ό,τι μπορούσε για να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ των Ατλάντα Χοκς, από τους οποίους έγινε ντραφτ στο νούμερο 41. Τα κατάφερε και δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα δούμε τον ομογενή γκαρντ στο παρκέ.

Παραλίγο να υπάρχει και πέμπτο δικό μας παιδί, αλλά ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ κόπηκε την τελευταία στιγμή από τους Γιούτα Τζαζ. Ο 24χρονος Καναδός σούτινγκ γκαρντ, έχει μητέρα τη Γεωργία Μήτρου και πρόπερσι αποφάσισε να προσθέσει και το δικό της όνομα στο επίθετό του και μάλιστα πρώτο.

Οι Ευρωπαίοι του ΝΒΑ

Πέρα από τους συμπατριώτες μας, υπάρχουν πάρα πολλοί γνώριμοί μας στο ΝΒΑ. Καταρχάς κάθε ομάδα διαθέτει τουλάχιστον έναν Ευρωπαίο παίκτη. Η λίστα είναι τεράστια. Από τον Ντιρκ Νοβίτσκι και τους αδερφούς Γκασόλ, ως το φινλανδικό θαύμα που ακούει στο όνομα Μάρκανεν και βεβαίως τον Μίλος Τεόντοσιτς που στα 30 του αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του πέρα από τον Ατλαντικό. Και στα πρώτα φιλικά με τους Κλίπερς έχει γίνει ατραξιόν για τις ασίστ που μοιράζει.

Εξίσου πολλοί είναι και οι παίκτες που έχουν περάσει από την Ελλάδα. Για παράδειγμα στους Σανς συναντάμε φέτος τον Μάικ Τζέιμς, που ως τον Ιούνιο έπαιζε στον Παναθηναϊκό και είχε απέναντί του τον Μπιρτς, ο οποίος από τον Ολυμπιακό πήγε στους Ορλάντο Μάτζικ. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν τις θυμάται κανείς. Φέτος θα δούμε σε πολλά παιχνίδια των Μπόστον Σέλτικς, έναν γεροδεμένο ψηλό ονόματι Άρον Μπέινς. Ποιος θυμάται ότι το 2011 έπαιξε στον Ίκαρο Καλλιθέας; Μόνο οι συμπαίκτες, ο προπονητής του και αν…

Υπάρχει ταβάνι για τον Greek Freak;

Αυτή είναι η πέμπτη σεζόν του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ και τους Μιλγουόκι Μπακς και αυτά είναι τα βασικά στατιστικά τους, στις τέσσερις προηγούμενες χρονιές:

It’s Showtime!

Με μια απλή ματιά γίνεται κατανοητό, ότι κάθε χρόνο η εξέλιξή του είναι ραγδαία. Ξεκίνησε ως κομπάρσος, που γρήγορα έγινε ρολίστας την πρώτη διδακτική του σεζόν. Το 2014-15 πήρε φανέλα βασικού και βοηθούσε αρκετά, πρόπερσι έγινε δεύτερο βιολί και πέρυσι ο απόλυτος σταρ που είχαν χρόνια να δουν στο Μιλγουόκι.

Το ταβάνι του ποιο είναι; Και, κυρίως, πόσο καλύτερος μπορεί να είναι φέτος; Μεγάλες προσωπικότητες του ΝΒΑ όπως ο (παλαίμαχος πια) Κόμπε Μπράιαντ είναι απ’ αυτούς που τον πιστεύουν πολύ. Τόσο πολύ που τον θεωρεί σημαντικό υποψήφιο για MVP του φετινού πρωταθλήματος.

Το βασικό που πρέπει να κάνει ο Γιάννης είναι να βελτιώσει το μακρινό του σουτ. Στην πρώτη του χρονιά, το ποσοστό του στα τρίποντα ήταν ανεκτό. Στο 34,7%. Μετά ήρθε μια τεράστια πτώση με το απογοητευτικό 15,9% και στις δύο τελευταίες του χρονιές κάνει προσπάθειες, αλλά δεν προσεγγίζει καν το 30%.

Με ύψος 2.11 ο Αντετοκούνμπο είναι ένας χαρισματικός πόιντ φόργουορντ. Μπορεί να μαρκάρει παίκτες κάτω από το καλάθι, μπορεί να σκοράρει κοντά στο καλάθι, αλλά ο ρόλος του είναι να κατεβάζει την μπάλα σαν πλέι μέικερ και να ξεκινά τις περισσότερες προσπάθειές του μακριά από τη ρακέτα. Άρα το μακρινό σουτ, του είναι αναγκαίο για να φτάσει σε ηλικία 23 ετών στο υψηλότερο σκαλοπάτι του πρωταθλήματος, δίπλα στα μεγαθήρια.

Αυτός που είναι υπεραισιόδοξος είναι ο Κέβιν Ντουράντ, που δήλωσε προ μερικών ημερών ότι ο Γιάννης μπορεί να γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών! Και, ναι, εννοεί καλύτερος του Τζόρνταν!

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο στη ζωή μου. Είναι τρομακτικός παίκτης και ακόμη πιο τρομακτικά τα προσόντα του και τα περιθώρια εξέλιξής του. Είναι με διαφορά ο αγαπημένος μου παίκτης που απολαμβάνω να βλέπω» είπε ο Ντουράντ. Κι αφού τον απολαμβάνει ο πρωταθλητής, γιατί όχι κι εμείς;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ