Visual Browsing
H υψηλή Ιαπωνική αισθητική και το αποτύπωμά της στον 21ο αιώνα

H υψηλή Ιαπωνική αισθητική και το αποτύπωμά της στον 21ο αιώνα

Ιαπωνία: Κρατώντας τις ίδιες αξίες για χρόνια
Ποιες είναι οι παραδόσεις της Ιαπωνίας και γιατί έχουν κρατήσει τόσους αιώνες;

Αυτό το καλοκαίρι όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στην Ιαπωνία. Το Τόκιο φιλοξενεί τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμη κι αν χρειάστηκε να περιμένουμε έναν χρόνο, θα δούμε για ακόμη μια φορά την ιαπωνική φιλοξενία να λάμπει. Δεν είναι όμως μόνο εκείνη η αξία που οι Ιάπωνες διατήρησαν για δεκαετίες ολόκληρες, κάνοντας τον κόσμο να τους θαυμάσει.

Ιαπωνικός Μινιμαλισμός
Το πιο πρόσφατο ρεύμα του είναι έντονα επηρεασμένο από τον Βουδισμό και ξεκίνησε τη δεκαετία του '60. Τον συναντάμε κυρίως σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική και ο καταναλωτισμός και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι ακολουθούν τα βήματα των μεγαλύτερων. Η ιδέα του Ma παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ιαπωνικού μινιμαλισμού και έχει να κάνει με τον χώρο περισσότερο παρά με τα ίδια τα αντικείμενα. Σε έναν χώρο που έχει πολλά αντικείμενα, κανένα δεν έχει τη δική του, ξεχωριστή θέση. Η κομψότητα είναι φυσικά μέρος του ιαπωνικού μινιμαλισμού και η ουσία είναι να ζεις με όσο το δυνατόν λιγότερα αγαθά, ώστε το καθένα να έχει το χώρο που του αρμόζει.

Ζεν
Το Ζεν φέρει την καταγωγή του στην Ιαπωνία ήδη από τον 7ο αιώνα και τον μοναχό Ντόσο, όμως έγινε επίσημη θρησκεία της χώρας το 1191 από τον Έι-σάι. Αυτός είχε επισκεφθεί την Κίνα, όπου μελέτησε για χρόνια όλα τα βιβλία της Τριπιτάκα. Με την επιστροφή του ασχολήθηκε με την διάδοση του Ζεν στην πατρίδα του και στη συνέχεια δίδαξε βουδισμό στο Κιότο και στην Καμακούρα. Όμως εκείνος που ίδρυσε το Ζεν περίπου στην μορφή που το ξέρουμε σήμερα ήταν ο Ντόγκεν, ιδρυτής της Ιαπωνικής αίρεσης Σότο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχολή Σότο υπάρχει ακόμη και σήμερα και είναι η επικρατέστερη σχολή Βουδισμού στη χώρα. Οι συνολικοί οπαδοί των αιρέσεων  Ζεν και των  υποδιαιρέσεών τους στην σύγχρονη Ιαπωνία είναι λίγο λιγότεροι από 10 εκατομμύρια, γεγονός που δείχνει τη συνέχεια στην ιαπωνική παράδοση και φυσικά την μεταφορά της γνώσης στον υπόλοιπο πλανήτη.

Haori
Πρόκειται για το παραδοσιακό λεπτό ύφασμα που φοριέται πάνω από το Κίμονο. Η Γκέισα της Φουκαγκάουα στο Τόκιο ξεκίνησε να το φορά στις αρχές του 1800, αν και μέχρι εκείνη την εποχή το φορούσαν μόνο άνδρες. Η συγκεκριμένη γκέισα ήταν γνωστή  για τις στυλιστικές της επιλογές και το Haori αφού είχε περάσει από τις υψηλότερες τάξεις, στις πιο χαμηλές, σταδιακά άρχισε να γίνεται unisex. Ωστόσο το Haori, σήμερα είναι κάτι παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βραβευθεί στα διεθνή βραβεία iF Design Awards. Τι ακριβώς εννοούμε;

Το ομώνυμο κλιματιστικό της Toshiba αποτελεί την πλέον καινοτόμο λύση design και ακολουθώντας την ιαπωνική κληρονομιά έχει έρθει για να μας δώσει όλα όσα περιμέναμε από μια τέτοια αγορά. Ο μινιμαλισμός, η παράδοση και η ιαπωνική κληρονομιά συνδέεται με πιο καινοτόμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά (Ιονιστής plasma, η μέγιστη ενεργειακή κλάση, η σύνδεση μέσω WiFi κ.α.)

Με τους καύσωνες να έρχονται ο ένας μετά τον άλλον και γενικότερα την κλιματική αλλαγή να κάνει πλέον όλο και πιο έντονη την εμφάνισή της, η σωστή και προσεγμένη επιλογή κλιματιστικού είναι πια must. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε στην αγορά μας και γιατί το Haori ξεχωρίζει;

Ο σχεδιασμός, το design, η αισθητική: Είναι σημαντικό να επιλέγουμε συσκευές που να εναρμονίζονται στο χώρο μας και η καθημερινή οπτική επαφή μαζί τους χορταίνει την αισθητική μας και έτσι να μας δίνει χαρά.

Ο καθαρισμός: Με το Magic Coil δημιουργείται μια ιδιαίτερα ολισθηρή επιφάνεια και έτσι η σκόνη και η βρωμιά δεν προσκολλούνται στον εναλλάκτη, ενώ στη συνέχεια αποβάλλονται από τη συσκευή με το νερό της αποστράγγισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Στοιχείο καθαρό σαν καινούριο, χωρίς υγρασία και μούχλα
  • H μονάδα κυκλοφορεί καθαρό αέρα, χωρίς μυρωδιές
  • Η ενεργειακή απόδοσης της μονάδας διατηρείται περισσότερο

Η άνεση στη χρήση: WI-FI ACTIVATED. Μπορείτε να χειρίζεστε το HAORI από οπουδήποτε και οποτεδήποτε, χάρη στον τηλεχειρισμό μέσω Wi-Fi, για αξεπέραστη άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμη, με τη νέα εφαρμογή Toshiba Home AC Control έχετε πλήρη έλεγχο του επιπέδου άνεσης που εσείς επιθυμείτε. 5 χρήστες έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν από το tablet ή το smartphone τη λειτουργία έως 10 μονάδων με απλό και γρήγορο τρόπο. Επίσης, παρέχει τη την δυνατότητα ελέγχου των μονάδων ανά ομάδα (group) για γρήγορη εφαρμογή των συνθήκων άνεσης στους επιλεγμένους χώρους.

Ενεργειακή Κλάση: Το Haori κατατάσσεται στην κορυφαία ενεργειακή κλάση Α+++ στην ψύξη αλλά και στη θέρμανση στη μεσαία ζώνη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.

Υγεία: Ο ισχυρός Plasma Ionizer της Toshiba επιταχύνει την αποτελεσματικότητα συγκράτησης των αιωρούμενων ρύπων δημιουργώντας Όζον (O3). Όταν ρύποι όπως τα βακτήρια ή οι ιοί έρχονται σε επαφή με το όζον, απενεργοποιούνται μέσω της οξείδωσης. Στη συνέχεια, το όζον επανέρχεται σε μορφή oξυγόνου (O2), καθιστώντας το ένα φιλικό προς το περιβάλλον οξειδωτικό. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, φρέσκο και υγιές περιβάλλον, πλούσιο σε μόρια οξυγόνου, χωρίς κακές οσμές.

Εγγύηση: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την αγορά μας να προσέξουμε, έτσι ώστε να βρούμε την υψηλότερη δυνατή εγγύηση για το προϊόν μας. Το Haori της Toshiba προσφέρει 7 χρόνια εγγύηση, από τις υψηλότερες της αγοράς.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5