- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος
Ανήκε στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων
Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος - Η ζωή και η λογοτεχνική του διαδρομή - Η ανάρτηση των εκδόσεων Κίχλη
Πέθανε ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, που γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1930.
Ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος ανήκε στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών το βράδυ της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου.
Τα κείμενά του διαπερνούσε το χιούμορ, το παιγνιώδες ύφος, ο λιτός και τρυφερός λόγος και η αγάπη του για τη φύση.
Η είδηση του θανάτου του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου έγινε γνωστή από τον ανιψιό του Χάρη, γιο του αδελφού του, με ανάρτηση που έκανε στο Facebook.
Σήμερα έφυγε από κοντά μας στα 94 του χρόνια,ο αδερφός του πατέρα μας, ο συγγραφέας Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος,ο ΗΧΠ. 23 Αυγούστου 1930-29 Νοεμβρίου 2024
Posted by Haris Papadimitrakopoulos on Friday, November 29, 2024
Με μια συγκινητική ανάρτηση αποχαιρέτησαν τον πεζογράφο και οι εκδόσεις Κίχλη: «Σήμερα το απόγευμα έφυγε από κοντά μας στα 94 του χρόνια ο καλός μας, ο ακριβός μας συγγραφέας. Σίγησε η μοναδική φωνή του».
Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (23 Αυγούστου 1930-29 Νοεμβρίου 2024) Σήμερα το απόγευμα έφυγε από κοντά μας στα 94 του...
Posted by Εκδόσεις Κίχλη Kichli Publishing on Friday, November 29, 2024
Ποιος ήταν ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος
Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, και πέρασε εκεί τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Μετά τον θάνατο του δικηγόρου πατέρα του το 1943, η οικογένειά του πέρασε δύσκολες ημέρες. Όπως έγραψε ο ίδιος αργότερα, από ανάγκη σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή.
Το πρώτο του διήγημα «Ο φρακασάνες», δημοσίευσε με ψευδώνυμο στο καβαλιώτικο περιοδικό Αργώ το 1962. Το 2007 γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» με θέμα τον ίδιο και σκηνοθέτη τον Λευτέρη Ξανθόπουλο. Αρθρογραφούσε περιστασιακά στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ενώ επιμελήθηκε και την έκδοση βιβλίων λιγότερο γνωστών λογοτεχνών.
Έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη φύση - Επί πολλά έτη αντιπρόεδρος της Αλκυόνης
Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη φύση και ήταν επί πολλά έτη αντιπρόεδρος της Αλκυόνης, του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων, στην Πάρο. Συγκινητικός και ο αποχαιρετισμός στον σπουδαίο πεζογράφο από την Αλκυόνη.
«Αποχαιρετούμε με πόνο τον αγαπημένο φίλο, λογοτέχνη, ιατρό και επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρο της Αλκυόνης Ηλία Παπαδημητρακόπουλο. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη για την καλοσύνη και την ευφυΐα του, για τη σοφία και για την αθυροστομία του που κόμπλαρε τους δημοσιογράφους».
Αποχεραιτούμε με πόνο τον αγαπημένο φίλο, λογοτέχνη, ιατρό και επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρο της Αλκυόνης Ηλία...
Posted by Αλκυόνη - Aegean Wildlife Hospital - Πάρος on Friday, November 29, 2024
Το αντίο της Εταιρείας Συγγραφέων
«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον σπουδαίο συγγραφέα, κορυφαίο τεχνίτη της μικρής φόρμας και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας μας, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο», αναφέρει η Εταιρεία Συγγραφέων σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:
«Με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, ο Η.Χ.Π. όπως ενίοτε υπέγραφε, γεννήθηκε το 1930, σταδιοδρόμησε ως στρατιωτικός γιατρός και διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ιατρική Επιθεώρησης Ενόπλων Δυνάμεων. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1962 και έκτοτε δημοσίευσε πληθώρα διηγημάτων, δοκιμίων και κριτικών κειμένων. Υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού της Καβάλας Σκαπτή Ύλη και ιδρυτής της κινηματογραφικής λέσχης της πόλης.
Συνεργάστηκε με περιοδικά [Ταχυδρόμος (Καβάλας), Διάλογος (Θεσσαλονίκης), Διάλογος (Λεχαινών), Αντί, Χάρτης, Χρονικό, Το Τέταρτο, Αλφειός, Γιατί, Η Λέξη, Το Οροπέδιο κ.ά], ενώ αρθρογραφούσε περιστασιακά στην Ελευθεροτυπία. Η λιτή γραφή του, ο μινιμαλισμός, το παιγνιώδες πνεύμα και η στυλιστική του δεινότητα αναγνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και την κριτική, και τιμήθηκαν με πολλά βραβεία –Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας (1997), Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών (2010 - για το σύνολο του έργου του) Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων 2015 (και πάλι για το σύνολο του έργου του) και δυο φορές με το Βραβείο Διηγήματος του Διαβάζω (1996 και 2010).
Εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών της Εταιρείας Συγγραφέων εκφράζουμε τα βαθύτερα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Με την έκδοση των δύο συλλογικών τόμων «Εκατό και είκοσι φωνές» και το προσεχές φεστιβάλ, το δίκτυο «Η Φωνή της» επιδιώκει να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην έμφυλη βία
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.