Visual Browsing
νέο Renault Clio

Πήγαμε τη μούσα Clio στον θρόνο της στον Ελικώνα

Ποια είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά του δημοφιλούς supermini της γαλλικής μάρκας
Παρουσίαση του νέου Renault Clio: Η έμπνευση για το όνομά του, τα χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός του

Ταυτότητα 
Είναι το μοντέρνο και πιο σπορτίφ Renault Clio από ποτέ. Το νέο Clio βασίζεται στο DNA που «ευθύνεται» για αυτή την 30χρονη αδιάκοπη εμπορική επιτυχία.

Μαθήματα ιστορίας
Το Renault Clio είναι το δημοφιλές supermini της γαλλικής μάρκας, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού έρχεται το όνομά του και τι σημαίνει; To Renault Clio πήρε το όνομά της από την Κλειώ, αρχαία ελληνική μούσα ή θεά της ιστορίας.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, υπήρχαν εννέα κύριες μούσες, ή κόρες του Δία και της Μνημοσύνης (η θεά της μνήμης), οι οποίες λέγεται ότι καθεμιά είναι η άμεση έμπνευση και η προσωποποίηση μιας από τις πιο πολιτισμένες λειτουργίες της ανθρωπότητας. Η «κατοικία» τους, σύμφωνα με τη μυθολογία, βρισκόταν στο όρος Ελικώνας στην Κεντρική Ελλάδα.

Ενώ η Κλειώ (Clio) συσχετίστηκε με τη μελέτη της ανθρωπότητας για την ιστορία, υπάρχουν επίσης η Καλλιόπη (επική ποίηση), η Ερατώ (ερωτική ποίηση), η Ευτέρπη (φλάουτα και λυρική ποίηση), η Μελπομένη (τραγωδία), η Πολύμνια (ιερή ποίηση), η Τερψιχόρη (χορός), η Θάλεια (Thalia, η οποία επίσης έγινε μοντέλο της Renault / κωμωδία και ποιμαντική ποίηση), και η Ουρανία (αστρονομία).

Σχετικα
Απονομή του βραβείου «Αυτοκίνητο του 2021» στην TEOREN Motors
Απονομή του βραβείου «Αυτοκίνητο του 2021» στην TEOREN Motors

Το Clio ακούγεται επίσης πολύ σαν το Cleo, το οποίο είναι μια συντομευμένη έκδοση του Cleopatra. Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο Clio το 1990, υπήρχε η γενική άποψη ότι τα μικρά αυτοκίνητα της πόλης ήταν για γυναίκες, οπότε ίσως αυτό είναι κάτι που έπαιξε ρόλο στην επιλογή του ονόματος Clio από τη Renault.

Μία άλλη θεωρία λέει ότι η επιλογή του ονόματος έγινε επειδή η Renault, ως γαλλική εταιρεία με ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό, ήθελε ένα «βαρύ» ιστορικό όνομα που να περικλείει χάρη και σοφία και να παραπέμπει ιστορικά στην κραταιά πορεία της μάρκας.

νέο Renault Clio
Σχετικα
Τι μας «έμαθε» ο Αρκτικός Κύκλος στο Ράλι Φινλανδίας
Τι μας «έμαθε» ο Αρκτικός Κύκλος στο Ράλι Φινλανδίας

Στον Ελικώνα
Στο «ιερό βουνό» πηγαίνεις μέσω Λειβαδιάς και από εκεί, στην έξοδο προς Αράχοβα, ακολουθείς τις πινακίδες «Κυριάκι-Ελικώνας» και μπαίνεις ουσιαστικά στη φημισμένη Ειδική Διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις από τη δεκαετία του ’80. Την άνοιξη εκεί τα χρώματα και τα αρώματα ξεπερνούν κάθε προσδοκία, ενώ το καθαρό οξυγόνο στην κορυφή του όρους των Μουσών σε κάνει να καταλάβεις γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι διάλεγαν με προσοχή τα σημεία που τοποθετούσαν τους μύθους τους.

Στο χωριό Κυριάκι, που παλιά τελείωνε και η ομώνυμη Ε.Δ. του Ακρόπολις, σταματήσαμε να φωτογραφίσουμε το νέο Clio στην οδό Μουσών, ενώ οι ταβέρνες του χωριού φροντίζουν να στέλνουν νοστιμιά και τσίκνα σε κάθε θύλακα της γεύσης σου.

Στο οροπέδιο του Ελικώνα αξίζει να παρκάρετε και να περπατήσετε στο δάσος. Η πλούσια χλωρίδα εξοντώνει κάθε εξωτερικό ήχο και οι μελωδίες των πουλιών που εναλλάσσονται με το μουσικό χαλί του θροΐσματος των δέντρων σε περνάνε σε άλλη διάσταση… Τέτοια που ίσως, αν είστε τυχεροί, ανάμεσα στις φυλλωσιές μπορεί να εμφανιστεί κάποια μούσα που ζηλεύει την εποχούμενη συνάδελφό της που μόλις παρκάρατε.

νέο Renault Clio

Γνωριμία
Το νέο Renault Clio βασίζεται πάνω στα δυνατά σημεία που έκαναν κάθε μία από τις τέσσερις προηγούμενες γενιές του να ξεχωρίζει, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο σε αυτή την εντυπωσιακή πορεία.

Από το 1990 που παρουσιάστηκε, το Renault Clio έγινε το πιο επιτυχημένο μοντέλο του Groupe Renault παγκοσμίως, με πωλήσεις πάνω από 15 εκατομμύριων αυτοκινήτων μέχρι σήμερα.

Αποτελεί το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στη Γαλλία, ενώ κατέκτησε και την κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας Β στην Ευρώπη, από το 2013 και μετά.

Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMF-B της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, την οποία αξιοποιεί πρώτο το νέο Clio, το οποίο και έχει πρόσβαση στη νέα ηλεκτρική και ηλεκτρονική αρχιτεκτονική της. Κατά αυτόν τον τρόπο, η νέα πλατφόρμα μπορεί να ενοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογίες, ανταποκρινόμενη στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

νέο Renault Clio

Αισθητική
Σχεδιασμένο με βάση την αρχή της «Εξέλιξης και Επανάστασης» (Evolution et Revulotion), το νέο Renault Clio έρχεται με πιο ώριμη σχεδίαση αμαξώματος και ένα πλήρως ανασχεδιασμένο εσωτερικό. Με πιο σμιλευμένες γραμμές και πιο αποφασιστικό εμπρός μέρος, το νέο Clio κερδίζει σε ζωντάνια και μοντέρνο χαρακτήρα, ενώ παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμο, παρά το ότι αποτελείται από 100% νέα μέρη.

Στο εσωτερικό του η επανάσταση είναι ξεκάθαρη. Η πλήρως ανασχεδιασμένη καμπίνα των επιβατών είναι εμπνευσμένη από ανώτερες κατηγορίες αυτοκινήτων, τόσο αναφορικά με την ποιότητα, όσο και με την προσφερόμενη τεχνολογία. Αυτά τα πλεονεκτήματα λειτουργούν προς όφελος όλων των αυτοκινητιστών, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη χρηστικότητα και άνεση.

νέο Renault Clio

Το νέο Renault Clio τίθεται επικεφαλής του στρατηγικού πλάνου του Groupe Renault «Drive the Future (2017-2022)», που παρουσιάστηκε το 2017 και έχει τρεις βασικούς πυλώνες:

  1. Ηλεκτροκίνηση: Μέχρι το 2022 το Groupe Renault θα διαθέσει 12 ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα του. Το νέο Clio θα είναι το 1ο με υβριδικό κινητήρα E-Tech, που βασίζεται σε τεχνολογία εξελιγμένη από τη Renault.
  2. Συνδεσιμότητα: Μέχρι το 2022 η εταιρεία στοχεύει σε όλες τις βασικές αγορές της τη διάθεση 100% συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Το νέο Renault Clio αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη αυτής της δυναμικής, με το νέο συνδεδεμένο σύστημα Multimedia υψηλής τεχνολογίας.
  3. Αυτονομία: Μέχρι το 2022, το Groupe Renault θα διαθέτει 15 μοντέλα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Το νέο Renault Clio είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς είναι εξοπλισμένο με συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που καθιστούν την αυτόνομη οδήγηση μια προσιτή πραγματικότητα σε αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Η Renault Sport παρουσιάζει την έκδοση R.S. Line στο νέο Clio, αντικαθιστώντας έτσι σταδιακά την παλαιότερη GT-Line. H έκδοση GT-Line ήταν πρωτοπόρος στα πακέτα σπορ αναβάθμισης της εμφάνισης και ενδυνάμωσε τη στρατηγική της Renault Sport σε όλες τις αγορές από το 2010. Με αναβαθμισμένο και πλουσιότερο περιεχόμενο, η νέα έκδοση R.S. Line αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μία αλλαγή ονόματος.

νέο Renault Clio

Όλες οι εκδόσεις του νέου μοντέλου εφοδιάζονται με παρμπρίζ που έχει επίστρωση από ηχοαπορροφητικό φιλμ. Οι πόρτες και τα παράθυρα του νέου Clio διαθέτουν διπλές τσιμούχες ώστε να περιοριστούν οι αεροδυναμικοί θόρυβοι. Όλες οι παραπάνω βελτιώσεις συντελούν στον περιορισμό κατά 2dB του επιπέδου θορύβου μέσα στην καμπίνα σε ταχύτητες από 0 έως 130 χλμ./ώρα.

Το ηχοσύστημα Bose περιλαμβάνει δύο έξτρα tweeters στα πάνελ των πίσω θυρών που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο Clio, καθώς και ένα νέο και εξαιρετικά περιορισμένων διαστάσεων – subwoofer με την ονομασία Fresh Air SpeakerTM (FAS) – που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μοντέλο της Renault.

νέο Renault Clio

Η τεχνολογία Renault Multi-Sense ενσωματώνεται και στο Clio με στόχο την εξατομίκευση της εμπειρίας οδήγησης. Σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση του κινητήρα, το σύστημα έχει τη δυνατότητα ρύθμισης του συστήματος διεύθυνσης, του εσωτερικού φωτισμού και της ψηφιακής οθόνης που αντικαθιστά τον πίνακα οργάνων, το Multi-Sense σας επιτρέπει να προσαρμόσετε το όχημά σας σύμφωνα με τη διάθεσή σας προσφέροντας, ουσιαστικά, την εμπειρία από πολλά αυτοκίνητα σε ένα.

Το σύστημα διαθέτει 3 προγράμματα:

  1. Eco, για μείωση της κατανάλωσης και περιορισμό των εκπομπών του CO2
  2. Sport, για περισσότερη οδηγική ευχαρίστηση, ευελιξία και αμεσότητα στις αντιδράσεις
  3. My Sense (εργοστασιακή ρύθμιση), για εξατομίκευση της εμπειρίας σας.

Στο πορτμπαγκάζ έχουμε διαθέσιμα 391 λίτρα, που είναι η μεγαλύτερη χωρητικότητα  στην κατηγορία.

νέο Renault Clio

Μηχανικά
Το νέο Clio διατίθεται με ευρεία γκάμα νέων βενζινοκινητήρων και κινητήρων diesel, με ιπποδυνάμεις που κυμαίνονται από τους 75 μέχρι τους 130 ίππους. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν το 1.0 TCe των 100 ίππων

Επιπρόσθετα, και για πρώτη φορά στο Groupe Renault, από το 2020 το νέο Clio θα διατίθεται και με το υβριδικό σύστημα κίνησης με την ονομασία E-Tech. Συνολικά οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εννέα προτάσεις και συνδυασμούς κινητήρων/κιβωτίου ταχυτήτων.

Με τους κινητήρες 1.0 TCe και 1.3 TCe που έχουν εξελιχθεί από τη συνεργασία Renault-Nissan-Mitsubishi, αλλά και τον E-Tech που έχει εξελιχθεί από την ίδια τη Renault, το νέο Clio ενσαρκώνει ιδανικά τις συνέργειες μεταξύ Groupe Renault και των συνεργατών του.

νέο Renault Clio

Ο υβριδικός κινητήρας E-Tech έχει εξελιχθεί και κατοχυρωθεί από το τεχνικό τμήμα της Renault. Χρησιμοποιεί τον νέας γενιάς βενζινοκινητήρα 1.6 που έχει επανασχεδιαστεί ειδικά για την περίσταση. Ο συγκεκριμένος κινητήρας πλαισιώνεται από 2 ηλεκτροκινητήρες, ένα πρωτοποριακό πολύ-λειτουργικό κιβώτιο ταχυτήτων και μία μπαταρία 1.2 kWh.

Το νέο Clio διαθέτει την πιο πλήρη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης στην κατηγορία του. Στόχος αυτών είναι η απλοποίηση της οδήγησης, η ενίσχυση του βαθμού ασφαλείας και η απόλυτη εξασφάλιση του οδηγού. Τα συστήματα αυτά χωρίζονται σε τρείς ενότητες: Οδήγηση, Παρκινγκ (ομαδοποιημένα στο σύστημα Renault Easy Drive) και Ασφάλεια.

Χάρη στην ευρεία γκάμα βοηθημάτων οδήγησης, το νέο Clio κατέκτησε τη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές ασφαλείας του οργανισμού Euro NCAP, και έγινε έτσι το 22ο μοντέλο του Ομίλου Renault που επιτυγχάνει τη μέγιστη βαθμολογία.

νέο Renault Clio

Τιμή
Η τιμή εκκίνησης της έκδοσης του νέου Clio 1.0 SCe 75 PS Authentic αρχίζει από τις 13.490 ευρώ.

Info
Πληροφορίες για το νέο Renault Clio εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5