Αθλητισμος

Σέριφ Τιράσπολ: Η μεγάλη έκπληξη του Champions League

Οι «Σφήκες» δεν αστειεύονται

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Σέριφ Τιράσπολ πραγματοποιεί την πρώτη της συμμετοχή στους ομίλους του Champions League και κατάφερε να σοκάρει όλη την Ευρώπη με την νίκης της στην Μαδρίτη εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης.
Facebook/ FC Sheriff

Η Σερίφ Τιράσπολ από την Μολδαβία πραγματοποιεί την παρθενική της συμμετοχή στο Champions League και σόκαρε όλη την Ευρώπη νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το φετινό Champions League έχει ξεκινήσει για τα καλά και βρίσκεται ήδη στην δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Οι ομάδες έχουν ριχτεί στη μάχη για την πρόκριση που οδηγεί στην επόμενη φάση ή στους 32 του Europa League. Ανάμεσα σε ιστορικούς συλλόγους και πολύ μεγάλα brands, συγκαταλέγεται και μία σταχτοπούτα. Η Σέριφ Τιράσπολ από την Μολδαβία, συμμετέχει για πρώτη φορά στους ομίλους της διοργάνωσης και το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο, κερδίζοντας την Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Real Madrid vs Sheriff 1−2 . 28.09.2021

Η Τιράσπολ ή Τιρασπόλη διεθνώς αναγνωρίζεται ως μία πόλη της Μολδαβίας αλλά εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται η πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του μη αναγνωρισμένου κράτους της Υπερδνειστερίας. Ανοίγοντας έναν χάρτη, μπορεί κανείς να την εντοπίσει στις όχθες του ποταμού Δνείστερου, ο οποίος διαρρέι την Ουκρανία και κατόπιν τη Μολδαβία, καταλήγοντας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πληθυσμός της Τιράσπολ ανέρχεται στους 133.000 κατοίκους.

Η περιοχή έχει τη δική της ομάδα η οποία ιδρύθηκε το 1997. Αρχικά διέθετε το όνομα Τίρας Τιράσπολ, όμως μερικά χρόνια αργότερα απέκτησε την ονομασία Σέριφ την κάνει και γνωστή μέχρι σήμερα. Αγωνίζεται στο Sherrif Stadium με χωρητικότητα 12.000 θέσεων. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα θεωρείται παραδοσιακή δύναμη του ποδοσφαίρου της Μολδαβίας έχοντας κατακτήσει 19 πρωταθλήματα, 10 κύπελα και 7 Super Cup εντός των συνόρων. Το μπάτζετ της δεν ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια και τη σεζόν 2009-10 συνάντησε τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Champions League. Το παρατσούκλι της είναι «Σφήκες» το οποίο της έχει «κολλήσει» από το χρώμα της φανέλας που δεν είναι άλλο από το συνδυασμό μαύρου και κίτρινου.

Η Σέριφ εδρεύει στο Τιράσπολ της Μολδαβίας και αποτελεί την φετινή έκπληξη του Champions League
Facebook/ FC Sheriff

 

 

Το βράδυ της Τρίτης η Σέριφ άφησε έκπληκτη όλη την Ευρώπη. Επισκέφτηκε ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα του κόσμου για να αντιμετωπίσει την πολυνική του θεσμού σε ό,τι έχει να κάνει με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η πρόκληση του να κοντραριστεί κάποιος με τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, μπορεί να προκαλέσει άγχος ή τρέμουλο σε πολλούς ποδοσφαιριστές του κόσμου. Οι «Σφήκες» του Τιράσπολ συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Champions League, όμως κοίταξαν στα μάτια τους Καστιγιάνους και το σφύριγμα της λήξης τους βρήκε νικητές με 1-2. Οι περισσότεροι σε αυτές τις περιπτώσεις επικεντρώνονται στον χαμένο και όταν ηττημένη είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες σε όλο τον πλανήτη, το σοκ αναπόφευκτα μεγαλώνει. Ερωτήσεις, δημοσιογράφων, αναλύσεις ειδικών και διάφορες απόψεις προσπαθούν να εντοπίσουν το μάυρο κουτί της ήττας. Η Σέριφ έχει μοχθήσει πολύ για να βρίσκεται όμως εδώ.

Οι Μολδαβοί έχουν ξεκινήσει με 2 στα 2 στους ομίλους. Δύο εβδομάδες πριν την μεγάλη τους νίκη στην Ισπανία, έχουν καταφέρει να επικρατήσουν έναντι μίας εκ των παραδοσιακών δυνάμεων του θεσμού, της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο Ουκρανός τεχνικός της Σέριφ, Γιούρι Βέρνιντουπ, έχει φτιάξει μια σκληροτράχηλη ομαδα που είναι σε θέση να τρέχει αδιάκοπα για 90 λεπτά, με κανέναν παίκτη της να μην υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο σε αξία. Οι φιλοξενούμενοι χθες μπορεί να βομβαρδίστηκαν από την επιθετική γραμμή των Καστιγιάνων σε όλη την αναμέτρηση, όμως τελείωσαν την αναμέτρηση με 10 επιτυχημένα τάκλιν και 18 αναχαιτήσεις της μπάλας. Επίσης τα 12 μόλις φάουλ που έκαναν οι παίκτες του Βέρνιντουπ, μαρτυρούν και την καθαρή άμυνα που προσπάθησαν να παίξουν.

Σέριφ - Σαχτάρ 2 - 0 | Highlights - UEFA Champions League 2021/22 - 15/9/2021 | COSMOTE SPORT HD

Φυσικά για να φτάσει κάποιος σε μία τόσο μεγάλης σημασίας νίκη, χρειάζεται και ένας τρόπος να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Η Σέριφ στηρίζεται πολύ στις εμπνεύσεις των Καστανιέδα, Τιλ και Τραορέ. Ο αρχηγός της ομάδας, Φρανκ Καστανιέδα, βρίσκεται στην ομάδα έναν χρόνο και την τρέχουσα σεζόν έχει πετύχει ήδη 5 γκολ ενώ παράλληλα έχει μοιράσει 7 ασίστ. Από κοντά σε παραγωγικότητα είναι ο 26χρονος εξτρέμ από το Μάλι, Αντάμα Τραορέ. Με ένα μεγάλο πέρασμα από το Σαμπιονά, μετράει φέτος 6 γκολ και 4 ασίστ, όντας μάλιστα ο άνθρωπος που έχει σκοράρει το παρθενικό γκολ της Σέριφ στο Champions League. Ο Σεμπάστιαν Τιλ, ήταν μέχρι χθες ένας παγκοσμίως άγνωστος παίκτης από το Λουξεμβούργο. Όσα φέρνει μία στιγμή όμως δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Στο 88ο λεπτό με έναν κεραυνό στο γάμα του Κουρτουά, πάγωσε το Μπερναμπέου.

 

 

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο σύλλογος από τη Μολδαβία διαθέτει και ελληνικό χρώμα. Δύο Έλληνες παίκτες, με θητείες στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι βασικοί και αναντικατάστατοι. Ο Δημήτρης Κολοβός έφτασε στην πόλη το φετινό Ιούλιο για να πάρει φανέλα βασικού στο κέντρο της ομάδας. Έφυγε ως αποτυχημένος από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι που πέρασε, όμως τώρα αποτελεί ένα σημαντικό γρανάζι σε μία καλοδουλεμένη μηχανή. Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας στην Ευρώπη και φαίνεται να συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς. Στη θέση του τερματοφύλακα, η ομάδα επένδυσε στον Γιώργο Αθανασιάδη. Ο 28χρονος τερματοφύλακας έχει περάσει από τον Πανθρακικό, τον Αστέρα Τρίπολης και την ΑΕΚ. Η κακή περσινή σεζόν της «Ένωσης» έφταιξε στο να μην εκτιμηθεί σωστά η περίπτωση του. Φτάνει στη Τιράσπολ το καλοκαίρι ως δανεικός. Με τη Ρεάλ πραγματοποιεί μια τρομακτική εμφάνιση, με 10 επεμβάσεις εκ των οποίων οι 6 συνέβησαν μέσα στο «κουτί» της περιοχής. Είναι ίσως και ο βασικός λόγος που η ομάδα του θα φύγει με το διπλό στις βαλίτσες της επιστροφής.

 

 

Σχετικά με το παιχνίδι στην Μαδρίτη, το πιο περίεργο και αστείο περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο Μπαράχας, κατά την επιστροφή της ομάδας στην Μολδαβία. Ο διάσημος ρεπόρτερ Τσιριγκίτο, γνωστός στην Ισπανία για τις περίεργες αντιδράσεις του, έστειλε έναν συνεργάτη να ρωτήσει τους παίκτες της Σέριφ για το αν είναι όλοι τους επαγγελματίες. Ο κλήρος έπεσε στον κεντρικό αμυντικό Γκουστάβο Ντουλάντο, ο οποίος αν και έκπληκτος απάντησε πως είναι όλοι τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

 

 

Σε έναν όμιλο που υπάρχουν η Ρεάλ Μαδρίτης, Η Σαχτάρ και η Ίντερ, το μέλλον της Σερίφ στην διοργάνωση είναι ακόμα αβέβαιο. Δεν μετράει όμως μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι για να φτάσεις σε αυτόν. Το υπόλοιπ ταξίδι της σταχτοπούτας από τη Μολδαβία αναμένεται σίγουρα συναρπαστικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ