Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Έρωτας και φαγητό από την Ιζαμπέλ Αλιέντε

«Μία παραλλαγή που θα έβγαζε από τα ρούχα του οποιονδήποτε πραγματικό Ισπανό, αλλά που κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά της σαν ερωτικά προκαταρτικά γιατί όλα τα υλικά είναι αφροδισιακά»

Δήμητρα Κακαουνάκη
Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 877
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιζαμπέλ Αλιέντε «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» (εκδ. Ωκεανίδα)

Κατσαρόλες με βιβλία: Η συνταγή της Ιζαμπέλ Αλιέντε για ψευτο-παέλλια από το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» (εκδ. Ωκεανίδα)

«Τα πενήντα είναι σαν την τελευταία ώρα του απογεύματος, όταν ο ήλιος έχει δύσει και έχεις από τη φύση διάθεση για στοχασμό. Στην περίπτωσή μου, ωστόσο, το σούρουπο με παρασέρνει στην αμαρτία και, ίσως για αυτό στα πενήντα μου αναλογίζομαι τη σχέση με το φαγητό και τον ερωτισμό, τις αδυναμίες της σάρκας που περισσότερο με δελεάζουν, αν και, αλίμονο, δεν είναι αυτές που έχω περισσότερο εξασκήσει» γράφει η Ιζαμπέλ Αλιέντε.

Το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» είναι παλιό αλλά έχει μία ξεχωριστή αξία. Δεν είναι μόνο μια μεγάλη έρευνα μεταξύ φαγητού και ερωτισμού. Είναι μία κατάδυση στη γυναικεία φύση. «Αν δεν υπήρχε το αντισυλληπτικό χάπι, οι χίπις, η γυναικεία απελευθέρωση, πολλές από εμάς θα βρίσκονταν ακόμη στον ζυγό της υποχρεωτικής μονογαμίας», γράφει η συγγραφέας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών παρατηρήσεων, ανάμεσα σε συνταγές για φαγητό που σίγουρα διεγείρει το ανθρώπινο σώμα.

Ψάχνω για ένα καλό τηγάνι ώστε να φτιάξουμε μία ωραία ψευτο-παέλλια, όπως μας την προτείνει η συγγραφέας. Μας κοιτάει η Αφροδίτη και ανάβω τη φωτιά. Σερβίρω κρασί σε ψηλό ποτήρι.

«Η πραγματική παέλλια μαγειρεύεται σε ειδικό τηγάνι, την παελλιέρα, γίνεται καλύτερη στα κάρβουνα και απαιτεί ώρες κοπιαστικής δουλειάς για το καθάρισμα των θαλασσινών και το κομμάτιασμα των υπόλοιπων υλικών. Είναι δουλειά που γίνεται με αγάπη και υπομονή. Δεν αξίζει τον κόπο να την κάνει κανείς για δύο άτομα. Η παρακάτω συνταγή είναι μία παραλλαγή που θα έβγαζε από τα ρούχα του οποιονδήποτε πραγματικό Ισπανό, αλλά που κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά της σαν ερωτικά προκαταρτικά γιατί όλα τα υλικά είναι αφροδισιακά» γράφει η Αλιέντε.

Ψευτο-παέλλια από την Ιζαμπέλ Αλιέντε

Τα υλικά

  • 2 φλιτζάνια θαλασσινά ανακατεμένα (καλαμάρια, γαρίδες, στρείδια, κυδώνια κ.λπ.)
  • 6 μύδια με το κέλυφoς
  • 1 φλιτζάνι λευκό ρύζι
  • 2 φλιτζάνια ζωμό ψαριού (συμπυκνωμένο ή σπιτικό)
  • 1 μικρή ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα κουρκουμά
  • 1 πρέζα ζαφορά
  • 1 πρέζα πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • Αλάτι, πιπέρι και κόκκινη πιπεριά για διακόσμηση 

Η συνταγή

Ροδίστε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, αλλά να μην τηγανιστεί. Προσθέστε τα μυρωδικά και ροδίστε για ένα λεπτό ακόμα. Βάλτε τα θαλασσινά –εκτός από τα μύδια–, την ντομάτα και το σκόρδο.

Αφήστε στη φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας πότε πότε. Προσθέστε τον ζωμό, περιμένετε να πάρει βράση και ρίξτε το ρύζι. Μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Τοποθετήστε τα μύδια και την κόκκινη πιπεριά.

Σκεπάστε ξανά το τηγάνι και μαγειρέψτε για άλλα 5-10 λεπτά. Βεβαιωθείτε πως το ρύζι έβρασε, βγάλτε από τη φωτιά, ανοίξτε την ψευτο-παέλλια σας και αφήστε να τραβήξει τα υγρά για 2 λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Τι πίνουμε
Pomponette Domaine de Sulauze 

Τι ακούμε

Bacao Rhythm & Steel Band - Jungle Fever

Το βιβλίο
«Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά», Ιζαμπέλ Αλιέντε, εκδ. Ωκεανίδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ