- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατσαρόλες με βιβλία: Μαγειρεύοντας με τον Τσάντλερ
Ο Τζόι και ο Τσάντλερ, την τελευταία μέρα της συγκατοίκησής τους, παραγγέλνουν τα φαγητά των προγόνων τους
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγές από το βιβλίο «Friends: H τηλεοπτική σειρά - Οι αυθεντικές συνταγές» της Amanda Yee, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Για να είμαι ειλικρινής τα «Φιλαράκια» ποτέ δεν με συγκίνησαν. Αλλά ο αποδημήσας Μάθιου Πέρι (19.9.1969-28.10.2023) είχε κάτι ξεχωριστό, το οποίο το μετέφερε και στον Τσάντλερ, τον χαρακτήρα που υποδυόταν. O Μάθιου αντιμετώπιζε την απογοήτευση της ζωής με αλλεπάλληλα, μικρά αστεία. Η μητέρα του εργαζόταν διαρκώς και εκείνος έπρεπε να είναι πάντα σύντομος και ευδιάθετος στον ελάχιστο χρόνο που περνούσε μαζί της. Αν τον τρόμαζε κάτι ήταν η μοναξιά.
Η Amanda Yee, χρόνια πριν, συνέλαβε την ιδέα να βάλει σε ένα βιβλίο όλα τα φαγητά της σειράς και να ξαναστρώσει το τραπέζι με τα «Φιλαράκια»: «Καθώς βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τα επεισόδια, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι το σπιτικό φαγητό και το “όλοι μαζί” στο τραπέζι είναι από τα πιο δυναμικά στοιχεία που ενώνουν μία κοινότητα» γράφει και συμπληρώνει, «Οι έθνικ συνταγές, όπως και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς στα είκοσι και στα τριάντα, προσπαθώντας να καταφέρει κάτι ξεχωριστό στη ζωή του, αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία ταύτισης εκατομμυρίων φανατικών της σειράς».
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «Friends: H τηλεοπτική σειρά - Οι αυθεντικές συνταγές» φτάνουμε στο τέλος της σειράς. Ο Τζόι και ο Τσάντλερ δεν θα είναι πια συγκάτοικοι. Ο Τσάντλερ μετακομίζει με τη Μόνικα και ο Τζόι επιτέλους ενηλικιώνεται! Το τελευταίο βράδυ που περνούν ως συγκάτοικοι, ο Τζόι έχει παραγγείλει πίτσα, ενώ ο Τσάντλερ κινέζικο. Σύμφωνα με τον Τζόι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως εκείνος παρήγγειλε το φαγητό των Ιταλών προγόνων του, έτσι και ο Τσάντλερ παρήγγειλε το φαγητό των δικών του. Ιδού:
Συνταγή για νουντλς με κρέας και λαχανικά
Υλικά (για 6 μερίδες)
- ½ κιλό αρνίσιο κρέας (σπάλα ή μπούτι κομμένο σε λεπτές λωρίδες)
- 2 φλ. σόγια σος
- 3 κ.σ. ξίδι ρυζιού
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο
- 1/3 καστανή ζάχαρη
- 1/2 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
- 2 κ.σ. θρυμματισμένο τσίλι
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 1 κ.γλ. τριμμένο φρέσκο τζίνζτερ
- 1 ½ κ.σ. πιπέρι σετσουάν
- 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο
- 450 πλατιά νουντλς ρυζιού
- 1/3 φλ. κόλιανδρο χοντροκομμένο
- 1/3 φλ. δυόσμο χοντροκομμένο
- καυτερό λάδι τσίλι (προαιρετικά)
Η εκτέλεση
Βάζουμε το αρνίσιο κρέας σε σταθερή επιφάνεια κοπής. Με μπάτη κρέατος ή με πλάστη χτυπάμε το κρέας ώστε να απλώσουν λίγο τα κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη σόγια σος, το ξίδι, το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη, το κύμινο, το τσίλι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το πιπέρι, το καλαμποκάλευρο. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να σκεπαστεί από τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο περίπου 30 λεπτά πρωτού το μαγειρέψουμε. Βράζουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε ένα γουοκ ή ένα μεγάλο αντικολητικό τηγάνι. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το αρνίσιο κρέας και αρχίζουμε σιγά σιγά τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και να αρχίσει να πήζει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα νουντλς στο σκεύος και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν από την παχύρευστη σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο και τον δυόσμο. Περιχύνουμε με 2-3 σταγόνες καυτερό λάδι τσίλι.
Συνταγή για πικάντικη σαλάτα με αγγούρι
Υλικά
- 2 μεγάλα αγγούρια
- 1 κ.σ. αλάτι
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ξίδι ρυζιού
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. πολτός σκόρδου με τσίλι
Η εκτέλεση
Με έναν πλάστη πιέζουμε ελαφρά το αγγούρι και το κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (2 ½ εκ.). Κόβουμε τις ροδέλες στη μέση και τις βάζουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε το αγγούρι με αλάτι και το αφήνουμε να στραγγίξει τα υγρά του για περίπου 10 λεπτά. Σε μεσαίου μεγέθους μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά τα υπόλοιπα υλικά για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα για ένα λεπτό με το αγγούρι και σερβίρουμε αμέσως.
Το βιβλίο
«Friends: H τηλεοπτική σειρά - Οι αυθεντικές συνταγές» της Amanda Yee, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Η εβδόμη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Γιάλε-Γιάλε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.
Η επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100» φωτίζει την εκατονταετή διαδρομή της Βιβλιοθήκης
Ο Διευθυντής τού ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος μιλά αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
Οι «Θεραπευτικές ιστορίες» δεν είναι ένα απλό ποιητικό βιβλίο. Είναι μια άτυπη, λεκτική παρτιτούρα, γραμμένη από έναν homo universalis της εποχής μας
Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος; Είναι υπερβολική η απαίτηση να αποδίδεται δικαιοσύνη;
Για αρκετές ώρες, η ταραχή μου για το αναίτιο αυτού του θανάτου κάτω από την τυφλή μπότα ενός περαστικού, συμπαρέσυρε κάθε λογική
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.