- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο συγγραφέας και κριτικός Τάσος Γουδέλης
Εμβληματική μορφή των ελληνικών γραμμάτων και του κινηματογράφου - Η ζωή και το έργο του
Ο συγγραφέας, κριτικός και εκδότης Τάσος Γουδέλης πέθανε σε ηλικία 76 ετών - Είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το έργο του.
Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο γνωστός συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και εκδότης, Τάσος Γουδέλης.
Την είδηση έκανε γνωστή μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο στενός συνεργάτης του Τάσου Γουδέλη, ο ποιητής Κώστας Μαυρουδής.
Ο Τάσος Γουδέλης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, είχε μια μακρά και σημαντική πορεία στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Από το 1982, συνεργάστηκε με τον Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Το δέντρο», ενώ παράλληλα διακρίθηκε για το συγγραφικό του έργο.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συνέγραψε έξι συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Οικογενειακές ιστορίες» (Κέδρος) και θεωρητικά βιβλία για τον κινηματογράφο. Για τη συλλογή διηγημάτων του «Η γυναίκα που μιλά» (2002), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2003.
Τάσος Βασιλείου Γουδέλης (5. 5. 1949-12. 9. 2025).
Posted by Costas Mavroudis on Friday, September 12, 2025
Επιπλέον, ο Τάσος Γουδέλης υπήρξε παραγωγός και συνεργάτης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέμα τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, ενώ από το 1998 έως το 2009 συνεργάστηκε με το ένθετο «Βιβλιοθήκη» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» ως κριτικός ξένης λογοτεχνίας.
Επίσης, είχε διδάξει Ιστορία Κινηματογράφου και τεχνική σεναρίου σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το ταλέντο του επεκτάθηκε και στη σκηνοθεσία, με τέσσερις ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του.
Όπως ανέφερε ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος, ο Γουδέλης ήταν «ένας από τους έλληνες κριτικούς που έκαναν το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη». Μάλιστα, η ταινία του «Η Συνάντηση» απέσπασε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Έφυγε ο Τάσος Γουδέλης, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού "Το Δέντρο", καλός συνάδελφος και φίλος. Αφήνει πίσω του μια...
Posted by Akis Kapranos on Friday, September 12, 2025
Εκτός από την καλλιτεχνική του δράση, είχε διακριθεί για την αντιστασιακή του δράση κατά την περίοδο της Επταετίας. Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη στον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων, με πολλούς να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διαβάστε ακόμη → Συζητώντας με τον Τάσο Γουδέλη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το ράφι στα ακουστικά: Η νέα εποχή του βιβλίου
Ο θεσμός επιστρέφει για πέμπτη χρονιά με εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο
Μπορεί μια μηχανή να γράψει λογοτεχνία;
«H Σκιά πέρα από τον χρόνο» και «H Ονειρική αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ»
Η «Μυστική ζωή των αριθμών» της Kate Kitagawa και του Timothy Revell (μετάφραση Τεύκρος Μιχαηλίδης, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια), κυκλοφορεί στις 29 Μαΐου
Μυθιστοριογράφος, ανθρωπολόγος, λαογράφος, θεατρική συγγραφέας και δημοσιογράφος
Από την «τιμωρημένη» στην «τιμωρό»: Μια πορεία διά πυρός και σιδήρου
Mία από τις πιο αναγνωρίσιμες εκπροσώπους της σύγχρονης σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας μιλάει στην ATHEN VOICE
Η εμπειρία της επίσκεψης σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο πρέπει να εμπλουτιστεί. Και η τεχνολογία δίνει αυτή τη δυνατότητα με ευκολία και σχετική οικονομία.
Mια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης μεταξύ δύο γυναικών στην αποικιοκρατούμενη Ταϊβάν
Ένα βιβλίο που συνέβαλε στη σύγχρονη παιδαγωγική και σφράγισε τον δυτικό τρόπο ζωής
Μία ακόμη μεγάλη δωρεά φιλαναγνωσίας από τον Τζέιμς Πάτερσον
Ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή το βιβλίο «Το τελευταίο πρόβλημα» που διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό νησί κοντά στην Κέρκυρα
Τα βιβλία «Τονική μετάθεση» και «Στα Υστερόγραφα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Σε σύγχρονη, στρωτή μετάφραση του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις εκδόσεις Κάκτος
Το έργο δεν επιδιώκει να δικαιώσει επιλογές ούτε να κατασκευάσει εύκολες βεβαιότητες
Η αυτοβιογραφία του βραβευμένου Αμερικανού ηθοποιού που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο
Η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος και οι σκοτεινές στιγμές της ζωής της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.