1821 Digital Gallery
Disabled Book: το Facebook για ΑμεA

Disabled Book: το Facebook για ΑμεA

Το εναλλακτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες έχει ελληνική υπογραφή
Ραφαήλ Φωτόπουλος

Τα social media έχουν εδραιωθεί στις ζωές μας. Έχετε αναρωτηθεί όμως τι κάnουν οι συνάνθρωποί μας που έχουν κάποια αναπηρία; Τα περισσότερα social media φαίνεται να μη διαθέτουν ακόμη τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να τους εξασφαλίσουν ισότιμη και ποιοτική ευκαιρία πρόσβασης.

Πριν από λίγους μήνες ένας Έλληνας προγραμματιστής Πέτρος Καλούπης αποφάσισε να ανοίξει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση και ουσιαστικά δημιούργησε το πρώτο Facebook για άτομα με ειδικές ανάγκες, το Disabled Book.

Χάρη στο εγχείρημά του, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που δεν έχουν όραση, δεν ακούν ή αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, να χρησιμοποιήσουν με έναν απλό και εύκολο τρόπο το δικό τους «παράθυρο» επικοινωνίας στον κόσμο του διαδικτύου.

«Ουσιαστικά την πλατφόρμα την ξεκίνησα δοκιμαστικά στην Ελλάδα για να δούμε πώς θα πάει, δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να έχουμε τέτοια ανταπόκριση ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή», μου εξομολογείται ο Πέτρος Καλούπης στη συζήτησή μας στα γραφεία του.

Σχετικα
Ξυλοδαρμός 10χρονου ΑμΕΑ: Νέα καταγγελία για το κέντρο θεραπείας
Ξυλοδαρμός 10χρονου ΑμΕΑ: Νέα καταγγελία για το κέντρο θεραπείας

«Το ξεκίνησα πριν από περίπου 6 μήνες και κατορθώσαμε να έχουμε ήδη πάνω από 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες∙ σήμερα πλέον οδεύουμε προς τους 200.000. Αυτό δείχνει ότι ήταν κάτι που έλειπε από τον κόσμο και ειδικά, προφανώς, από τους ανθρώπους με αναπηρίες που είναι απομονωμένοι. Αυτή τη στιγμή το Disabled Book χρησιμοποιείται σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ουγγρικά) αλλά ταυτόχρονα εργαζόμαστε ώστε να προσθέσουμε κι άλλες».

Η ιδέα προέκυψε από ένα email που δέχτηκε από φίλο του με κινητικά προβλήματα και στο οποίο αναφερόταν στο ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο αντίστοιχο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και για ΑμεΑ, παρέχοντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να καταφέρουν να είναι πλήρως αυτόνομοι. «Τότε αποφάσισα λοιπόν να το ξεκινήσω και άρχισα να γράφω τον κώδικα. Βέβαια πιστεύω πως και ο ίδιος, αντιμετωπίζοντας κινητικό πρόβλημα, είχα ήδη τη προδιάθεση να θελήσω να κάνω κάτι τέτοιο. Άλλωστε σίγουρα, το να δημιουργήσεις ένα εναλλακτικό “Facebook” για άτομα με αναπηρίες, είναι μια πρόκληση και ένας από τους μεγάλους στόχους κάθε προγραμματιστή».

H ομάδα του Disabled Book

Σχετικα
Φυσικοθεραπευτής κλώτσησε παιδί ΑμΕΑ: Αναστέλλεται η άδειά του
Φυσικοθεραπευτής κλώτσησε παιδί ΑμΕΑ: Αναστέλλεται η άδειά του

Ο ίδιος και η ομάδα του Disabled Book –η οποία στο αρχικό αυτό στάδιο αποτελείται από 11 άτομα– αισθάνονται ότι επιτελούν μια σημαντική αποστολή. «Να κάνουμε τους τυφλούς να “δουν”, τους κωφούς να “ακούσουν”» και τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να μπορούν να σερφάρουν στο internet και να κοινωνικοποιηθούν. Ουσιαστικά, μέσα από την πλατφόρμα μας, τους ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο και τους δίνουμε τη δυνατότητα να συναλλάσσονται ενεργά με αυτόν». Τον ρωτάω τι θεωρεί ως τη σημαντικότερη συμβολή της πλατφόρμας του και χαμογελώντας, απαντά: «Με μία λέξη, αυτονομία!»  

Μου εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό που έχει δημιουργήσει. «Το Disabled Book δεν είναι μια απλή ιστοσελίδα, στην ουσία είναι ένα έξυπνο social network που αναγνωρίζει την αναπηρία. Μόλις ένας χρήστης εγγραφεί στην πλατφόρμα, το σύστημα αναγνωρίζει αμέσως αν το συγκεκριμένο άτομο έχει κάποιο είδος αναπηρίας και μάλιστα ποιο συγκεκριμένα είναι αυτό. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε έναν αλγόριθμο που έχω φτιάξει και που αναγνωρίζει το είδος της εκάστοτε αναπηρίας από τον χρόνο ανταπόκρισης του κάθε χρήστη στην εισαγωγή των στοιχείων. Ουσιαστικά δηλαδή έχω παραμετροποιήσει την αναπηρία σε σχέση με το χρόνο». Με αυτό τον τρόπο και με τα εργαλεία που διαθέτει η πλατφόρμα, κάποιος που δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια του μπορεί να διαχειριστεί την πλατφόρμα κουνώντας το κεφάλι του ή κάποιος που είναι 100% τυφλός, μπορεί να το κάνει δίνοντας φωνητικές εντολές.

H παρουσίαση του Disabled Book

Τι μπορεί να κάνει ένας χρήστης του Disabled Book; Πάνω-κάτω οτιδήποτε κάνει και στο Facebook. Έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις, να στέλνει μηνύματα, να φτιάχνει ομάδες, να προσθέτει «φίλους», να φτιάξει και να προσαρμόσει το προφίλ του όπως ο ίδιος επιθυμεί κ.ο.κ. Όμως, επιπροσθέτως, μπορεί να δει και ταινίες μέσα από την πλατφόρμα ή να μεταβεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Μπαίνοντας στην κεντρική σελίδα, θα παρατηρήσει κανείς ότι το ίδιο το όνομα αλλά και η μορφοποίηση της πλατφόρμας προσιδιάζει στο Facebook. Εύλογα, ρωτώ σχετικά με αυτή την επιλογή του. «Ναι, είναι αλήθεια ότι λόγω της αναγνωρισιμότητάς του, το Facebook είναι προσιτό σε πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου, οπότε αυτή ακριβώς την οικεία «εικόνα» ήθελα να την εισάγω και στο δικό μου σύστημα. Άλλωστε, το Disabled Book είναι φτιαγμένο και στην ίδια γλώσσα (γλώσσα hack) με αυτή του Facebook. Ξεκίνησα όμως να φτιάχνω τον κώδικα, αφότου πρώτα έψαξα και παρακολούθησα βάσεις δεδομένων ώστε να έχω μια πλήρη εικόνα για το τι έχει κατοχυρώσει και τι όχι το Facebοok. Για παράδειγμα, εγώ δεν μπορούσα να αναπτύξω fan pages και events γιατί αυτά είναι κατοχυρωμένα».

Παρότι το εγχείρημα του Έλληνα προγραμματιστή μετρά μόνο μερικούς μήνες λειτουργίας, ο ίδιος και η ομάδα του δραστηριοποιούνται ενεργά ώστε να το βελτιστοποιήσουν αλλά και να προσεγγίσουν ενδιαφερόμενους φορείς και χρηματοδότες. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με τα ΤΕΙ Μακεδονίας, όπου οργανώνουμε από κοινού σεμινάρια για άτομα με αναπηρία. Επίσης, πριν από λίγο καιρό ήρθαμε σε επαφή με τον δήμο Καλαμάτας, ο οποίος έκανε τη σελίδα του disabled friendly, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τα εργαλεία μας. Ένα επόμενο βήμα είναι να φέρουμε στην πλατφόρμα όλα τα start-ups που έχουν ως θέμα τους και δραστηριοποιούνται γύρω από το disability (αναπηρία) και φυσικά να καταφέρουμε να πάρουμε κάποια επιχορήγηση ώστε να καταστεί βιώσιμη η προσπάθειά μας. Για το σκοπό αυτό, έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός marketing plan και επιχειρούμε επαφές με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς ώστε να κάνουν λογαριασμό στην πλατφόρμα ή να συμβάλουν στο εγχείρημα. Ταυτόχρονα βέβαια το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο και στο εξωτερικό, όπου έχουμε καλύτερες προοπτικές εύρεσης επιχορηγήσεων δεδομένου ότι, όπως ξέρετε κι εσείς, στην Ελλάδα τα πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα κινούνται πάντα πολύ αργά».

H παρουσίαση του Disabled Book

Disabled Book

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5