Έντνα Ο' Μπράιαν, 1930 - 2024: Η πολυβραβευμένη συγγραφέας που άλλαξε για πάντα την ιρλανδική λογοτεχνία
Το μόνο που λάμβανα από την Ιρλανδία, από τη μητέρα μου και από ανώνυμα γράμματα, ήταν χολή, μίσος και οργή
Έντνα Ο' Μπράιαν: Μία από τις πρώτες συγγραφείς που έδωσε πραγματική φωνή στις εμπειρίες των γυναικών στην Ιρλανδία
Η Ιρλανδή μυθιστοριογράφος, χρονικογράφος, θεατρική συγγραφέας, ποιήτρια και διηγηματογράφος, Έντνα Ο' Μπράιαν, γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Tuamgraney και πέθανε στις 27 Ιουλίου 2024, σε ηλικία 93 χρονών. Η πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνική σκηνή έγινε το 1960, με την έκδοση του μυθιστορήματός της, «The Country Girls», που είναι και το πρώτο μέρος της ομώνυμης τριλογίας, η οποία συνέχισε με τα μυθιστορήματα «The Lonely Girl» (1962) και «Girls in Their Married Bliss» (1964).
Το έργο αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, θίγοντας σεξουαλικά και κοινωνικά θέματα κατά τη διάρκεια μιας καταπιεστικής περιόδου στην Ιρλανδία, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Έντνα Ο' Μπράιαν κυκλοφόρησε, από τότε, περισσότερα από 20 μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα που ξεχώρισαν για τον τρόπο απεικόνισης των γυναικών, τη βία την οποία αυτές υφίστανται, τις υποβλητικές περιγραφές και τη σεξουαλική ευθύτητά της.
H Έντνα Ο' Μπράιαν έφερε την γυναικεία εμπειρία και σεξουαλικότητα στο προσκήνιο
Μεγαλωμένη σε ένα αυστηρό περιβάλλον, το οποίο η ίδια είχε περιγράψει ως «φλογερό» και συνάμα «κλειστό», η συγγραφέας ξεκίνησε διαβάζοντας Τολστόι, Θάκερυ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο Δουβλίνο, η νεαρή Έντνα Ο' Μπράιαν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Τζέιμς Τζόυς, «Το Πορτρέτο της νιότης του καλλιτέχνη» (1916), το οποίο την καθόρισε ως συγγραφέα.
Το «Country Girls» γράφτηκε στο Λονδίνο, όπου η Έντνα Ο' Μπράιαν εργαζόταν για τον εκδοτικό οίκο Hutchinson, που την πλήρωσε £50 για να γράψει ένα μυθιστόρημα. Η τριλογία, εξαιτίας του περιεχομένου της που πήγαινε ενάντια στα ήθη της εποχής, δεν άργησε να απαγορευτεί, ενώ μερικές από τις πρώτες κόπιες κάηκαν, στην Ιρλανδία, καθώς κατηγορήθηκαν πως «διαφθείρουν τα μυαλά των νεαρών γυναικών».
Η Έντνα Ο' Μπράιαν είχε μιλήσει για εκείνη την εποχή με πικρία, λέγοντας πως δεν ένιωσε ποτέ ότι ήταν διάσημη.
Το μόνο που λάμβανα από την Ιρλανδία, από τη μητέρα μου και από ανώνυμα γράμματα, ήταν χολή, μίσος και οργή
— είχε πει χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα The Irish Times.
Η αναγνώριση παρ’ όλα αυτά ήρθε, αν και με κάποια καθυστέρηση, και η συγγραφέας έλαβε σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Irish PEN Lifetime Achievement Award, το American National Arts Gold Medal και το Frank O’Connor Prize, ενώ το 2019 της απονεµήθηκε το Prix Femina Special και το David Cohen Lifetime Achievement Award για το σύνολο του έργου της. Επιπλέον, το 2021 τιμήθηκε με την υπέρτατη πολιτιστική διάκριση της Γαλλίας. Συγκεκριμένα χρίστηκε Ταξιάρχης του γαλλικού Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών, μια κορυφαίας σημασίας τιμητική διάκριση, η οποία αποδίδεται κάθε χρόνο σε σημαίνοντα πρόσωπα των τεχνών και του πολιτισμού.
Εκτός από τα 18 μυθιστορήματα που έγραψε, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της, η Έντνα Ο' Μπράιαν έγραψε επίσης 9 συλλογές διηγημάτων, 4 θεατρικά και τις βιογραφίες του Τζέιμς Τζόυς, αλλά και του Λόρδου Βύρωνα. Το τελευταίο μυθιστόρημά της, με τίτλο «Κορίτσι», κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος το 2020, σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου. Για τη συγγραφή του, η Έντνα Ο' Μπράιαν, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, ταξίδεψε στη Δυτική Αφρική και πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα για τα κορίτσια που έχουν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ, μετουσιώνοντας τις εμπειρίες της σε μια συγκλονιστική ιστορία για τη βία κατά των γυναικών, που είναι άλλωστε μια από τις διαχρονικές θεματικές στις οποίες έχει επικεντρώσει το έργο της.
H Έντνα Ο' Μπράιαν άλλαξε για πάντα την ιρλανδική λογοτεχνία. Έφερε την γυναικεία εμπειρία και σεξουαλικότητα στο προσκήνιο και μετέφρασε τις ανησυχίες μιας Ιρλανδής γυναίκας σε κάτι το διεθνές. Όπως έγραψε και ο Πρόεδρος Μάικλ Ντ. Χίγκινς, με αφορμή τον θάνατό της: «Μέσα από το βαθιά διεισδυτικό της έργο, με μεγάλη ανθρωπιά, η Έντνα Ο' Μπράιαν ήταν μία από τις πρώτες συγγραφείς που έδωσε πραγματική φωνή στις εμπειρίες των γυναικών στην Ιρλανδία, από διαφορετικές γενιές και έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωση του κοινωνικού κύρους των γυναικών σε όλη την ιρλανδική κοινωνία».
Το σύνολο του έργου της θα μας θυμίζει πάντα ότι σκοπός της λογοτεχνίας είναι να αφυπνίζει και να καλλιεργεί συνειδήσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.