- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φοίβη, a wannabe artist: Η Αφροδίτη Δήμου γράφει και εικονογραφεί ένα βιβλίο για ένα κορίτσι που αγαπά την τέχνη
Πόσο σκληρή δουλειά είναι η καλλιτεχνική δημιουργία;
Φοίβη, a wannabe artist: Ένα μικρούτσικο, χαριτωμένο βιβλίο της Αφροδίτης Δήμου, με ηρωίδα τη Φοίβη, που θέλει να γίνει καλλιτέχνης
Η Φοίβη είναι «A wannabe artist»: θέλει να γίνει καλλιτέχνης. Δηλαδή ζωγράφος ή και γλύπτρια ή και σκιτσογράφος, ή κάτι σχετικό, που όμως δεν το έχει «κλείσει» ακόμα μέσα της ούτε έξω της. Γι’ αυτό πειραματίζεται με πινέλα, μπογιές, μπλοκ σχεδίου, μουσαμάδες… Κι όταν δεν της βγαίνει, παίρνει δρόμο, ή και τα βουνά. Θέλει σίγουρα να εκφράζεται δημιουργώντας, αυτό της αρέσει, αυτό ονειρεύεται. Απλώς ψάχνει τον τρόπο που της ταιριάζει. Και τον ψάχνει μέσα από τις σελίδες ενός μικρούτσικου βιβλίου.
Το βιβλίο έχει τίτλο «Φοίβη, a wannabe artist» και είναι «μια ματιά στη ζωή» της μικρούλας ηρωίδας. Τα κείμενα έγραψε η Αφροδίτη Δήμου, που έκανε και τις τρυφερές εικόνες. «Πολλοί από μας μεγαλώνουμε με πεποιθήσεις που μας διδάσκουν ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι κυρίως χόμπι, κάτι χαριτωμένο κι ευχάριστο που θα κάνουμε στο περιθώριο της κανονικής μας ζωής και δουλειάς. Όμως η καλλιτεχνική δημιουργία είναι σκληρή δουλειά και απαιτεί μεγάλο ψυχικό δόσιμο (…) Η Φοίβη είναι μια χιουμοριστική εικονογράφηση ενός τέτοιου αγώνα (για δημιουργία, για να ξεφύγεις από το καλλιτεχνικό/δημιουργικό μπλοκάρισμα), την παρακολουθούμε να προσπαθεί, να πέφτει αλλά να σηκώνεται και πάλι να προσπαθεί», λέει η συγγραφέας-εικονογράφος. «Εκφράζει όλους εμάς που δίνουμε αγώνες ξανά και ξανά χωρίς να πτοούμαστε από τις αποτυχίες».
Το βιβλιαράκι, σε μικρό ροζ φορμά, τετράγωνο και, όπως είπα στην αρχή, χαριτωμένο, είναι πράγματι μια λοξή ματιά στη ζωή της Φοίβης, «που είναι αστεία ή δραματική ανάλογα με τη μέρα» και, παρόλο που γράφει στην ούγια ότι πρόκειται για ένα «κόμικ για ενήλικες και εφήβους με θέμα τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και αγωνίες και όχι μόνο», μου φαίνεται πολύ κατάλληλο για προ-έφηβα και έφηβα, κυρίως κορίτσια, είτε έχουν είτε δεν έχουν καλλιτεχνικές αναζητήσεις.
«Φοίβη, a wannabe artist», της Αφροδίτης Δήμου, εκδόσεις Ανατολικός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια προσωπική μαρτυρία για την ιστορία, το πολιτικό σύστημα και τις προκλήσεις του Λιβάνου από τον πρώην Πρέσβη της Ε.Ε.
55 αριστουργηµατικά σονέτα που ο Ρίλκε απηύθυνε στον µυθικό γενάρχη της ποίησης, τον Ορφέα.
Το μυθιστόρημα «Οι φόνοι του Μαρμπλ Χολ» του Anthony Horowitz (μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή το «Φονικό στους Κορφούς», την αστυνομική νουβέλα σε 69 σκαλοπάτια
Μια συνέντευξη με τον Ιταλό συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Τασμανία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η Γερμαναρμένισσα συγγραφέας, στο λογοτεχνικό ντεμπούτο της δίνει φωνή σε μια ολόκληρη γενιά από παιδιά και εγγόνια μεταναστών εργατών.
Ένα βιβλίο που προσφέρει μια ριζοσπαστική αλλά και πρακτική επανεκτίμηση της σχέσης των γυναικών με το χρήμα
Ο Διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmet και συγγραφέας μιλάει με αφορμή το βιβλίο «Γιατί αυτοί πέτυχαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο βραβευμένος Σουηδός μεταφραστής γράφει στην Athens Voice για το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Μπέργκεν της Νορβηγίας αλλά και για τη λογοτεχνία εν καιρώ πολέμου στην πολύπαθη Ουκρανία
Η εκπληκτική ιστορία τού πιο παραγωγικού κλέφτη βιβλίων στην ιστορία
Η «τέλεια» απόδοση ενός κειμένου σε μια άλλη γλώσσα υπάρχει και είναι εφικτή
Είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1963
Ένα βιβλίο για τη μνήμη, τον χρόνο, την αγάπη και τη σημασία να φεύγεις την κατάλληλη στιγμή
Τα βιβλία «Όσα ξέρουμε μα δεν τα λέμε», «Το αντίδωρον» και «Το όμορφό μας αύριο» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Από «πατέρας» της σημειολογίας, συγγραφέας best seller
Ένα βιβλίο που αν ήταν ταινία θα είχε τη μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ
Ένα άγνωστο χρονικό για την Ελλάδα του 1850, γραμμένο από την πρωτοπόρο της σύγχρονης νοσηλευτικής
Μια συζήτηση με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου για το Απόλυτο Κακό, τα ανείπωτα τραύματα του Εμφυλίου και τη λογοτεχνία ως τρόπο να κοιτάξουμε κατάματα όσα δεν αντέχουμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.