Βιβλιο

Τουρκία: Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Μάριο Λεβί

Έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Μάριο Λεβί
Ο Μάριο Λεβί έγινε γνωστός στην Ελλάδα με το μυθιστόρημα «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι» © ΕΡΑ / ANGEL DIAZ

Ο συγγραφέας Μάριο Λεβί γνωστός για το μυθιστόρημα «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι» πέθανε σε ηλικία 66 ετών 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ο γνωστός συγγραφέας Μάριο Λεβί, λάτρης της Κωνσταντινούπολης, όπου πέρασε ολόκληρη τη ζωή του και η οποία σημάδεψε το συγγραφικό του έργο.

Mario Levi: Benim en derin vatanım Türkçedir

Στα μυθιστορήματά του ο Λεβί πραγματεύεται έντονα τη ζωή της Κωνσταντινούπολης του 20ού αιώνα που χάνεται, καθώς αυτή η πόλη με τη βαριά της ιστορία μεταμορφώνεται και ο πολυπολιτισμικός της ιστός χάνεται υπό το βάρος των επιταγών του εθνικού κράτους που οικοδόμησε η κεμαλική Τουρκική Δημοκρατία.

Έχοντας ο ίδιος εβραϊκή καταγωγή, η ζωή των μειονοτήτων, η καθημερινότητά τους, ο τρόπος που εισπράττουν τη διαφορετικότητά τους μέσα σε μία Πόλη και κοινωνία που απομακρύνεται από το κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, βρίσκουν σημαντική θέση στο έργο του.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός με το μυθιστόρημά του «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι». Πρόκειται για την ιστορία τριών γενεών μιας εβραϊκής οικογένειας, στην οποία παρακολουθούμε και τον μετασχηματισμό της Πόλης, μέσα από τις περιγραφές των παλαιών γειτονιών της, συλλέγοντας μύθους, εικόνες από τα παλιά και σκηνές που χρονικά εκτείνονται από το 1920 έως τη δεκαετία του 1980.

Τα έργα του Μάριο Λεβί

Εκτός από λογοτέχνης, ο Μάριο Λεβί εργάστηκε επίσης ως καθηγητής Γαλλικών, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημιουργός διαφημίσεων και παρέδωσε μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Γεννημένος το 1957 στην Κωνσταντινούπολη, ο Μάριο Λεβί αποφοίτησε από το Γαλλικό Γυμνάσιο Saint Michel της Κωνσταντινούπολης το 1975 και από το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 1980.

Ο Μάριο Λεβί έγραψε το πρώτο του διήγημα το 1975 και μετά το 1984 δημοσίευσε άρθρα του σε πολλά έντυπα.

Το πρώτο βιβλίο του «Jacques Brel: Ένας μοναχικός άνθρωπος», εκδόθηκε το 1986. Ξεχωρίζουν τα έργα του «Να μην μπορείς να πας σε μία πόλη» (1990), «Η κυρία Φλωρίδη δεν θα επιστρέψει» (1991), «Η ωραιότερή μας ιστορία αγάπης» (1992), «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι» (1999), «Οι έρωτες της μίας πρότασης» (2016).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ