Αυτοκινηση

Fanny Flutters Racing Team: «Αυτοκίνητα Θρύλοι» στις πίστες της Ελλάδας

Τι ακριβώς είναι ένα Legend Car; Η ομάδα που αλλάζει τα δεδομένα στον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό μιλά στην ATHENS VOICE

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Fanny Flutters Racing Team
© Fanny Flutters Racing Team

Η Fanny Flutters Racing Team θα «σαρώσει» την Ελλάδα με τα Legend Cars

«Το σίγουρο είναι πως ήρθαμε για να μείνουμε», δηλώνουν με αυτοπεποίθηση τα μέλη της Fanny Flutters Racing Team. Και αν δούμε το ενδιαφέρον από τον κόσμο αλλά και τις προσεχείς ενέργειες της ομάδας, αυτό ισχύει! Και δεν έχουν συμπληρώσει καν χρόνο από τη μέρα που ξεκίνησαν.

Μόνο για τον μήνα του Ιουλίου οι Fanny Flutters θα «σαρώσουν» την Ελλάδα με τα Legend Cars, weekend στις πίστες Σερρών και Σπάρτης, open και private HTTC events (Hellenic Time Trial Challenge ή αλλιώς Ελληνικό πρωτάθλημα δοκιμασίας χρόνου), επίσημη παρουσίαση της ομάδας και των αμαξιών, εκπαίδευση πάνω στο Legend Car, weekend στην Ιταλία… Φουλ ο Ιούλιος!

Η Fanny Flutters Racing Team έχει αναλάβει να αναπτύξει την νοτιοευρωπαϊκή αγορά των Legend Cars σε αποκλειστική συνεργασία με το Motodromo srl. Legend Cars Italia, υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Legend Cars Harrisburg. Πάνω από όλα προωθεί την ιδέα, την εκπαίδευση και την κουλτούρα γύρω από αυτά. Ίσως οι περισσότεροι εδώ να μην έχουμε καν ιδέα τι είναι ένα Legend Car.

© Fanny Flutters Racing Team
© Fanny Flutters Racing Team


Τι ακριβώς είναι ένα Legend Car για κάποιον που δεν γνωρίζει; Και ποιες οι ρίζες τους; Μας πηγαίνουν πίσω στα Αμερικάνικα hot rod ή είναι διαφορετικά;
Το 1o Legend Car κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1992 στο Charlotte Motor Speedway (σ.σ. στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ). Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και διασκεδαστική κατηγορία αγώνων αυτοκινήτου αλλά συγχρόνως και προσιτή για να συμμετέχει οποιοσδήποτε με χαμηλό κόστος αγοράς, χρήσης και συντήρησης. Τα Legend Cars για όσους δεν γνωρίζουν είναι ομολογκαρισμένα (FIA approved) μονοθέσια αγωνιστικά Αμερικανικής κατασκευής, πιστά αντίγραφα αμερικάνικων αυτοκινήτων παραγωγής της δεκαετίας του 1930-1940 σε κλίμακα 5:8. Όπως θα γνωρίζετε πολύ καλά τα Hot Rod είναι μετατροπές των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα, τα μοντέλα είναι τα: Chevy Coupe 1934, Chevy Sedan 1937, Chevy Coupe 1937, Ford Sedan 1934, Ford Coupe 1934, Ford Sedan 1937, Ford Coupe 1937, Ford Coupe 1940, Dodge Coupe 1937, Dodge Sedan 1937. Το 1992 ξεκίνησαν με κινητήρες Yamaha FJR-1.100cc και 1.200cc, ενώ στη συνέχεια έβαλαν κινητήρες XJR-1.200cc, 1.250cc και 1.300cc πάλι από την Yamaha. Κάποια από τα παραπάνω μοντέλα καταργήθηκαν το 2002 και συνέχισαν με δύο τύπους σασί το Coupe και το Sedan μέχρι και σήμερα. Πάνω από 25 χρόνια τα Legend Cars κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο με μόνες αλλαγές αυτές του κινητήρα και το 2005 στα φρένα. Το 2019 αναβάθμισαν το αμάξι τοποθετώντας για ακόμα μία φορά κινητήρα από την Yamaha το FZ-09 900cc, από το περιβόητο σε όλους Tracer.

© Fanny Flutters Racing Team
© Fanny Flutters Racing Team


Αγώνες με Legend Cars θα δούμε σύντομα στην Ελλάδα;
Φυσικά και θα έχουμε αγώνες με Legend Cars με διάφορες μορφές και σε διάφορες πίστες, εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός για τον οποίο τα φέραμε για να γίνουν αγώνες όπως και στο εξωτερικό από το 1992. Ήδη τα αμάξια μας κάνανε το ντεμπούτο τους με έναν «αγώνα επίδειξης» η λεγόμενη «παρέλαση» στον 2ο Πανελλήνιο Αγώνα Ταχύτητας με τριπλή εμφάνιση ανάμεσα στους  αγώνες και ευχαριστούμε θερμά την διοργάνωση για την πρόσκληση αυτή και κυρίως την Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής (ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α.) και πρωτίστως την Πρόεδρο του κα. Ψαράκου Φωτεινή για την θερμή φιλοξενία. Συζητάμε ήδη με αυτούς που πρέπει για να μπορέσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα την δημιουργία ενός θεσμού για Legend Cars. Έχοντας το franchise του Legend Cars Italia έχουμε τη δυνατότητα οργάνωσης και ελληνοιταλικών αγώνων εδώ και στην Ιταλία και δεν σας κρύβουμε ότι ανά πάσα στιγμή όταν είμαστε έτοιμοι εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε από 5-15 Ιταλικές συμμετοχές στην χώρα μας σε έναν υπέροχο αγώνα με τριάντα αυτοκίνητα. Να μην ξεχάσουμε να σας αναφέρουμε πως σκοπός μας είναι το 2020 να έχουμε δύο Ελληνικές συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Legend Cars.

© Fanny Flutters Racing Team
© Fanny Flutters Racing Team


Πως ξεκίνησε η ομάδα Fanny Flutters και ποια η ανάγκη για τη δημιουργία της;
Η ιδέα ήτανε του Francesco Giordano, ο οποίος είναι πολλά χρόνια αγωνιζόμενος στα καρτ αλλά και στην Φόρμουλα 3. Ήθελε να κάνει κάτι δικό του μιας και τελειώνει το Ιταλικό λύκειο φέτος. Ναι, μόλις πριν λίγες μέρες έγινε 20 χρονών! Εδώ και δύο χρόνια λοιπόν είχε βρει στο εξωτερικό τα αμάξια και είχε ερευνήσει την τάση που υπάρχει όπως και την ραγδαία ανάπτυξη των Legend Cars και είχε έρθει σε επαφή με τον Ιταλό αντιπρόσωπο. Παράλληλα, έψαχνε κάποιον να συνεργαστεί για να μπορέσει να το κάνει πραγματικότητα. Μετά από κάποιες άκαρπες προσπάθειες βρέθηκε με τον Δήμο Αρχοντούλη και εκείνος με την σειρά του άρχισε να κάνει recruit την ομάδα αλλά και να οργανώνει όλες τις σκέψεις του Francesco, προσθέτοντας αρκετές πινελιές για να μπορέσουμε σήμερα να φτάσουμε εδώ που είμαστε έχοντας στην ομάδας μας σχεδόν 20 άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων υπεύθυνοι για διαφορετικό κομμάτι ο καθένας τους. Επί της ουσίας, εκεί που βασιστήκαμε περισσότερο ήταν αρχικά η μοναδικότητα του προϊόντος αυτού κάθε αυτού και στη συνέχεια βοήθησε ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας και το τεράστιο κενό που υπάρχει στα αμιγώς μονοθέσια αγωνιστικά μεταξύ καρτ και φόρμουλες. Δυστυχώς, πολύς κόσμος που θέλει να μεταβεί από τα καρτ σε κάτι άλλο δεν μπορεί να το κάνει αφού οι φόρμουλες έχουν πολύ ακριβή συντήρηση. Πολλοί από αυτούς σταματάνε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, κάποιοι πάνε σε άλλα αθλήματα όπως το jet ski και το motocross, ενώ κάποιοι άλλοι πάνε στα αυτοκίνητα. Το πιο σύνηθες φαινόμενο πάντως είναι απλά σταματάνε.

© Fanny Flutters Racing Team
© Fanny Flutters Racing Team

Πόσα αυτοκίνητα είχατε στην αρχή και πόσα έχετε τώρα;
Τον Νοέμβριο του 2018 φέραμε δύο αυτοκίνητα από την Ιταλία, ένα αγωνιστικό και ένα όπως βγαίνει από το εργοστάσιο. Το πρώτο ήταν ένα Ford Coupe του 1934 με τον αριθμό #31 και το δεύτερο ήταν ένα Ford Sedan του 1937 με το νούμερο #67. Είχαμε βάλει σαν πλάνο μέχρι το τέλος του 2019 να φέρουμε άλλα τέσσερα για να γίνουμε στο σύνολο έξι και δειλά-δειλά να ξεκινήσουμε μία open κατηγορία, μα η ζήτηση και η αγάπη του κόσμου μας «ανάγκασαν» τον τρίτο κιόλας μήνα του 2019 να φτάσουμε τα πέντε αμάξια φέρνοντας άλλα τρία.  Φέρνοντας λοιπόν άλλα δύο αγωνιστικά και ένα εργοστασιακό, το Ford Coupe του 1934 με το νούμερο #7 στα χρώματα της Martini Racing, το νούμερο #32 Chevy Coupe του 1937 και το ολοκαίνουργιο μοντέλο (ΜΥ2019) της U.S. LEGEND CARS Ford Sedan του 1934 με κινητήρα Yamaha FZ-09 (Tracer 900cc) αυτή την στιγμή αριθμούμε πέντε στην Ελλάδα και άλλο ένα το αφήσαμε στην Ιταλία για τους πελάτες μας που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία Fanny Flutters εκτός συνόρων μιας και έχουμε αποκλειστική συνεργασία με την Legend Cars Italia για την Ελλάδα-Κύπρο αλλά και τα όμορα κράτη (Βαλκάνια). Ενώ άλλα επτά αυτοκίνητα είναι έτοιμα να έρθουν στην Ελλάδα άμεσα για να μεγαλώσει η ομάδα μας και γιατί όχι για πιθανούς νέους ιδιοκτήτες Fanny Flutters Legend Cars.

© Fanny Flutters Racing Team
© Fanny Flutters Racing Team


Δύσκολη η διαχείριση και φροντίδα τόσων αυτοκινήτων;
Τίποτα δεν είναι εύκολο όμως αν αγαπάς αυτό που κάνεις περνάει ο χρόνος και δεν καταλαβαίνεις το πως. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνεις για να είναι όλα έτοιμα στην πίστα και ειδικά όταν έχεις 5 αγωνιστικά. Το κάνουμε με πολύ χαρά και περνάμε καλά, πιστέψτε μας όταν σταματήσουμε να περνάμε καλά θα το σταματήσουμε ή θα αλλάξουμε ρότα. Εμείς έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε πάνω από 10 αυτοκίνητα μιας και η ομάδα των μηχανικών-ηλεκτρολόγων είναι πολύ έμπειρη και έχει πολλά χρόνια στην πλάτη της με προετοιμασία αγωνιστικών, συμμετοχές σε αγώνες και εξειδίκευση στις ειδικές κατασκευές/μετατροπές. Εδώ να σημειώσουμε ότι η ομάδα των μηχανικών-ηλεκτρολόγων μας είναι χρόνια μαζί οπότε η συνταγή έχει δέσει πολύ καιρό πριν εμείς αποφασίσουμε να φέρουμε τα αμάξια στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε το Garage Team και τους συνεργάτες της λοιπόν για την υποστήριξη από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα.

© Fanny Flutters Racing Team
© Fanny Flutters Racing Team


Μέσα από την ομάδα σας γνωρίσατε και άλλα άτομα που ασχολούνται με την custom και racing κουλτούρα; Άτομα ίσως με κάποια διαφορετική ματιά και παιδεία;
Καθημερινά γνωρίζουμε καινούρια άτομα με διαφορετική προσωπικότητα ο καθένας τους και μια μοναδικότητα που τους κάνει να διαφέρουν. Όμως στο τέλος της ημέρα όλοι έχουμε τη ίδια αγάπη για το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε σε αυτό τον χώρο μιας και είμαστε πολύ νέοι σε σχέση με άλλους όμως το πάθος μας είναι πολύ δυνατό και δύσκολα θα σβήσει. Μιας και θέσατε το θέμα της παιδείας θέλουμε να θίξουμε την οδηγική παιδεία μιας και είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα. Παιδεία που θα έπρεπε να διδάσκεται από το σχολείο, κατά την άποψη μας από το δημοτικό, όπως το σεξ και οι εξαρτίσεις. Όλοι μας κρατάμε μία απόσταση από όλα αυτά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ταμπού και κοινωνικό χάσμα… Ίσως κάποιοι να θέλουν να έχουμε αυτό το χάσμα μεταξύ μας. Συγκεκριμένα η άποψή μας είναι ότι το τιμόνι είναι ένα όπλο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκπυρσοκροτήσει και πρέπει να γνωρίζεις πως να το χρησιμοποιείς. Δυστυχώς, επειδή δεν υπάρχει αυτή η παιδεία γίνονται καθημερινά τόσα τραγικά ατυχήματα στον δρόμο. Όμως βλέπουμε όλο και περισσότερα σχολεία οδήγησης να ανοίγουνε παρέχοντας υπηρεσίες εκμάθησης και αυτό είναι καλό για όλους μας, ιδίως για τις επόμενες γενεές.

© Fanny Flutters Racing Team
© Fanny Flutters Racing Team


Για όλες τις μελλοντικές ενέργειες και αγώνες της Fanny Flutters Racing Team συντονιστείτε στη σελίδα τους στο Facebook.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ