Αθλητισμος

Red Bull Art of Motion 2021: Γνωρίζουμε τους νικητές

Ο Krystian Kowalewski και η Noa Diorgina «έπλευσαν» προς τη νίκη στον παγκόσμιο τελικό του Free running

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Redbull νικητές
Edward Scott, Krystian Kowalewski, Archie Aroyan

Οι νικητές του Red Bull Art of Motion 2021 μιλούν στην Athens Voice

10 Ιουλίου 2021, Μικρολίμανο, Ελλάδα: Το freerunning έχει δύο νέους πρωταθλητές μετά από ένα μοναδικό αγώνα με τους 18 καλύτερους αθλητές του κόσμου. Toν 22χρονο Πολωνό, Krystian Kowalewski, που κατέκτησε την πρώτη θέση μαγεύοντας κριτές και θεατές με κάποια από τα πιο δύσκολα και περίπλοκα runs του Red BullArt of Motion, ενώ η Noa Diorgina από την Ολλανδία έγινε η νέα νικήτρια στην κατηγορία γυναικών - στα 16 χρόνια της μόλις, είναι η νεότερη αθλήτρια που κέρδισε ποτέ το διαγωνισμό.

Krystian Kowalewski
Krystian Kowalewski

«Όταν έμαθα ότι θα διαγωνιζόμασταν πάνω σε ιστιοφόρα, ανησύχησα ότι θα κουνιόντουσαν πολύ κατά τη διάρκεια του run μου. Αλλά τελικά αποδείχθηκε ένα από τα καλύτερα set-ups που είχαμε ποτέ στο Red BullArt of Motion. Είμαι πιο χαρούμενος από ποτέ!» είπε μετά τη νίκη του ο 22χρονος Κowalewski. Η ATHENS VOICE φυσικά ήταν εκεί και δεν μπορούσε παρά να τον ρωτήσει, αν περίμενε ποτέ μεγαλώνοντας σε ένα χωριό της Πολωνίας ότι σήμερα θα έβγαινε πρωταθλητής στο free running. «Πάντα λάτρευα οτιδήποτε είχε να κάνει με κίνηση. Mεγάλωσα σε ένα μέρος με 40 κάτοικους και μέχρι να μετακομίσω ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουν τι κάνω, καλούσαν συνέχεια το σχολείο μου και τους γονείς μου- οι ίδιοι μάλιστα στην αρχή δεν ήταν υποστηρικτικοί γιατί δεν έβρισκαν νόημα σε όλο αυτό ώσπου έσπασα το πόδι μου και τότε τρομοκρατήθηκαν εντελώς. Όταν όμως κέρδισα τον πρώτο μου αγώνα στην Πολωνία άρχισαν να βλέπουν περισσότερες προοπτικές σε αυτό που κάνω, η μαμά μου ξεκίνησε να με βοηθάει οικονομικά για να ταξιδεύω σε διαγωνισμούς και τώρα χαίρονται για μένα. »

Όσον αφορά τον διαγωνισμό στον Μικρολίμανο συμπληρώνει «Είχα κάποια θέματα με την μέση μου και στην αρχή δεν ήξερα αν θα τα καταφέρω στον διαγωνισμό, ωστόσο το διορθώσαμε με τον γιατρό μου και είμαι πολύ χαρούμενος τώρα. Παρόλα αυτά θα πάρω μερικές τρεις μήνες εκτός διαγωνισμών μετά το σημερινό event...Σήμερα πήγαν όλα όπως τα ήθελα. Ήταν σίγουρα διαφορετικός διαγωνισμός απ' ότι είχα δει ως τώρα, οι βάρκες κουνιούνταν και παρόλο που στην αρχή παραξενεύτηκα τελικά μου φάνηκε wow! H τοποθεσία επίσης είναι πολύ ωραία. Τις επόμενες μέρες θα είμαι στο αγαπημένο μου μέρος στην Ευρώπη, την Σαντορίνη μαζί με την παρέα μου.»

Το Red Bull Art of Motion έλαβε χώρα σε 2 ιστιοφόρα για πρώτη φορά στα χρονικά και είδε αθλητές από όλο τον κόσμο να δίνουν μάχη εν πλώ, στο πανέμορφο Μικρολίμανο με την συνδιοργάνωση του Ο.Π.Α.Ν του Δήμου Πειραιά. Με ανώτατο όριο τους 500 πόντους, οι αθλητές βαθμολογήθηκαν βάσει πέντε κριτηρίων: τη δημιουργικότητα, τη ροή, την εκτέλεση και τη συνολική απόδοση. 

Ο 23χρονος Edward Scott από την Μεγάλη Βρετανία που βγήκε δεύτερος στην κατηγορία ανδρών δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του «Eίχα συνηθίσει τόσα χρόνια να κάνω άλματα ανάμεσα σε κτίρια και το διαφορετικό αυτό σκηνικό ήταν απίστευτο και πρωτόγνωρο! Μερικά κενά ανάμεσα στις βάρκες ήταν πιο μικρά, ήταν όμως πολύ διασκεδαστικό. Η ενέργεια του ελληνικού κοινού ήταν φοβερή, τους άκουγα να επευφημούν και να χειροκροτούν συνέχεια. Το 2019 διαγωνίστηκα στην Σαντορίνη και από τότε αγάπησα την Ελλάδα. Σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει απίστευτη ζέστη εδώ βέβαια». Πως ξεκίνησε όμως το παρκούρ όμως πίσω το 2012; «Έκανα λίγο ρυθμική και ενόργανη γυμναστική που με βοήθησε στις κινήσεις ώσπου μέσα από κάποιους φίλους μυήθηκα στο παρκούρ. Προπονούμαι 5 μέρες την εβδομάδα για μερικές ώρες κι όταν δεν προπονούμαι κάνω ασκήσεις με βάρη ή cardio, ί τρέξιμο και σκέιτ. Δεν έχω προπονητή, εγώ προπονώ τον εαυτό μου στο παρκούρ. Είναι ένα επικίνδυνο άθλημα αλλά με τα χρόνια εξάσκησης καταφέρνεις να ξεχωρίσεις πότε κάτι είναι ασφαλές ή όχι και έτσι αποφεύγεις τους τραυματισμούς.»

Noa Diorgina
Noa Diorgina

Την ίδια μέρα, τρεις 16χρονες κυριάρχησαν στην κατηγορία γυναικών, παίρνοντας τις τρεις πρώτες θέσεις. Η Diorgina από την Ολλανδία, πήρε την πρώτη θέση, εντυπωσιάζοντας τους κριτές με τη δημιουργικότητά της στην πίστα. Μας είπε: «Είναι κάτι που ονειρευόμουν από όταν ήμουν επτά χρονών, και τώρα έγινε πραγματικότητα. Μετά από ενάμιση χρόνο, είναι τέλειο που μπορούμε να παίρνουμε μέρος σε διαγωνισμό και πάλι.» 

Ο Kowalewski επίσης κατέκτησε το έπαθλο Best MaleTrickby MINI για το απίστευτο Cast Gainer που έβγαλε – μία από τις πιο δύσκολες κινήσεις στο freerunning. Το Double Cork της 16χρονης Γαλλίδας Lilou, της χάρισε το Best Female Trick by What’s Up Cosmote.

Ο κριτής και πρώην νικητής του RedBullArtofMotion, JasonPaul, μας είπε για το φετινό διαγωνισμό: «Ήταν η πιο μοναδική πίστα που έχει δημιουργηθεί ποτέ για το RedBullArtofMotion. Το σκάφος είναι από τη φύση του πολύ στενό και έτσι οι αθλητές έπρεπε να είναι πολύ πιο ακριβείς στην εκτέλεση των δύσκολων κινήσεών τους. Παρόλα αυτά, είδαμε tricks σε αυτό το διαγωνισμό που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ, καθώς οι freerunners γνωρίζοντας ότι θα προσγειώνονταν στο νερό αν έκαναν λάθος, πίεζαν τους εαυτούς τους στο όριο.»

Ο sports director του Red Bull Artof Motion, Nico Wlcek δήλωσε: «Το RedBullArtofMotion έχει γίνει γνωστό επειδή προκαλεί τους freerunners και τους πιέζει για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα στο άθλημα. Τι καλύτερος τρόπος λοιπόν από το να δημιουργείς το πρώτο πλωτό playground στον κόσμο. Περάσαμε καλά σκεπτόμενοι την ιδέα, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε ένα τόσο δυνατό αποτέλεσμα – κάθε αθλητής ανέβασε πραγματικά το επίπεδό του».

Red Bull Art of Motion 2021
Red Bull Art of Motion 2021

Αποτελέσματα Red Bull Art of Motion 2021:

Κατηγορία Ανδρών:

  • Krystian Kowalewski, Πολωνία
  • Edward Scott, Μεγάλη Βρετανία
  • Archie Aroyan, Ρωσία

Κατηγορία Γυναικών:

  • Noa Diorgina, Ολλανδία
  • Lilou Ruel, Γαλλία
  • Elise Bickley, Μεγάλη Βρετανία

Εκατοντάδες συμμετέχοντες από 50 χώρες δήλωσαν συμμετοχή στον online και onsite προκριματικό με τον Krystian και τη Νoa να παίρνουν τη θέση τους στο halloffame του Red Bull Art of Motion.Το show, με υποστηρικτές το WHAT’S UP της COSMOTE και τη MINI, μεταδόθηκε ζωντανά στις 10 Ιουλίου από το MEGA και την COSMOTE TV στο κανάλι COSMOTE SPORT 6HD. Taυτόχρονα,  εντυπωσιακές εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από το www.redbullartofmotion.com, και το Red Bull TV (διαθέσιμο για τηλεοράσεις με σύνδεση στο internet, κονσόλες gaming, κινητά και άλλα). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ