Αυτοκινηση

Ο 10λογος του χιονιού!

Απλές συμβουλές για να «μείνουμε στον δρόμο»…

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
auto_-_kentriki.jpg
  • Σε καμία περίπτωση στον πάγο, δεν κάνουμε νευρικές κινήσεις στο τιμόνι, ή επιλογές πανικού. Χρειάζεται ηρεμία, και μαλακές κινήσεις
  • Η τοποθέτηση αλυσίδων χρειάζεται πρότερη προπόνηση για να αποφευχθούν μπελάδες…
  • Η χιονόπτωση καλύπτει και τα πεζοδρόμια, οπότε οι οδηγοί, εκτός από τον πάγο έχουν να προσέξουν και τους πεζούς.
  • Απότομα φρεναρίσματα στο παγωμένο χιόνι, ή τον πάγο, βγάζουν εκτός ελέγχου το αυτοκίνητό μας.
  • Τα εκχιονιστικά αφήνουν ένα λεπτό στρώμα χιονιού στο οδόστρωμα, που εύκολα μετατρέπεται σε πάγο.
  • Στον αποχιονισμό, καθαρίζουμε τα κρύσταλλα με πλαστικές ξύστρες και το χιόνι εμπρός από το αυτοκίνητο για να φύγουμε.
  • Προσοχή επίσης και στον «μαύρο πάγο» (black ice) που συναντάμε συνήθως σε απόσκια, κυρίως, τις πρωινές ώρες της ημέρας. Δεν φαίνεται, μιας και πρόκειται για παγωμένο λεπτό στρώμα νερού, που όμως γλιστρά επικίνδυνα.
  • Σε διαδρομές με πολύ χιόνι χρησιμοποιείστε μια χαμηλή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και προχωρήστε με χαμηλή ταχύτητα. Αυτό θα βοηθήσει τα ελαστικά να έχουν πρόσφυση στο χιόνι, αντί να γλιστρούν.
  • Σε πολύ δυσμενείς συνθήκες θα ήταν σκόπιμο να βάλετε αλυσίδες. Αν οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες, μειώστε τη πίεση για να ενισχύσετε την ελκτική ικανότητα.
  • Πρέπει να είμαστε προνοητικοί, συγκεντρωμένοι και να αναμένουμε το ανεπάντεχο στο δρόμο προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχίας.

«Ραντεβού» με τον πάγο…

Στον πάγο τα πράγματα, είναι διαφορετικά και καλό θα ήταν να μην «συναντηθείτε» μαζί του… Η καλύτερη λύση είναι τα ελαστικά με καρφιά, αν και δύσκολα στην Ελλάδα θα τα βρείτε, μιας και είναι ασαφές το πλαίσιο νόμιμης χρήσης τους στην χώρα μας. Οι αλυσίδες βοηθάνε κάπως, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Φυσικά και απαγορεύονται βεβιασμένες κινήσεις… Προσοχή επίσης και στον «μαύρο πάγο» (black ice) που συναντάμε συνήθως σε απόσκια, κυρίως, τις πρωινές ώρες της ημέρας. Δεν φαίνεται, μιας και πρόκειται για παγωμένο λεπτό στρώμα νερού και μπορούμε απότομα να χάσουμε «τα αυγά και τα πασχάλια», με κατάληξη την παρακείμενη του δρόμου περιοχή…

Σημειώστε, ότι με τους πρώτους νοτιάδες, το χιόνι αρχίζει να λειώνει από κάτω και στον δρόμο σχηματίζεται ένα λεπτό διαφανές φιλμ πάγου (black ice), το οποίο και δεν βλέπουμε με πρόχειρη ματιά. Αποτέλεσμα να βρισκόμαστε συχνά προ δυσάρεστων εκπλήξεων, μιας και το αυτοκίνητο «φεύγει» ανεξέλεγκτο…

auto_4.jpg

Οι αλυσίδες

Δεν είναι πανάκεια, και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε. Ωστόσο εάν κινείστε διαρκώς σε περιοχές με κακοκαιρία ή χιόνια, τις αλυσίδες πρέπει να τις έχετε μαζί σας μόνιμα! Οι αλυσίδες τοποθετούνται αποκλειστικά στον άξονα (ή και τους δύο άξονες) των τροχών όπως ακριβώς ορίζει-συνιστά ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου και μόνο και αναφέρεται λεπτομερώς στο βιβλίο οδηγιών-συντήρησης. Είναι σημαντικό επίσης στη διάρκεια της διαδρομής με αλυσίδες, πρέπει να ελέγχετε την σωστή κατάστασή τους και το δέσιμό τους μετά από λίγα χιλιόμετρα οδήγησης. Προσοχή: Αρκετά μεγάλης κατηγορίας και κυβισμού SUV, δεν δέχονται αλυσίδες, οπότε θα πρέπει από πριν να ενημερωθείτε από το βιβλίο του κατασκευαστή που βρίσκεται στο αυτοκίνητό σας.

Απαιτείται μεγαλύτερη συγκέντρωση και αυξημένη επαγρύπνηση!

> Απαραιτήτως πάντα, αλλά ιδιαίτερα τον χειμώνα, επιβάλλεται να επιβληθούμε στον εγωισμό μας. Όπως άλλωστε πρέπει να κάνουμε πάντα δηλαδή!

> Επιβάλλεται να μάθουμε να μην οδηγάμε επιθετικά, τη στιγμή μάλιστα που λόγω ολισθηρού συνήθως οδοστρώματος, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συναντήσουμε.

> Πρέπει να είμαστε προνοητικοί, συγκεντρωμένοι και να αναμένουμε το ανεπάντεχο στο δρόμο προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχίας.

auto_1.jpg

> Ακινητοποιημένα οχήματα μετά από στροφές, αγροτικά μέσα που κινούνται υπερβολικά σιγά και μας προκαλούν εκνευρισμό, συχνά όμως και ζώα που μπορεί να κινούνται στο δρόμο και να βρεθούν ξαφνικά μπροστά μας, είναι συνθήκες που εύκολα μπορούμε να συναντήσουμε όλοι μπροστά μας. Και ένα ολισθηρό οδόστρωμα, μπορεί να μας οδηγήσει σε ατύχημα.

> Με συχνή δε την ολισθηρότητα του δρόμου λόγω βροχής, ή χιονόπτωσης, πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και συγκεντρωμένη προσοχή στο δρόμο για να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

> Η ηρεμία μέσα στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη, όπως και η παντελής αποφυγή εκνευρισμού, ενώ η μουσική πρέπει να είναι σε κανονικά επίπεδα ακοής. Κι αυτά, σε συνδυασμό με την πλήρη αποφυγή επιθετικής οδήγησης, η οποία συχνά, είναι προϊόν εκνευρισμού ή αλαζονείας…

> Όσον αφορά στην οδήγηση κάτω από, τυχόν, δύσκολες καιρικές συνθήκες (δυνατή βροχή, χιόνι, πάγος) οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απολύτως ελεγχόμενες, απαλές και όχι απότομες, οι αποστάσεις ασφαλείας μεγαλύτερες, και ο ρυθμός κίνησης εκείνος ώστε να μη διακινδυνεύουμε την ασφάλειά μας σε καμία περίπτωση.

auto_3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ