Visual Browsing

4 πρωτοπόροι Έλληνες του 20ού αιώνα που ξεπέρασαν τον εαυτό τους

Πόσο μακριά μπορούν να σε φτάσουν τα όνειρά σου;
Από τον Γιώργο Παπανικολάου μέχρι τον Νικόλαο Τσελεμεντέ αυτοί είναι 4 Έλληνες που πίστεψαν στο όραμά τους και έκαναν την Ελλάδα γνωστή ως την άκρη του κόσμου.

Η καινούργια καμπάνια της ΜΑΜΟΣ μας κίνησε το ενδιαφέρον. Γιατί στα αλήθεια, η ιστορία αυτής της μπίρας, είναι μια ιστορία για έναν άνθρωπο που ακολούθησε το πάθος του, πέτυχε τα όνειρά του κι έμεινε επίκαιρος ακόμα και σήμερα. Αφού μέχρι σήμερα απολαμβάνουμε την καταπληκτική μπίρα που ο ίδιος έφτιαξε. Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτή η μπίρα; Η νέα ταινία της ΜΑΜΟΣ αποκαλύπτει καλά κρυμμένα μυστικά, οδηγώντας μας πίσω στην ιστορία στη στιγμή που ξεκίνησαν όλα...

Μπύρα ΜΑΜΟΣ | ΕΖΥΜΩΘΗΚΕ ΜΕ ΠΑΘΟΣ

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του Πέτρου Μάμου. Με αφορμή τη δικιά του ιστορία θυμηθήκαμε 4 Έλληνες που επίσης πίστεψαν στον εαυτό τους. 4 Έλληνες που έφεραν την επανάσταση στον τομέα τους. Κάθε ένα από τα παρακάτω ονόματα συνδέθηκε για πάντα με ένα σημαντικό επίτευγμα. Δεν έχει σημασία αν το επίτευγμα αυτό είναι πιο μικρό ή πιο μεγάλο. Σημασία έχει ότι όλα, από την κουζίνα του Νικόλαου Τσελεμεντέ μέχρι τις έρευνες του Γιώργου Παπανικολάου, άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στον κόσμο και έκαναν την Ελλάδα ακόμα πιο γνωστή. Για αυτό, αξίζει πού και πού να τους θυμόμαστε. Τους οφείλουμε πολλά.

Νικόλαος Τσελεμεντές

Με καταγωγή από τη Σίφνο, ο Νικόλαος Τσελεμεντές γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του εργάστηκε ως υπάλληλος συμβολαιογραφείου, μια εργασία που όμως γρήγορα εγκατέλειψε για να αναλάβει μια θέση στο εστιατόριο του θείου του. Ευτυχώς για όλους μας. Διότι εκεί κατάλαβε ότι το επάγγελμα της μαγειρικής τον γοήτευε πολύ. Τόσο ώστε να φύγει στην Αμερική για να σπουδάσει μαγειρική, ζαχαροπλαστική και διαιτολογία. Αφού δούλεψε σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου γύρισε στην Ελλάδα και ίδρυσε μια σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Και φυσικά κυκλοφόρησε τον πρώτο ολοκληρωμένο οδηγό μαγειρικής στην Ελλάδα, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε και αντιμετωπίζουμε την ελληνική κουζίνα. 

Γιάννης Τσεκλένης

Δεν είναι μόνο ο πιο ουσιαστικός designer που είχαμε ποτέ. Είναι ο άνθρωπος που έκανε την Ελλάδα μόδα. Οι συλλογές του έγιναν εξώφυλλα στα περιοδικά-μεγαθήρια της Αμερικής (Vogue, Vanity Fair, Elle κ.α.) και πουλήθηκαν από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Νέα Υόρκη, αλλά πάνω απ’ όλα άφησαν το δικό τους στίγμα στον χώρο της μόδας. Από ένα μικρό μαγαζί με υφάσματα που διατηρούσε ο πατέρας του στην Ερμού, ο Γιάννης Τσεκλένης κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο και να κάνει την ελληνική μόδα γνωστή ως την άλλη άκρη του πλανήτη.

Αριστοτέλης Ωνάσης

Έχει μείνει στην ιστορία για τη μυθική του περιουσία, αλλά ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν κάτι παραπάνω από ένας τρομερά πλούσιος άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, ήταν ένας τρομακτικά ευφυής επιχειρηματίας, από τους μεγαλύτερους του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906, σε μια αρκετά εύπορη οικογένεια (ο πατέρας του υπήρξε από τους πλουσιότερους καπνέμπορους της περιοχής), αλλά η Μικρασιατική καταστροφή το 1922 έδωσε τέλος στην οικονομική ευφορία. Το 1923 θα μεταναστεύσει στην Αργεντινή, το 1932 θα αγοράσει το πρώτο του πλοίο και από το σημείο αυτό δεν θα σταματήσει να ελίσσεται λεπτό. Το 1957 ιδρύει την Ολυμπιακή Αεροπορία, έναν ακόμα κολοσσό για τα δεδομένα της εποχής, μια ελληνική εταιρία που θα εξελιχθεί σε μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου.

Γιώργος Παπανικολάου

Στις 13 Μαΐου 1883 γεννιέται στην Κύμη ο άνθρωπος που θα σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών σε όλο τον κόσμο, ακόμη και μετά τον θάνατό του, ακόμη και σήμερα. Στην ηλικία των 21 ετών θα αποφοιτήσει με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τότε θα αφιερωθεί για πάντα στην Ιατρική (αν και θα αναπτύξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία και τη μουσική). Το 1928 θα κάνει την πρώτη του ανακοίνωση με τίτλο «Νέα διάγνωση του καρκίνου» και το 1943 θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της μακρόχρονης έρευνάς του με τίτλο «Διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων». Πρόκειται το περίφημο Τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) που από τότε μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας και έχει βοηθήσει στη μείωση των θανάτων λόγω καρκίνου της μήτρας κατά 70%. Για αυτή του την πρωτοποριακή μέθοδο προτάθηκε δύο φορές για βραβείο Νόμπελ.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5