- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν»: Μια ελπιδοφόρα αφήγηση για το σύμπαν μετά τον Αϊνστάιν
Ο John F. Haught επιχειρεί μια διαφορετική κοσμοθεώρηση για το μεγάλο βιβλίο του σύμπαντος
Αναγνώστης με αιτία: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν» του John F. Haught, που κυκλοφορεί από τις εκδ. Πεδίο
Όλοι γνωρίζουμε την περίφημη φράση του Αϊνστάιν «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια». Τι εννοούσε, ωστόσο, με αυτή του την ατάκα ο μεγάλος εκείνος φυσικός επιστήμων; Ότι ο Θεός δεν παίζει ζάρια αλλά μπορεί να τον συναντήσουμε σε κάποιο καζίνο σκυμμένο πάνω από μια ρουλέτα; Ή ότι προτιμάει το μπλακ τζακ σε κάποια πιο πριβέ αίθουσα; Ή, αν βρίσκεται στο Μπαλί, ότι αρέσκεται να βάζει στοιχήματα στις κοκορομαχίες; Δεν αποκλείεται βέβαια να συχνάζει στις ιπποδρομίες του Άσκοτ – εκεί όπου οι αριστοκράτες της υψηλής κοινωνίας δοκιμάζουν τα καινούργια καπέλα τους.
«Ο Θεός δεν παίζει ζάρια». Με αυτή του τη φράση ο Αϊνστάιν ήθελε να μας βεβαιώσει ότι οι νόμοι του σύμπαντος είναι έτσι φτιαγμένοι που δεν πρόκειται να αλλάξουν με μια ζαριά που θα ρίξει κάποιος βαριεστημένος Δημιουργός. Οι νόμοι του σύμπαντος παγιώθηκαν τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης και έκτοτε παραμένουν ψυχροί και αναλλοίωτοι – όπως το πρόσωπο ενός παίκτη πόκερ. Ο χρόνος, στενά υφασμένος με τον χώρο, είναι ουσιαστικά ακίνητος, δεν υπάρχει εξέλιξη στο σύμπαν, κι αν υπάρχει αυτή δεν έχει να κάνει με ντόρτια και εξάρες.
Ο καθηγητής John F. Haught, έχει άλλη άποψη. Στο βιβλίο του αυτό, με τον έξυπνο τίτλο «Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν», επιχειρεί μια διαφορετική κοσμοθεώρηση για το μεγάλο βιβλίο του σύμπαντος. Αφού μας μιλήσει για τις δύο σχολές σκέψης που ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων: τη σχολή του προσωκρατικού Δημόκριτου με την ατομική του θεωρία στην οποία στηρίχτηκε στη συνέχεια η υλιστική θεώρηση του κόσμου, και τη σχολή του Πλάτωνα με τα αιώνια πρότυπα όπου εδράζεται η ιδεολογική αντίληψη του κόσμου, ο John F. Haught μας προτρέπει να δούμε την ιστορία του σύμπαντος σαν μια αφήγηση εν εξελίξει.
Μπορεί να υπήρξε ένα ατέλειωτο, ψυχρό και αδιάφορο χρονικό διάστημα έως την άφιξη της ζωής στον πλανήτη Γη, μπορεί ο άνθρωπος να εμφανίστηκε ουσιαστικά το τελευταίο δευτερόλεπτο στην κοσμολογία του σύμπαντος, αυτό όμως, κατά τον καθηγητή, δεν σημαίνει ότι φτάσαμε ως εδώ χάρη σε μια σειρά από ευτυχή γεγονότα (που εξηγούνται με την τύχη και την αναγκαιότητα, σύμφωνα με το βιβλίο του Ζακ Μονό που έχουμε διαβάσει όλοι), αλλά διότι υπάρχει μια αφήγηση στο μυθιστόρημα του σύμπαντος, μια αφήγηση ενός ευφάνταστου Δημιουργού, μια πλοκή στην οποία κανείς δεν γνωρίζει το τέλος. Οι σελίδες γράφονται καθώς η ιστορία προχωράει, ο Δημιουργός δεν έχει στήσει στον τοίχο του συγγραφικού του εργαστηρίου κάποιο σχεδιάγραμμα με τα κεντρικά πρόσωπα του έργου, οι ήρωες είναι αυτοί που εξελίσσουν την ιστορία, κι όλα αυτά φτιάχνουν ένα βιβλίο με διαρκείς ανατροπές και εκπλήξεις που κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Έτσι μου κράτησε και μένα το ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο, επειδή μοιάζει με την αφήγηση του μυστηρίου ενός φόνου σε κλειστό δωμάτιο, ένα δωμάτιο όπου δεν παίζονται ζάρια ή άλλα τυχερά παίγνια, ένα δωμάτιο όπου ο αναγνώστης απολαμβάνει τη σκέψη του συγγραφέα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα δοκίμιο πάνω σε κάθε είδους coming out με το οποίο μπορεί να συναντηθεί ένα πλάσμα στη ζωή του
Οι ποιητικές συλλογές «Ζητείται φωνή» και «Ιστορίες δαγκωμένων μήλων» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.