Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 25-31 Μαΐου 2020

Το πρόβλημα με τα fake news είναι ότι διάφοροι χαρακτηρίζουν έτσι τις ειδήσεις.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 742
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1.000 ονόματα θανόντων από κορωνοϊό αναγράφονταν στο πρωτοσέλιδο των «New York Times»

Τα νέα της εβδομάδας, 25-31 Μαΐου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς στη νέα στήλη της ATHENS VOICE

25% της Lufthansa θα αποκτήσει το Γερμανικό Δημόσιο κατά τη διαδικασία διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας, η οποία και αναμένεται να «κλείσει» πολύ σύντομα. Σύμφωνα με το σχέδιο, το κράτος θα αποκτήσει επίσης δικαίωμα βέτο και δύο θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το κόστος διάσωσης εκτιμάται στα 9 δισ. ευρώ.

70% του προσωπικού της έχει «βγάλει» σε αναστολή εργασίας η Aegean Airlines. Γλιτώνοντας προφανώς και τα αντίστοιχα κόστη μισθοδοσίας. Ίσως γι’ αυτό να μην προχώρησε σε περικοπές μισθών για το (συνήθως υψηλόμισθο) διοικητικό προσωπικό. Κάτι που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εξετάζει να κάνει από δω και πέρα...

516,9 εκατ. ευρώ ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της Aegean στο τέλος του 2019. Ωστόσο σε αντίθεση με τη Lufthansa, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, μεγαλομέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας, ζητά κρατική ενίσχυση αλλά δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει ποσοστό της εταιρείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

15% του μετοχικού κεφαλαίου της Renault κατέχει ήδη το Γαλλικό Δημόσιο στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault και ενώ η γαλλική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο κρατικής ενίσχυσης προκειμένου να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

2n φορά στο Ζάππειο εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα για την παρουσίαση του φιλόδοξου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ». Η παρακολούθηση του οποίου προϋποθέτει ότι το ακροατήριο όντως πιστεύει πως μείναμε όρθιοι την πρώτη φορά.

100% κάλυψη της απώλειας μισθού των εργαζομένων είναι το highlight της εκδήλωσης. Προφανώς προσδοκάται κοσμοσυρροή από CEO’s και λοιπά υψηλόμισθα στελέχη επιχειρήσεων που αναμένεται να χειροκροτήσουν μια τέτοια πρόταση.

47,6% των αρμεγομένων γιδιών της Ε.Ε. βρίσκονται στην Ελλάδα, δίνοντας στη χώρα μας μια αδιαμφισβήτητη πρωτιά στον κλάδο της γιδοτροφίας. Το σύνολο των γιδιών που εκτρέφονται στη χώρα φθάνει τα 4,5 εκατομμύρια.

23,8 εκατομμύρια νοικοκυριά εκτός Ηνωμένων Πολιτειών είδαν στο Netflix το ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ «ερ» Τζόρνταν με τίτλο «The Last Dance» μόνο τον πρώτο μήνα που ήταν διαθέσιμο. 

«The Last Dance», το ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν στο Netflix

1,9 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι είναι σήμερα η συνολική καθαρή αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων του και βγάζει ακόμη και σήμερα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη, συμπεριλαμβανομένων φυσικά όσων βρίσκονται ακόμη στο παρκέ.

2 μέτρα ύψος ήταν το άτυπο όριο που είχαν θέσει εκείνη την εποχή στελέχη της Adidas προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαιο χορηγίας με κάποιον παίκτη του NBA. Έτσι απέρριψαν τον Τζόρνταν ως «κοντό», το ύψος του οποίου ήταν 1,98.

16 στρέμματα εντός Ελλάδος φέρονται σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας SUN να καταπάτησαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες στον Έβρο. Η είδηση πυροδότησε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτήρισε fake news. Το πρόβλημα με τα fake news είναι ότι διάφοροι χαρακτηρίζουν έτσι τις ειδήσεις, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζεις ποια είναι όντως fake news και ποια απλώς χαρακτηρίζονται έτσι για λόγους προπαγάνδας.

24 Ιουλίου 1923 υπεγράφη η «Συνθήκη της Λωζάνης», με την οποία χαράχτηκε η συνοριακή γραμμή στον Έβρο. Ο έλληνας ΥΠΕΞ όμως έκανε λόγο για «μερικές δεκάδες μέτρα» για τα οποία «δεν πρέπει να δημιουργούνται εντάσεις». Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ ενώ η περιβόητη «ομάδα αλήθειας» (η οποία απηχεί πλήρως τις απόψεις της ΝΔ) τον εγκάλεσε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη δήλωση.

45% των Tweet που σχετίζονται με τον Covid-19 είναι γραμμένα από ρομπότ, σύμφωνα με έρευνα του Carnegie Mellon University στις ΗΠΑ, οι οποίοι εξέτασαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αναρτήσεις. Αυτή είναι η διαφορά της ενημέρωσης από έγκυρα και αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τη μαγική φράση το «διάβασα στα σόσιαλ» (γενικώς).

250 καταστήματα των brands Victoria's Secret και Pink προτίθεται να κλείσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία L Brands σε ΗΠΑ και Καναδά σαν συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι συνολικές πολώσεις της εταιρείας έπεσαν κατά 37% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Και να σκεφθεί κανείς ότι τα ζευγάρια έμεναν περισσότερο χρόνο σπίτι...

20.000 απολύσεις σχεδιάζει η Nissan παγκοσμίως. Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και το 2009, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. Η εταιρεία είχε απολύσει και τότε 20.000 εργαζόμενους.

71% ήταν η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα τον μήνα Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

46,8% μειώθηκε η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση και ενώ το lockdown δεν ξεκίνησε από την αρχή του μήνα.

45,7% ωστόσο μειώθηκε και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι.

3 ζώνες επικινδυνότητας προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, εξαιτίας του κορωνοϊού. Το πού κατατάσσεται κάθε περιοχή εξαρτάται από την πρόσβαση σε δομές υγείας αλλά και από τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ.

5 νοσοκομεία πυλώνες θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της υγειονομικής κρίσης για τη νησιωτική Ελλάδα. Τα νοσοκομεία αυτά βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Ρόδο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κανένα εξ αυτών δεν βρίσκεται στις Κυκλάδες.

1ος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ισραήλ που κάθεται στο εδώλιο, έγινε την περασμένη εβδομάδα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

3 είναι οι κατηγορίες που τον βαρύνουν. Αφορούν απιστία, απάτη και δωροληψία.

φορά ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Νετανιάχου μία εβδομάδα πριν το δικαστήριο. 

1.000 ονόματα αναγράφονταν στο πρωτοσέλιδο των κυριακάτικων «New York Times» σε ένδειξη μνήμης για τα περισσότερα από 100.000 θύματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. «Αυτοί οι 1.000 άνθρωποι εδώ δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόλις 1% του συνόλου. Κανένας τους δεν ήταν ένας απλός αριθμός» γράφει η εφημερίδα και εδώ εντοπίζεται η ουσία του πρωτοσέλιδου. Οι ρεπόρτερ και οι ερευνητές της εφημερίδας έψαξαν και βρήκαν τουλάχιστον μία φράση που αντιπροσώπευε τον κάθε έναν απ’ αυτούς. Respect.

1.000 ονόματα αναγράφονταν στο πρωτοσέλιδο των «New York Times»


Δύσκολα νούμερα με πολλά μηδενικά

«Υπάρχει κάποιος σοφός που λέει ότι όταν για την ασφάλειά σου θυσιάζεις την ελευθερία σου δεν θα έχεις ούτε ασφάλεια ούτε ελευθερία. Όταν δεις ένα έργο που δεν σου αρέσει δεν ξαναπάς στο σινεμά να το δεις, άρα δεν πρόκειται να ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Γενικά όλοι οι λαοί του κόσμου δεν θα το δεχτούν να γίνει ξανά. Πιστεύω ότι δεν ήταν πανδημία αλλά επιδημία. Αν ήταν πανδημία θα ήταν τα θύματα πολύ περισσότερα από της γρίπης».

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του «μέντιουμ από τα Θέρμια» (Κύθνος), κατά κόσμον Σταμάτη Γονίδη, για την πανδημία. Ο πραγματικά εξαιρετικός συνθέτης και τραγουδιστής, κατά δήλωσή του, ασχολείται εδώ και χρόνια με τη μελέτη της κβαντικής φυσικής. Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είχαν προκαλέσει προ τετραετίας οι δηλώσεις του απ’ αφορμή της εμφάνισής του στο Frangelico σύμφωνα με τις οποίες: «Δεν υπάρχει ζωή πουθενά, όλο το σύμπαν είναι νεκρό. Όποιος σας λέει για εξωγήινους και τέτοιες βλακείες είναι χαζομάρες. Αν υπάρχει ζωή θα υπάρχει σε άλλη μορφή. Εγώ ψάχνομαι πολύ με τα μεταφυσικά με την κβαντική φυσική, το αποτέλεσμα το δικό μου είναι το μυστήριο, είναι ο χρόνος»...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ