Αυτοκινηση

H M-Sport γιορτάζει 40 χρόνια

Μιλώντας για τον παράγοντα χρόνο και τα όσα αυτός μας διδάσκει με τον ιδρυτή της M-Sport, Malcolm Wilson

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 723
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
m-sport_1.jpg

Ο ιδρυτής της βρετανικής racing ομάδας M-Sport που βρίσκεται πίσω από όλες τις μεγάλες επιτυχίες της Ford ράλι, Malcom Wilson, μιλάει στην ATHENS VOICE.

Είναι από τους πλέον καταρτισμένους, ομιλητικούς, αλλά και προσηνείς ανθρώπους των ράλι σε βάθος ιστορίας! Κι αυτό γιατί η προσέγγιση του Wilson με τα ράλι δεν έγινε ούτε τυχαία, ούτε προέκυψε από «ατύχημα»… Ήταν επιλογή του.

m-sport_4.jpg

Η οικογενειακή επιχείρησή, η Μ-Sport, που βρίσκεται πίσω από όλες τις μεγάλες επιτυχίες των Ford στα ράλι από το 1995 και μετά, γιορτάζει φέτος τα 40 της χρόνια! Και πίσω από αυτήν, η οικογενειακή επιχείρηση του ιδίου, με ακλόνητο στέλεχος-υποστηρικτή-φρουρό τη σύζυγό του κυρία Elaine και τον διάδοχό του, υιό Matthew. Παράλληλα, θεωρεί τους εργαζόμενους σε στη M-Sport σαν «παιδιά του»!

Όλα άρχισαν στα τέλη του ’60 με αρχές του ’70, όταν ασχολούνταν στην οικογενειακή επιχείρηση που ήταν διανομέας ελαστικών, αλλά και αγωνιστικών εξαρτημάτων, στην περιοχή της Cumbria της Β.Δ. Αγγλίας. Μία ημέρα ρώτησε έναν πελάτη: «τι βρίσκετε στα ράλι και σας αρέσουν τόσο;». Και εκείνος αντί να του εξηγήσει, του πρότεινε να πάει σαν τρίτος επιβάτης (επιτρεπόταν τότε αυτό σε αρκετά βρετανικά ράλι) σε έναν αγώνα. Και πήγε. Και κάθισε στο πίσω κάθισμα μιας Mk1 Ford Cortina. Και στην πρώτη στροφή, όταν ο οδηγός «φλίκαρε» για να στρίψει, κάπου εκεί τον επισκέφτηκε το «μικρόβιο των ράλι». Έτσι άρχισαν όλα. Ήταν μόλις 10 ετών.

Ο άνθρωπος
Τον Malcolm Wilson, με τον οποίο αισθάνομαι ότι έχω μία μακρά, ζεστή, αλλά και ειλικρινή επαφή εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, τον έχω συναντήσει πάμπολλες φορές, είτε στην Ελλάδα, είτε σε αγώνες του εξωτερικού, είτε σε άλλα σημεία που συναντιόντουσαν οι δρόμοι μας. Ένας μεγάλος και αμοιβαίος σεβασμός έχει δημιουργήσει μία σταθερή βάση επικοινωνίας. Μου έχει πει πολλά, πάρα πολλά, ενώ από αυτά έχω γράψει λίγα και έχω κρατήσει για εμένα ακόμα περισσότερα. Γιατί πρέπει να γνωρίζεις και να σέβεσαι τα όσα σου εκμυστηρεύεται ο συνομιλητής σου, ειδικά αν κάποια από αυτά που σου λέει, θα ήθελες να τα βγάλεις στην επιφάνεια στο αμέσως επόμενο λεπτό.

m-sport_2.jpg

Οι κουβέντες μας στην πορεία των χρόνων αμέτρητες. Πραγματικά αμέτρητες… Και από αυτές, μόλις μετά βίας το 20-30% αφορούσε τους αγώνες. Η υπόλοιπη συζήτηση είχε να κάνει με τα πάντα: από την οικογένεια και τη σημασία της, τη σχέση του ως εργοδότης, την πολιτική, την οικονομία, τις παγκόσμιες εξελίξεις, μέχρι και το brexit… 

Και στον παρονομαστή, πάντα μα πάντα αναζητούσα μία διαφορετική απάντηση στην τελευταία ερώτηση που κάνω σε κάθε άνθρωπο που παίρνω συνέντευξη, ή συζητάω σποραδικά μαζί του, είτε γιατί θέλω να ακούσω την άποψή του. Και αυτή η ερώτηση είναι που έκανα και φέτος στο περιθώριο του Catalunya Rally στον Malcolm Wilson: «Τι είναι ο χρόνος για εσένα;»

«Ο χρόνος, ε; (σιωπή… κοίταγμα στο έδαφος…) Ο χρόνος περνάει απίστευτα γρήγορα. Ίσως για αυτό δεν μπορούμε να τον περιγράψουμε. Όταν ήμουν 40 ετών ένιωθα ότι είχα τα πάντα μπροστά μου. Σαν να θεωρούσα ότι ο χρόνος σταματάει. Και είχα τη δυνατότητα να κάνω ό,τι επιθυμούσα. Αλλά δεν ήταν έτσι. Κοιτάω πίσω και βλέπω ότι ήμουν 40 ετών πριν λίγες ημέρες… Και ξέρεις κάτι; Για να μη σκέφτομαι πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος, κάνω πολλά πράγματα. Είναι ο μόνος τρόπος. Tο να δημιουργείς» (όση ώρα μιλούσαμε, την ώρα που σκεφτόταν και μου απαντούσε για τον χρόνο, κοντοστάθηκε δίπλα μας ο Suninen, τον οποίο ο Wilson κοίταξε αλλά «δεν είδε», και λίγα δευτερόλεπτα μετά που έγινε αντιληπτό στον Φινλανδό οδηγό ότι απλά εκείνη την ώρα το αφεντικό του δεν ήταν «εκεί», σήκωσε τα χέρια με ευγένεια, έγνεψε καταφατικά και αποχώρησε χωρίς να αρθρώσει λέξη…)

m-sport_5.jpg

Τα γενέθλια
Ο διευθύνων σύμβουλος της M-Sport λοιπόν, Malcolm Wilson OBE, γιορτάζει τα 40 χρόνια στην επιχείρηση αυτή τη χρονιά. Από τη δημιουργία της  Malcolm Wilson Motorsport το 1979, η εταιρεία του έχει μεγαλώσει μέσα από τις επιτυχίες και η M-Sport λειτουργεί τώρα μια ακμάζουσα επιχείρηση που κατασκευάζει, εξελίσσει και πουλάει αυτοκίνητα σε χιλιάδες ιδιώτες που συμμετέχουν σε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα μηχανοκίνητα σπορ παγκοσμίως. Μαζί με αυτά, έχει την ευθύνη της συμμετοχής της Ford στο WRC, αλλά και τα πρωτότυπα της Bentley σε πρωταθλήματα Τουρισμού.

Τα λόγια του είναι ενδεικτικά: «Όταν ξεκίνησα τη Malcolm Wilson Motorsport ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα γίνει αυτό που είναι σήμερα. Ομοίως όταν η εταιρεία έγινε M-Sport και μετακομίσαμε στο Dovenby Hall, ποτέ δεν πίστευα ότι θα ξεπεράσουμε τον χώρο. Τώρα όμως διαθέτουμε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στην Κρακοβία και ολοκληρώνουμε την κατασκευή M-Sport Evaluation Centre, το οποίο θα αποτελέσει ένα μοναδικό κέντρο αριστείας για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη στη μηχανική των αυτοκινήτων. Είμαι πραγματικά αρκετά ταπεινός όταν κοιτάζω πίσω σε όλη την επιτυχία που έχουμε σημειώσει τα τελευταία 40 χρόνια, και πώς η εταιρεία αναπτύχθηκε. Αλλά τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση όλων των μελών της ομάδας που πέρασαν από τις πόρτες τόσο της M-Sport όσο και της Malcolm Wilson Motorsport. Η επιχείρηση είχε την ευλογία να συνεργαστεί με μερικούς φανταστικούς ανθρώπους και είναι εκείνοι που έχουν κάνει αυτή την επιτυχία δυνατή. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους έναν προς έναν».

(σ.σ. Η πάνω φωτογραφία είναι από την προσωπική αφιέρωση του Malcolm Wilson στον υπογράφοντα, στη φωτογραφία που βλέπετε ακριβώς από κάτω. Είναι το 2017 στην Ουαλία, όταν η M-Sport κερδίζει το νταμπλ στο WRC. Πίσω στη σκάλα η κ. Elaine. Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που αγκάλιασε όταν βγήκε από το motorhome για να συγχαρεί την ομάδα του. Σημείο αναφοράς της επαγγελματικής μου πορείας αυτό! Και κάτι ακόμα: σε κάθε αγώνα του WRC που ταξιδεύω, η M-Sport είναι το σπίτι μου.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ