Βιβλιο

Μερικοί μήνες στη ζωή του Μισέλ Ουελμπέκ

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα να μου φέρονται, απολύτως, σαν αντικείμενο κάποιου ντοκιμαντέρ για ζώα – μου είναι δύσκολο να ξεχάσω τη στιγμή»

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μισέλ Ουελμπέκ: «Μερικοί μήνες στη ζωή μου» - εκδόσεις Εστία
Φωτογραφία Μισέλ Ουελμπέκ © EPA/OLIVER BERG

Μισέλ Ουελμπέκ: Το βιβλίο «Μερικοί μήνες στη ζωή μου: Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023» κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις της Εστίας

Το βιβλίο «Μερικοί μήνες στη ζωή μου: Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023» του Μισέλ Ουελμπέκ κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις της Εστίας. Το βιβλίο είναι ένας απολογισμός έξι μηνών της ζωής του διάσημου γάλλου συγγραφέα. Τι συνέβη όμως αυτούς τους έξι μήνες που είναι άξιο να καταγραφεί; Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες ο λόγος που τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν με τον Ουελμπέκ δεν ήταν για ένα νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημά του αλλά για δυο εντελώς άσχετους με τη λογοτεχνία λόγους.

Μισέλ Ουελμπέκ, «Μερικοί μήνες στη ζωή μου: Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023», εκδόσεις της Εστίας

Ο ένας ήταν μια καταγγελία από το Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού για «υποκίνηση μίσους» με αφορμή μια συνέντευξη που ο συγγραφέας έδωσε στο περιοδικό Front populaire του Michel Onfray, ο άλλος η εμφάνισή του σε μια πορνογραφική ταινία. Αυτοί οι έξι άκρως δυσάρεστοι μήνες που μάλλον δεν πρόκειται να ξεχάσει, αποτυπώνονται στο «Μερικοί μήνες στη ζωή μου», ένα διήγημα 144 σελίδων, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Το βιβλίο είναι η δική του εκδοχή για τα γεγονότα. Ο Ουελμπέκ θα καταγράψει την εμπειρία με τον γνωστό τρόπο του, ωμά και καυστικά. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα να μου φέρονται, απολύτως, σαν αντικείμενο κάποιου ντοκιμαντέρ για ζώα – μου είναι δύσκολο να ξεχάσω τη στιγμή», σημειώνει στο οπισθόφυλλο.

Για την ιστορία, ο Μισέλ Ουελμπέκ έδωσε την επίμαχη συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2022. Σε αυτή συνέδεσε τους μουσουλμάνους μετανάστες με εγκλήματα κατά γηγενών Γάλλων και προέβλεψε ένα μέλλον βίαιων επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων στη Γαλλία, που περιγράφεται ως «αντίστροφο Bataclan». Ο πρύτανης του Μεγάλου Τζαμιού του Παρισιού Chems-Eddine Hafiz υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία όπου κατηγόρησε τον Ουελμπέκ ότι παραβίασε το νόμο της χώρας κατά της υποκίνησης φυλετικού μίσους. Στο «Μερικοί μήνες στη ζωή μου» ο Ουελμπέκ λέει ότι μετανιώνει για αυτές τις δηλώσεις και ζητά συγγνώμη από όλους τους μουσουλμάνους.

Όσο για την ταινία με τίτλο «Kirac 27», παραγωγής της ομώνυμης ολλανδικής κολεκτίβας στην οποία συμφώνησε να εμφανιστεί, ο Ουελμπέκ κινήθηκε νομικά και προσπάθησε να την σταματήσει, όταν κυκλοφόρησε το τρέιλερ που τον έδειχνε χωρίς πουκάμισο σε ένα κρεβάτι να φιλάει μια νεαρή γυναίκα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δέχθηκε να παίξει υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η ανωνυμία του και δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή ήταν καταστροφική για τη φήμη του και έκανε τη ζωή του κόλαση.

«Νομίζω ότι αν οι συγγραφείς δεν μιλούν για την πραγματική ζωή, είναι επειδή δεν τη γνωρίζουν» είχε κάποτε δηλώσει. Φαίνεται ότι αυτά που έζησε τους έξι μήνες και έγιναν βιβλίο, είναι η πραγματική ζωή. Κόλαση για τον συγγραφέα και ταυτόχρονα παράδεισος για τους φανατικούς αναγνώστες που περιμένουν ανυπόμονα κάθε νέο του βιβλίο.

Info: Μισέλ Ουελμπέκ, Κάποιοι μήνες της ζωής μου (Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023), (Quelques mois dans ma vie), Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2023, 14 ευρώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ